Nem szabadulnak a zsarolóknak fizető cégek

laptop notebook iroda munka gépelés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nyolcvan százalékuk adatait másodszorra is titkosítják, gyakran ugyanazok az elkövetők.
Vágólapra másolva!

Meglepő számokat tartalmazó kutatással állt elő a Cybereason biztonsági cég, állítása szerint az adattitkosító zsarolóvírusok készítőinek fizető vállalkozások 80 százaléka rövid időn belül másodszorra is ransomware-támadás áldozatává válik. A zsarolóvírusok elleni védelmet áruló, így függetlennek közel sem nevezhető cég 1300 biztonsági szakember megkérdezésével készült felmérése szerint gyakran ugyanazok a bűnözők titkosítják be újból az adatokat, akiknek korábban a váltságdíjat kifizették a vállalatok, azaz megpróbálják újból meglopni az áldozataikat.

A kép csak illusztráció Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

A kutatás szerint a bűnözőknek váltságdíjat fizetett vállalkozások 35 százaléka 350 ezer dollár és 1,4 millió dollár közti összeget adott ki az adataiért, 7 százalékuk pedig ennél is többet. A fizetős áldozatok 66 százaléka szenvedett jelentős bevételkiesést a zsarolóvírusos támadás miatt, 46 százalék a fizetés ellenére részleges vagy teljes adatvesztést tapasztalt, 32 százalék felsővezetőt veszített, 29 százalék leépítésre kényszerült, 26 százaléknak pedig teljesen leállt a működése az incidens ideje alatt.

A Cybereason megítélése szerint a számok egyértelműen bizonyítják, hogy rendkívül kockázatos fizetni a bűnözőknek: semmi garancia sincs a titkosított adatok hiánytalan visszaszerzésére, a fizetési hajlandósággal a cégek céltáblát rajzolnak a saját hátukra, ráadásul általánosságban véve buzdítják a bűnözőket a további bűncselekmények elkövetésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!