Történelmi csúcson a magyar villamosenergia-rendszer terhelése

Hőség Forróság Nyár Kánikula Budapest Palatinus Strand Margit-sziget
Vágólapra másolva!
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. budapesti központjában az országszerte tapasztalható rendkívüli hőség miatt napról napra újabb történelmi terhelési rekordokat rögzítenek a szakemberek - áll a MAVIR közleményében.
Vágólapra másolva!

Az új nyári országos bruttó rendszerterhelés csúcs negyedórás átlagértéke 6814 MW, amely 2021.06.23.-án 18h45 és 19h00 közötti negyedórában volt regisztrálva 28,7 Celsius fok napi átlag hőmérséklet mellett.

Ezzel megszületett az újabb történelmi, nyári időszakban mért csúcsterhelési érték a magyar villamosenergia-rendszerben (VER).

Ez az érték jelentős mértékben, 154 MW-tal meghaladja az előző nap folyamán mért 6660 MW-os történelmi rekordértéket, melyet június 22-én, 27,7 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett mértek.

Az adatokból az látszik, hogy a nyári időszakban mért terhelési csúcsok értékei összemérhetővé kezdenek válni a téli abszolút országos rekorddal, mely 7119 MW volt 2021. február 11-én, -4 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett.

Kánikula Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelenséghez hozzá kell szoknunk, hiszen a terhelési rekordok mögött meghúzódó fogyasztási szokások(klímaberendezések és egyéb elektromos eszközök, például elektromos autók töltése, tömegessé és átlagossá váló használata) állnak.

A növekvő villamosenergia-felhasználás természetes módon korrelál a gazdaság és a társadalom energiaigényével.

Mai, modern életformánk elképzelhetetlen zavartalan villamosenergia-ellátás nélkül, melynek folyamatos és rendszerszintű biztosítása a MAVIR ZRt. feladata. Ehhez azonban nagyon sok feltétel együttes teljesülése szükséges, úgymint a hazai és nemzetközi integrált villamosenergia-átvitelihálózatok összehangolt működtetése, piaci oldalról az áramtőzsdék kereskedési lehetőségeinek valós időhöz történő közelítése, szabályozási oldalról pedig az időjárásfüggő energiatermelők -Magyarországon jellemzően a nagy, 50kW feletti és az egyre inkább látható teljesítményt produkáló háztartási méretű kiserőművek (HMKE) – szabályozásba történő bevonása, a rendszerstabilitást biztosító rugalmasan szabályozható,belföldi erőművi kapacitások létesítése, írják közleményükben.