Megint megnyitották Phuketet a turisták előtt

Phuket
Vágólapra másolva!
A Covid-19 világjárvány az európai turisták egyik legkedveltebb egzotikus célpontját, Thaiföldet is rendkívül érzékenyen érintette. A délkelet-ázsiai ország kormányzata alapos előkészületek után és szigorú egészségügyi ellenőrzés mellett július elsejétől ismét megnyitotta Thaiföld legnagyobb szigetét, Phuketet a külföldi utazók előtt. A többlet adminisztrációért és a bonyolultabb beutazási szabályokért azonban bőséges kárpótlást nyújtanak a sziget természeti csodái, a buddhista kulturális tradíciók megismerése, valamint a messze földön híres thai konyhaművészet és azok a különleges programok is, amelyek felejthetetlen élménnyé varázsolják az Andamán-tenger gyöngyszemének, Phuketnek a felfedezését.
Vágólapra másolva!

Jóval több lett az adminisztráció, de mindent feledtetnek az élmények

A Covid-19 világjárvány hullámai a múlt év elején érték el Thaiföldet. A pandémia - csakúgy, mint szerte a világon – elsősorban a helyi turisztikai iparra mért súlyos csapást. Mindez azért is különösen érzékenyen érintette Thaiföldet, mert a délkelet-ázsiai ország nemzeti jövedelmének közel húsz százaléka származik a turizmusból.

Az őslakosság legnagyobb része buddhista hitvallású Forrás: Elter Tamás

Noha Thaiföldön még korántsem tekinthető lecsengettnek a járvány, de a kormányzat rendkívül körültekintő biztonsági intézkedései lehetővé tették, hogy július elsejétől - első lépésként- ismét megnyissák az ország egyik leghíresebb üdülőparadicsomát, Phuketet a külföldi utazók előtt.

Az Andamán-tenger egyik partszakasza Phuketen Forrás: Elter Tamás

Thaiföld legnagyobb szigetének jelenleg 600 ezer körüli az állandó lakossága.

A július elsejei nyitás előtt a helyi népesség átoltottsága elérte a 70 százalékot, vagyis átlépte a nyájimmunitási küszöböt,

így Phuketen gyakorlatilag sikerült felszámolni a járványt. A szigetre való beutazás ennek ellenére is csak rendkívül alapos egészségügyi ellenőrzés mellett lehetséges. A külföldi utazók a Phuket Sandbox Program feltételei szerint léphetnek be a szigetre.

A sok természeti és kulturális látnivaló kárpótolja a többlet adminisztráció okozta kényelmetlenségeket Forrás: Elter Tamás

Ezek a feltételek egységesek; először is minden utazónak rendelkeznie kell a saját országa szerint illetékes thai nagykövetség belépési engedélyével. (Az ehhez szükséges nyomtatvány online letölthető a követségek honlapjáról.) A belépési engedély megszerzéséhez igazolni kell a védettséget

- hazai utazóktól mind a magyar, mind pedig az EU-s oltási igazolványt elfogadják-,

igazolni kell továbbá a kint tartózkodás idejére érvényes egészségügyi biztosítás megkötését, amit szintén online néhány perc alatt egyszerűen elintézhetünk. Ezen kívül a belépés időpontjához képet 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is rendelkeznünk kell, valamint le kell töltenünk a mobiltelefonunkra a Thailand Plus alkalmazást.

A sziget természeti szépségei egyszerűen felfedezhetők Forrás: Elter Tamás

Amikor az utazó megérkezik Phuket nemzetközi repülőterére, első lépésként az előírt dokumentumok hiánytalan meglétét ellenőrzik.

Az útlevélkezelést megelőzően pedig még egy azonnali PCR-tesztet is elvégeznek.

Csak ha mindent rendben lévőnek találtak, akkor léphetünk be a szigetre. Az ellenőrzési procedúra rendkívül szervezetten és flottul zajlik, az ellenőrzést végző tisztviselők pedig kivétel nélkül nagyon udvariasak és segítőkészek.

A járvány miatt erősen megcsappant a turisták száma Phuketen Forrás: Elter Tamás

Első hallásra talán riasztónak tűnhet ez a sok adminisztráció, de a szigorú ellenőrzésnek hála, a potenciális koronavírus fertőzéstől itt nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, mint a világ számos más országban, a trópusi édenkert nyújtotta felejthetetlen élmények pedig gyorsan elfeledtetik az adminisztrációs kényelmetlenségeket.

A trópusi paradicsom, ahol egész éven át tart a nyár

Thaiföld legnagyobb szigete, Phuket, az ország délnyugati partvidékén a Maláj-félsziget közvetlen közelében az Andamán-tengerben fekszik. A szárazfölddel két közúti híd is összeköti az 542 négyzetkilométer kiterjedésű partközeli szigetet. A nagyjából Szingapúr méretű hegyes-dombos sziget észak-déli irányban 48 kilométer hosszúságban nyúlik el a szárazföld mellett.

Az Andamán-tenger hosszú homokos partszakasszal rendelkezik a sziget nyugati oldalán Forrás: Elter Tamás

A szigetet jellemző trópusi monszun éghajlatnak és az egyenlítő közelségének köszönhetően a hőmérséklet egész évben meleg és kiegyenlített, csak alig egy-két Celsius fokos különbség mutatkozik a „leghidegebb" január, valamint a nyári hónapok között;

nappal +32 - +34 fok, éjszaka pedig +24 - +25 Celsius fok körüli az éves átlaghőmérséklet.

Szintén a monszun éghajlat velejárója a bőséges csapadék és a magas páratartalom. Rendszeresen, szinte naponta megnyílnak az ég csatornái, hogy a kiadós trópusi zápor után az elvonuló sötétszürke monszunfelhők mögül kibukkanjon a nap, és gőzölgő párába borítsa a partot övező dombok és hegyek esőerdőit.

Monszunfelhők a dzsungel felett Forrás: Elter Tamás

A legtöbb eső július és november között esik, az éves átlagos csapadékmennyiség 2 218 mm. A sziget már évszázadokkal ezelőtt, a régi időkben is fontos kereskedelmi kikötőnek számított az India és Kína közötti hajózási útvonalon; számos európai és más nemzetiségű vitorlás ejtette útjába Phuketet. Thaiföld (régi nevén Sziám) abból a szempontból is egyedülálló országnak számít a délkelet-ázsiai térségben, hogy a szomszédaihoz, így Malajziához, Indonéziához, vagy Mianmarhoz (Burmához) képest a királyság az európai gyarmatosítás időszakában is megőrizte a függetlenségét.

A sziget számára a turizmus jelenti e legfőbb bevételi forrást Forrás: Elter Tamás

A 19. századtól az ónbányászat és a kaucsuktermelés lendítette fel a helyi gazdaságot, amit a 20. század második felétől fokozatosan a turisztikai ipar váltott fel.

A turizmus Thaiföld számára az egyik legfontosabb bevételi forrás,

hiszen az ország éves nemzeti jövedelméből csaknem húsz százalékkal részesedik ez az ágazat. A Covid-19 világjárvány kitörése előtti utolsó évben, 2019-ben 12 millió turista látogatott el az Andamán-tenger ékkövének számító szigetre. A pandémia ezért rendkívül súlyosan érintette Thaiföldet és a szigetet is.

Naplemente az Andamán-tengeren Forrás: Elter Tamás

A koronavírus-járvány következtében a múlt év elején gyakorlatilag egyik napról a másikra megszűnt a turizmus a szigeten, ami miatt a helyi szállodák, éttermek és más vendéglátóhelyek közel nyolcvan százaléka volt kénytelen bezárni. A bangkoki kormány az ország fokozatos megnyitásának céljából számos védelmi intézkedést vezetett be.

A sziget egész évben nyárias éghajlatú Forrás: Elter Tamás

Thaiföld híres turisztikai területei közül elsőként Phuketet nyitották meg a külföldi utazók előtt idén július elsején. Európából az Emirates és a Quatar légitársaságok menetrendszerinti járataival lehet a legkényelmesebben eljutni a távoli egzotikus trópusi szigetparadicsomba.

Buddha, aki a sziget békéjét őrzi

Phuketen minden megtalálható, ami Thaiföldet jellemzi: a természeti szépségek, az érintetlen vadon, a különleges műemlékek, és a thai kultúra valamint gasztronómia megannyi más „szentélye". A sziget őslakossága vegyes etnikai összetételű, legnagyobb lélekszámú a buddhista tradíciókat követő thai lakosság, őket a muszlim vallású maláj illetve a buddhista-taoista kulturális hátterű kínai etnikum követi. Utóbbiak több évszázad óta élnek a szigeten, tehát ők is valódi őslakosoknak tekinthetők.

Kínai kapu Phuket óvárosában. A kínai etnikum is a sziget őslakosai közé tartozik Forrás: Elter Tamás

A szigettel azonos nevet viselő „főváros", Phuket történelmi óvárosa szokatlan műemlék-együttesnek számít Délkelet-Ázsiában a 19. század második felében illetve a századforduló környékén emelt épületek európai -kolonális stílusa miatt, hiszen a Thai Királyság sohasem volt európai gyarmat. Az egy-két emeletes gondosan felújított, színesre festett évszázados házakból álló óváros Thaiföld nemzeti örökségének része.

Egy koloniál stílusú lakóépület az óvárosból Forrás: Elter Tamás

Az utcák európai mércével mérve is rendkívül tiszták, és nemcsak a műemléki belvárosban,

hanem mindenhol, szerte a szigeten. Az őslakosok a buddhista tradíciók szellemében kivétel nélkül békés, barátságos természetű emberek. A buddhizmus ma is fontos szerepet játszik a helyiek életében, amit jól illusztrálnak a lakóházak és a középületek előtt felállított házi oltárok, valamint a buddhista szentélyek.

Óvárosi utcarészlet Forrás: Elter Tamás

Ezek közül talán a Wat Chalong pagoda-együttes a leglátványosabb, ami egyben szent kerületnek is számít. A több templomból, szentélyből és buddhista kolostorból álló vallási központot a 19. században kezdték el építeni.

A buddhizmus fontos szerepet játszik az ország életében Forrás: Elter Tamás

A szent kerület legfőbb épülete a 60 méter magas Chedi pagoda, amelyben Buddha néhány csontdarabkáját őrzik ereklyeként. A pagoda falait és mennyezetét Buddha életét illusztráló freskók díszítik, a legalsó szinten található nagytermet pedig megtöltik Buddha életnagyságú aranyozott szobrai.

Részlet Chalong szent kerületéből Forrás: Elter Tamás

Phuket egyik legfőbb buddhista nevezetessége azonban a Karon kerület óriás Buddha szobra,

amely ülő, meditáló helyzetben ábrázolja a vallásalapító Gautama Sziddhártha herceget.

A sziget legmagasabb pontján emelt monumentális szobor 45 méter magas és több mint 25 méter széles. Az építését 2002-ben kezdték el, és a hatalmas, beton alapra helyezett szobrot fehér burmai márvánnyal burkolták. Somdet Phra Yanasangwon, Thaiföld legfőbb buddhista pátriárkája „Phuket buddhista kincsének" minősítette az emlékművet, amit a Wat Kitthi Sankram templom szerzetesei gondoznak.

A 45 méter magas márvány Buddha szobor Forrás: Elter Tamás

A szobor közelében időnként kisebb-nagyobb hordákban makákó majmok szoktak felbukkanni. A grandiózus emlékmű közelében fekvő Karon kilátó pontról festői látvány nyílik az Andamán-tengerre, a Buddha-emlékmű talapzatáról pedig a Chalong-öbölre.

Színpompás korallzátonyok és gőzölgő esőerdők között

Phuket természeti látnivalói közül talán maga a tenger áll az első helyen. A főszigetet további 34 kisebb sziget övezi, amelyek közül Phi-Phi a leghíresebb, de ha jobban kedveljük az érintetlen természetet, érdemes felkeresni a kevésbé frekventált, elhagyatottabb kis szigeteket. A Chalong-öböl kikötőjéből akár kisebb motoros jachttal, vagy vitorlással is könnyen elérhető a buja trópusi növényzettel borított Coral Island (Korall-sziget).

A Coral Island könnyen elérhető a Chalong-öbölből Forrás: Elter Tamás

A vakító fehér korallhomokos, kókuszpálmás fövennyel övezett sziget kristálytiszta, sekély vizében egy búvármaszkkal, légzőcsővel és uszonnyal felszerelkezve bárki felfedezheti az Andamán-tenger káprázatosan gazdag trópusi élővilágát.

Már a parthoz közel, egy-két méteres mélységben felbukkannak az első csipkeszerű korallformációk,

amiket kicsit beljebb kiterjedt korallmezők követnek. A festői szépségű korallpadok felett százával nyüzsögnek a szebbnél-szebb korallhalak, tarka pillangósügérek, színes papagájhalak, ostor-, csattogó, és édesajkú halak; az áramlásban hajladozó tengeri rózsák között pedig felfedezhetjük a csíkos bohóchalakat.

A tenger egész évben kellemesen meleg Forrás: Elter Tamás

A víz egész évben kellemesen meleg, 28 Celsius fok körüli. Aki rendelkezik légzőkészülékes búvárvizsgával, szervezett merüléseken is részt vehet a távolabbi szigetek környékén, amelyek közül talán Similan a leghíresebb búvárparadicsom. Similan vizein olyan ritka tengeri állatokat is megfigyelhetünk, mint a hatalmas, akár 15 méterre megnövő de teljesen veszélytelen cetcápát, vagy az ugyancsak óriási ördögrájákat.

A Korall-sziget homokos fövenye Forrás: Elter Tamás

Annak ellenére, hogy Phuket híres öbleit, Patong, Kamala, Chalong vagy Karon Beach-et szállodasorok övezik, a sziget belsejében még többé-kevésbé érintetlen trópusi esőerdők találhatók. A thai hatóságok igen nagy gondot fordítanak a természetvédelemre, ami a sziget tengerpartjain és ősvadonján is meglátszik. Aki kalandvágyó és szereti a természetet, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett dzsungeltúrán.

Részlet az érintetlen trópusi esőerdőből Forrás: Elter Tamás

A trópusi esőerdőt ellepik a legyező- és kúszópálmák,

de igen ritka trópusi fákat és más növényfajokat is megfigyelhetünk a rengetegben,

köztük a vasfát, gumifát, orchideákat és olyan nagyméretű páfrányokat, amelyek a csendes-óceáni szigetvilágban honosak, és ez az elterjedésük legnyugatibb határa. A dzsungelben rengeteg madár rejtőzik a lombkorona sűrűjében, de gyakran csak a hangjukból tudhatjuk meg, hogy ott vannak.

Az esőerdő rengeteg növényfaj otthona Forrás: Elter Tamás

A szigeten nem élnek nagyobb testű állatok, pontosabban nem őshonosak itt, mert elefántokkal azért találkozhatunk a Muang Thalang-i Elephant Retirement Park elefántrezervátum területén.

Békés óriások birodalmában

Az elefántrezervátum könnyen megközelíthető a tengerparti főútról, ami egy sűrű dzsungellel benőtt hegygerinc tövében fekszik. Napjainkra rendkívül megcsappant a vadon élő ázsiai elefántok populációja az erdőirtások, az egyre jobban zsugorodó élőhelyek miatt. Az Indiától az Indokínai-félszigeten át egészen Borneóig élő ázsiai elefántok

teljes állományát 35-55 ezer példányra becsülik a zoológusok.

Az ázsiai elefántnak öt alfaja ismert, Thaiföldön ezek közül az indiai elefánt ( Elephas maximus indicus) számít őshonosnak.

Indiai elefánt a phuketi rezervátumban Forrás: Elter Tamás

A vadon élő thai állomány nagyjából 2500 egyedet számlál napjainkban. Száz éve még több mint 100 ezer elefánt élt az országban. Az elefántok ma már szigorú védelem alatt állnak, és Thaiföld nemzeti állatának számítanak.

Elefántcsutakolás közben Forrás: Elter Tamás

A phuketi elefántpark állatai a számukra természetes környezetben élnek. A rezervátum fontos feladatának tekinti az elefántok védelme mellett azt is, hogy minél több látogató számára hozza emberközelbe ezeket a békés óriásokat.

A rezervátum egyik fő célja az elefántok emberközelbe hozatala Forrás: Elter Tamás

Ezért a szakavatott eligazítás után és a gondozók felügyelete mellett lehetőségünk van kézből etetni az elefántokat, ráadásul úgy, hogy előtte saját kezűleg készíthetjük el számukra a bambusznádból, papajából, banánból és más gyümölcsökből álló „menüt".Egy rövid másfél óra erejéig mi magunk is elefántgondozókká válhatunk, ugyanis a rezervátum szakembereinek irányítása mellett ápolhatjuk őket, majd a park egyik kis tavában az elefántokkal együtt fürdőzve síkálhatjuk a jámbor óriásokat.

Elefántfürösztés Forrás: Elter Tamás

Thaiföldön a múltban vidéken még nagy számban tartottak elefántokat munkavégzés céljából,

de a gépesítés miatt mára szinte már teljesen megszűnt a házi elefánttartás.

Egyre kevésbé ajánlott az „elefántlovaglás" is, ami ugyan nem számít tiltott tevékenységnek Thaiföldön, de az egyre erősebb környezettudatosság miatt itt is egyre kevesebben élnek ezzel a turistaattrakcióval.

Az elefántok szigorú védelem alatt állnak Forrás: Elter Tamás

A thai kormány szigorú természetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően, az ország északkeleti vidékén vadon élő elefántpopuláció egyedszáma is örvendetes módon lassú növekedésnek indult.

Harmóniában a természettel

Phuketen a messze földön híres thai konyhaművészet remekeinek megízlelésére is számtalan lehetőség kínálkozik. A Délkelet-Ázsiában oly népszerű utcai kifőzdéktől kezdve egészen a Michelin-csillagos luxuséttermekig bezárólag bárhol is eszünk, garantált a kulináris élmény. Az utcai „street food" lépten nyomon elérhető, nagyon olcsó és változatos, ezen kívül rendkívül ízletes.

Utcai kókusz árus Forrás: Elter Tamás

A thai konyhaművészet egyedi különlegességeit a Blue Elephant, vagyis a Kék Elefánt, a sziget valamint az ország egyik leghíresebb patinás étterme kínálja az ínyenceknek, amely Bangkokban, Párizsban és Londonban is működtet tradicionális thai éttermeket. A thai konyhaművészetet a zöldségek és fűszerek rendkívül széles skálájú használata jellemzi; ennek köszönhető az édes, a csípős valamint a különféle egzotikus ízek megszámlálhatatlan kombinációja.

A thai konyhaművészet méltán világhírű Forrás: Elter Tamás

A phuketi Blue Elephant-ban azonban nem csak jókat ehetünk, mert akit behatóbban érdekelnek a thai konyhaművészet mesterfogásai, azok részt vehetnek az étterem mesterséfjei által tartott főzőkurzuson is. Az idegenforgalmi infrastruktúra minden szempontból európai minőségű a déltengeri szigeten.

A Blue Elephant a sziget leghíresebb étterme Forrás: Elter Tamás

A turisztikai fejlesztések alig néhány évtizedes múltra tekinthetnek csak vissza, és talán ennek köszönhető, hogy a szállodaipari beruházások nem tették tönkre a természetes környezetet, hanem fennmaradt az összhang a természeti értékek, valamint a környezetbe simuló szállodakomplexumok között.

A Dusit Thani Laguna hotel beleilleszkedik a természetes környezetbe Forrás: Elter Tamás

Ez utóbbira kiváló példa a Lagúna-park, az az üdülőkomplexum, amit legnagyobb részt szingapúri tőkével létesítettek a sziget nyugati oldalán, az Andamán-tengerből a szárazföldre benyúló félsós vízű lagúna mentén.

Sehol sem láthatunk sokemeletes betonmonstrumokat;

a kókuszpálma ligetek között szinte alig észrevehetően bújnak meg a legmagasabb igényeket is kielégítő, mégis barátságos, családias hangulatú luxusszállodák, mint amilyen a Dusit Thani Laguna, vagy az Angsana Laguna Phuket.

Egy másik jó példa a környezettel harmonikus szállodaépítésre az Angsana Laguna luxushotel Forrás: Elter Tamás

Az utazó nagyon sokféle szállás közül választhat igénye és pénztárcájának lehetősége szerint, de bárhol is szálljunk meg, az élmény mindenhol garantált az Andamán-tenger trópusi édenkertjében, Phuketen.

(A cikk megírását a Tourism Authority of Thailand támogatta)