Térdeléses bohóckodás és szivárványos potyagólok: csúfosan megbuktak a politizáló focisták

Manuel Neuer, Anglia - Németország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, foci, lmbtq
Germany's goalkeeper Manuel Neuer reacts during the UEFA EURO 2020 Group F football match between Germany and Hungary at the Allianz Arena in Munich on June 23, 2021. (Photo by KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokságon több labdarúgó a játék helyett a politikával foglalkozott. Mindennek pedig csúfos bukás lett a következménye. Neuer, Wijnaldum és Mbappé is soha nem látott kudarccal zárta a tornát. Mindnyájukban közös, hogy játék helyett politizálni próbáltak, de erre nagyon sokan nem voltak vevők. 
Vágólapra másolva!

A 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság számos aspektusból maradhat emlékezetes a sport követői számára. Elég csak a dán Christian Eriksen drámai szívrohamára és szerencsés újraélesztésére gondolni, esetleg a magyarok világverő szurkolására és helytállására a halálcsoportban. Vagy az olaszok megérdemelt győzelmére.

Azonban a pozitív élmények mellett néhány negatívum is beárnyékolta a kontinensviadalt. Emlékezhetünk, mekkora botrányt kavart a magyar válogatott németek elleni csoportmeccse, pontosabban a stadiont szivárványszínekkel kivilágítani óhajtó lobbi (sikertelen) tevékenykedése.

De emellett is számos baloldali politikai jelenet zajlott le azon a zöld gyepen, ahova ez elméletben (és a szabályok szerint) nem való.

A tavaly megjelent, erőszakos szélsőbaloldali BLM-mozgalomhoz köthető térdelésnek számos válogatott vetette alá magát, de előkerültek az LMBTQ-lobbit támogató csapatkapitányi karszalagok, szivárványos hirdetések.

Neuer és Wijnaldum csapatuk legrosszabb játékosa lett

Mindezek mellett az Eb egyik legfontosabb tanulsága volt, hogy azok a focisták, akik a játék helyett a politikával foglalkoztak, azok csúfosan megbuktak. Manuel Neuer, a német válogatott (egyébként világklasszis) kapusa a védései helyett azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szivárványos karszalagot viselt.

Manuel Neuer a védés helyett inkább politizált Forrás: AFP/Kai Pfaffenbach

Neuer csapata végül csúfosan kiesett, ő pedig a torna talán legrosszabb kapusa lett, összesen hét gólt kapott.

A hollandok csapatkapitánya, Georginio Wijnaldum már korábban jelezte, hogy szivárványszínű karszalagban lép pályára. A budapesti Hollandia-Csehország meccs előtt pedig azzal fenyegetőzött, hogyha bármilyen rasszista bekiabálást hall (miért is hallana?), lemegy a pályáról.

Wijnaldum is inkább a politikával foglalkozott Forrás: AFP/Peter Dejong

A csehek végül két góllal nyertek, a hollandok kapura sem lőttek. Wijnaldum a leggyengébb holland lett a meccsen, miatta kapták a második gólt is.

Botrány a franciáknál

Ezekhez képest is nagyon érdekes Kylian Mbappé esete. A francia csatár sokat cirkuszolt azért, hogy visszakerüljön a válogatottba a hozzá közel álló Karim Benzema. Benzema 2015-ben előzetes letartóztatásba került, amiért válogatottbeli csapattársát,

Mathieu Valbuenát egy szexvideóval megzsarolta.

Deschamps az ügy kirobbanásakor meghatározatlan ideig mindkét játékost távol tartotta a válogatottól. Ítélet azóta sem született, Benzemát jelenleg zsarolási bűnrészességgel vádolják, az ügy egyelőre még nyitottan áll a versailles-i ügyészség előtt.

A francia Kylian Mbappé, miután kihagyta a tizenegyest, és így Franciaország a sokkal gyengébb Svájctól kikapott Forrás: MTI/EPA/AFP/Daniel Mihailescu

Kettejük kapcsolata akkor siklott félre, amikor Benzema egy év távollét után, nem sokkal a 2016-os Európa-bajnokság előtt azzal vádolta meg Deschamps-t, hogy a be nem válogatással a szövetségi kapitány „engedett Franciaország rasszista részének”. Később úgy tűnt, a vita személyes síkra terelődött, Deschamps concarneau-i házára graffitisek a „rasszista"-feliratot firkálták fel, ami több elmondás alapján is felkavarta a francia szövetségi kapitányt.

Deschamps ugyan sosem jelentette ki, hogy soha többet nem hívná be Benzemát a válogatottba, a sorok között viszont azt lehetett kiolvasni: az ajtók bezárultak.

Annál is inkább, mert tagadhatatlan focitehetsége ellenére Benzema - az antiszemita, izraeli játékosokkal kezet sem fogó, inkább gyáván a cipőjét kötögető Salah mellett - az egyik legellenszenvesebb focista. Ez nyugodtan kijelenthető: túl azon, hogy saját társát megzsarolta, azzal is lebukott, hogy egy kislánynak a saját péniszéről küldözgetett fotókat. De lebukott egy kiskorú prostituálttal is, és kiderült, hogy 300 ezer eurót adott Lyon épülő, szalafista (szélsőséges muszlim terroristákat támogató) mecsetének. És mindig, mindent megúszott, hiszen a Real Madridban játszik, ráadásul általában jól.

Mbappé mindenesetre sikeresen mozgolódott, Benzemát visszavették. De úgy tűnik, az egész ügybe annyi energiát tett, hogy a Svájc elleni nyolcaddöntőben már nem tudott eléggé koncentrálni a 11-es rúgásra, így pedig Franciaország kiesett. Mbappé a világ legdrágább játékosa, de egyetlen gólt sem rúgott négy meccsén.

Anglia bukása

Végül pedig érdemes megemlíteni, hogy Angliában feketegyűlölő botrány alakult ki, miután a három elrontott 11-est színes bőrű játékosok hagyták ki, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka. Az elvesztett döntő miatti kesergésbe hamar rasszista kommentek keveredtek, - tegyük hozzá, hogy gyalázatosan - majomnak hívták a három focistát. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított.

Marcus Rashford is sorsdöntő pillanatban hibázott Forrás: AFP/Paul Ellis

Könnyen lehet, hogy azért sem tudtak koncentrálni, mivel az angol válogatott szurkolóinak nem tetszett, hogy a mérkőzések előtt térdre kényszerítették a válogatott játékosokat, és a színes bőrű focisták nem tudták függetleníteni magukat ettől a jelenségtől. Főleg attól, hogy a nézők ezt kifütyülték, mert nem tetszett nekik az erőszakos érzékenyítés. Kiderült ismét: a sportba teljesen kontraproduktív politikát keverni, az angol szurkolók pedig bizonyították, hogy a térdeléses terrortól nem normálisabbak lettek, hanem még a korábbiaknál is rasszistábbak.