Történelmi ötödik és egy bravúros hetedik hellyel kezdődött a hétfői versenynap Tokióban

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 4x100 gyors váltó, NÉMETH Nándor; BOHUS Richárd; MILÁK Kristóf; SZABÓ Szebasztián
Tokió, 2021. július 26. Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd (b-j) örül az 5. helyezésnek a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A tokiói nyári olimpia harmadik versenynapjának helyi idő szerint délelőtti programjában az úszókra és a vívókra figyeltünk leginkább, de több sportágban is voltak magyar érdekeltségek. A legjobb eredményt a férfi 4x100 méteres gyorsváltó országos csúccsal elért ötödik helye jelentette, de okvetlenül említést érdemel a triatlonos Bicsák Bence nagyszerű 7. helye is. Női kardozóink közül ketten, Pusztai Liza és Márton Anna jutottak be a legjobb 16 közé, míg a női cselgáncsozók 57 kilós mezőnyében induló Európa-bajnok Karakas Hedvig az első mérkőzésén vereséget szenvedett, így számára véget ért az olimpia.
Vágólapra másolva!

Az uszodában magyar szempontból ezúttal csendesebb volt a hajnali program, hiszen egyetlen döntőben voltunk érdekeltek, mégpedig a férfi 4x100 méteres gyorsváltóban. A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összetételű magyar csapat vasárnap kiváló úszással a futamában harmadikként, összesítésben pedig a hatodik idővel jutott be a döntőbe.

Németh Nándornak ezúttal azonban nem csak bő félórája volt a regenerálódásra a 200 gyors középdöntője után.

Azaz joggal bizakodhattunk, bár azzal tisztában voltunk, hogy az amerikaiakkal és az ausztrálokkal aligha lehet felvenni a versenyt.

Az amerikaiaknál Caleb Dressel, míg az oroszoknál a hasonló kaliberű klasszisnak számító Kliment Kolesnyikov került be a váltóba, azaz mindkét négyes jóval erősebb lett, mint egy nappal korábban volt.

Tokió, 2021. július 26. Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd (b-j) örül az 5. helyezésnek a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án Forrás: MTI/Kovács Tamás

Milák Kristóf 48:27 másodpercet úszott kezdésként, és a magyar csapat a hetedik helyen váltott, miközben Dressel századokkal maradt csak el a világcsúcstól. A másodikként úszó Szabó Szebasztián az első 50 méter után az ötödik helyen fordult, de a hetedik helyről nem tudta fentebb hozni a mieinket. Nem úgy Bohus Richárd, aki óriási úszással az ötödik helyen adta át a stafétát Németh Nándornak, aki 3:11.06 perces országos rekorddal végül az ötödik helyen hozta be a magyar váltót. Kiváló úszás volt!

A döntőt végül az amerikaiak nyerték világcsúcshoz közeli idővel, megelőzve az olaszokat és az ausztrálokat.

Férfi 200 gyorson Németh Nándor egy másodperccel elmaradva a vasárnap úszott országos csúcsától összesítésben a 15. lett, és nem jutott be a döntőbe.

A női 100 pillangó döntőjében téli könyöktörése után visszatérő világcsúcstartó svéd Sarah Sjöström némi meglepetésre csupán a nyolcadik lett, az aranyérmet pedig a svéddel ellentétben óriási meglepetésre a kanadai Margaret MacNeil nyerte 55:59 másodperces idővel, ami minden idők második legjobb eredménye. Férfi 100 mellen a címvédő és világcsúcstartó Adam Peaty magabiztosan nyerte meg újabb olimpiai aranyérmét.

A Makuhari vívócsarnok B halljában hétfőn a női kardozókon volt a sor, hogy Szilágyi Áron és Siklósi Gergely után maradandót alkossanak – igaz, feléjük senki nem fogalmazott meg a két klasszis eredményéhez hasonló elvárásokat. Az első asszót Katona Renáta vívta, aki rendkívül könnyedén győzte le 15-6-ra a tunéziai Yasmine Daghfoust.

Katona Renátának két asszó jutott Tokióban Forrás: Getty Images/Elsa

A 16 közé jutásért a világranglistán ötödik Márton Anna az argentin Maria Belen Perez Maurice ellen kicsit beragadt a kezdésnél, de 1-4 után zsinórban három tust adva utolérte ellenfelét. Ekkor azonban nagyon megijedtünk, mert egy hangos kiáltás kíséretében Márton a sérült térdét fogva leült a pástra, és ki kellett kérnie az ötperces ápolási szünetet. 5-5 után az argentin sorban adott három tust,

amivel sikerült felbőszítenie a magyart, aki zsinórban hat tust adott.

Az argentin azonban 12-12-nél utolérte, majd egy videózás után megváltoztatott ítélettel 13-12-re, majd 14-12-re vezetett Márton, akinek megint „bejelzett" a térde, de még be tudta fejezni az asszót, amit 15-12-re nyert meg.

Márton Anna térde még okozhat kellemetlen perceket Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Pusztai Liza a tunéziai Amira Ben Chabaan ellen ugyancsak nem kezdett jól, neki 1-5-ről kellett visszakapaszkodnia. De megtette, és a második három perc közepén már három tussal vezetett, és végül ilyen különbséggel győzött 15-12-re.

Katona Renáta viszont a 16 közé jutásért sajnos nagyon simán kikapott a Rióban csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes Szofija Velikajától.

Az első forduló nagy meglepetése volt, hogy a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlan már a legjobb 32 közé sem jutott be, miután 15-12-re kikapott a kínai Jang Hengjutól.

A harmadik nap programját egyébiránt a triatlonosok kezdték, és az 51 fős mezőny mindkét magyar indulója kitett magáért. Különösen igaz ez Bicsák Bencére, aki a 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló versenyt a 7. helyen fejezte be, ami az olimpiák történetének legjobb magyar eredménye.

Bicsák Bence rettentően kihajtotta magát a verseny végére Forrás: Getty Images/Adam Pretty

Bicsák remekül osztotta be az erejét, eleget tartalékolt a futásra, és kilométerről kilométerre érte utol a vetélytársakat, végül pedig több korábbi világbajnokot is megelőzött. A másik magyar induló, Tóth Tamás a 29. helyen zárt.

A cselgáncsozók női 57 kilós versenyében az Európa-bajnok Karakas Hedvig az első mérkőzését egy videózást követően megadott waza-arival mindjárt elvesztette a lengyel Julia Kowalczikkal szemben, így számára véget ért az olimpia.

A folytatásban 8.30-kor bemutatkoznak női vízilabdázóink, akik az orosz csapat ellen kezdik meg tokiói szereplésüket. De megnézhetjük a hegyikerékpáros Parti Andrást, aki negyedik olimpiáján áll rajthoz, délután pedig újabb úszó előfutamok és középdöntők jönnek Milák Kristóffal, Kenderesi Tamással, Hosszú Katinkával, Késely Ajnával és Mihályvári-Farkas Viktóriával.

A magyarok további programja, július 26., hétfő (zárójelben a magyar idő):

HEGYIKERÉKPÁR (Izui Hegyikerékpáros Pálya)
15.00 (8.00): FÉRFI TEREPVERSENY (Parti András)

ÚSZÁS (Tokiói Vizes Központ)
19.00 (12.00): előfutamok
19.23 (12.23): férfi 200 m pillangó (Kenderesi Tamás)
19.30 (12.30): férfi 200 m pillangó (Milák Kristóf)
19.45 (12.45): női 200 m vegyes (Hosszú Katinka)
20.26 (13.26): női 1500 m gyors (Mihályvári-Farkas Viktória)
21.01 (14.01): női 1500 m gyors (Késely Ajna)

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
14.35 (7.35): Laser Radial (Érdi Mária) 3-4. futam

VÍVÁS (Makuhari Rendezvényközpont, B csarnok)
18.00 (11.00): elődöntő
19.50 (12.50): bronzmérkőzés
20.45 (13.45): DÖNTŐ

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
15.30 (8.30): női csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Orosz olimpiai csapat