Megint bizonytalanság van a Wall Streeten

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
NEW YORK, NY - FEBRUARY 28: Traders work on the floor of the New york Stock Exchange on February 28, 2020 in New York City. Markets continued their downward plunge Friday as continuing fears of a Coronavirus pandemic prompted a sell-off, making for the worst week on Wall Street since 2008. Scott Heins/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Wall Streetet is elérte a globális bizonytalanság, ahogy a koronavírus delta variánsa visszafoghatja a világgazdaság talpra állását. Most pedig már az eddig erősen szárnyaló amerikai részvénypiac is elkezdett esni, aminek következtében a befektetők és az elemzők próbálják kitalálni, milyen jövőre lehet készülni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Dow Jones Industrial Average részvényindex 0,75 százalékos, az S&P 500 index 0,86 százalékos, míg a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq index 0,72 százalékos eséssel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Ezek a gyengülések önmagukban még nem lennének riasztók, azonban a nap folyamán ennél sokkal nagyobbak is voltak a mínuszok, ráadásul az amerikai tőzsdén a befektetők kezdtek hozzászokni a szinte töretlen emelkedéshez az elmúlt időszakban.

Vagyis a csütörtöki eladás eléggé megrázta a piaci szereplőket, és sokan elkezdték latolgatni, vajon várható-e egy komolyabb felfordulás a tőzsdén.

Mindazonáltal a CNBC által megkérdezett elemzők szerint valószínűleg megbánják a döntésüket azok, akik most hirtelen elkezdenek eladni. Allan Roth, a Wealth Logic pénzügyi tanácsadócég alapítója például azt mondta, aki most elad, lemarad az erősödésről is.

Az S&P 500 részvényindex egyébként az elmúlt nagyjából 20 évben 6 százalék körüli átlagos éves hozamot produkált.

Nehéz napjaik vannak az amerikai részvénypiaci befektetőknek Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha viszont valaki ebben az időszakban lemaradt az adott év 20 legjobb napjáról, mert eladott, és később fektetett csak be újra, annak az éves hozama lezuhanhatott akár 0,1 százalékra is – mondják a Charles Schwab elemzői. A cégnél tehát úgy vélik, a hosszú távú befektetők egyelőre jobban járnak, ha kivárnak – persze csak akkor, ha erre van lehetőségük.

A történelmi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy valóban érdemes lehet hidegvérrel tekinteni az eladási hullámra. Mindig hozzá kell tenni, hogy természetesen a történelmi eredmények nem garantálják a jövőbeni teljesítményt.

Ezzel együtt 1900 és 2017 között az amerikai részvénypiac éves átlagos hozama 11 százalék körül alakult, ha ezt korrigáljuk az inflációval, akkor is 8 százalék jön ki.

Innen nézve tehát nem véletlen, hogy a pénzügyi szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy hosszú távú befektetőkként hirtelen reagáljanak egy-egy negatív korrekcióra.