Bő 3 milliárdot fizetett egy vállalat a zsarolójának

állat fájdalom vágás
France, Paris, a butcher prepares beef ribs with a boning knife
Vágólapra másolva!
Két adatbázisát nem tudta biztonsági mentésből visszaállítani a JBS Foods.
Vágólapra másolva!

Május végén zsarolóvírusos támadás áldozatává vált az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó vállalata, emiatt a JBS Foods kénytelen volt több amerikai és ausztráliai üzemét napokra leállítani. A korábbi információk szerint biztonsági mentésekből állította helyre a számítógépes rendszereit, ám a cég most bevallotta, hogy két specifikus adatbázis feloldásáért mégis fizetett az orosz eredetűnek vélt REvil zsarolóbandának.

A kép csak illusztráció Forrás: Photononstop/Christophe Di Pascale

Méghozzá nem is keveset, a bűnözők eredetileg 22,5 millió dollárt követeltek az állományok titkosítását feloldó kulcsokért, ám a JBS végül 11 millió dollárt, durván 3,13 milliárd forintot utalt nekik BitCoinban. A bandától megszokott módon a zsarolás részét képezte a titkosított és lemásolt fájlok nyilvánosságra hozatalával való fenyegetőzés is. A JBS USA ügyvezető igazgatója szerint nehéz volt meghozni a döntést a váltságdíj kifizetéséről, ám az ügyfelek védelme érdekében szükségét érezték a lépésnek.

A többség számára megdöbbentő lehet a közel felfoghatatlan mennyiségű pénz kifizetése, azonban a vállalkozások könnyen olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy a káruk és a kockázatuk minimalizálása érdekében inkább leírnak veszteségként különféle tételeket. A JBS esetében súlyosbította a helyzetet, hogy óriási tételben foglalkozik állatok levágásával és feldolgozásával, így a makacskodása esetén a beszállítóinál és a vevőinél is óriási károk keletkezhetnek, az esetleges élelmiszerhiány kialakulásáról már nem is beszélve.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!