Így akarja teljesen elfoglalni Brüsszel ez európai médiát

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Belgium, Brussels, EU Area, Berlaymont Building, HQ of the EU Commision, exterior
Vágólapra másolva!
2021. augusztus 2-án röppent fel az a hír, amely szerint az Európai Bizottság új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben. Azt állították, annak érdekében, hogy a polgárok "megbízható információkhoz" jussanak a híroldalakon és a közösségi médiaplatformokon. Az értő olvasó számára egyértelmű a pályázati felhívás oka. A brüsszeli testület azt valósítja meg, amivel a számára nem szimpatikus országokat vádolja: sajtót vásárol magának. Sajtószabadság brüsszeli módra: majd a Bizottság megmondja, mi a megbízható információ.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság saját maga tömjénezésére ad pénzügyi támogatást annak érdekében, hogy a Bizottság tevékenységével kapcsolatos kritikus hangokat megpróbálják ellensúlyozni.

Az Európai Unió és az Európai Bizottság rengeteg pénzt fordít PR tevékenységekre és azokra a pályázatokra amelyekkel befolyásolni igyekszik az európai-szintű megítélését Forrás: AFP/Hemis.fr/Bibikow Walter

A kiírt pályázati felhívásból látszik, hogy elsősorban a digitális médiapiacot, rádiózást és a hírszolgáltatókat célozza meg a Bizottság. A támogatottak köréből nem maradhattak ki az úgynevezett digitális influenszerek sem. A felhívás egyik főbb kijelölt célja az, hogy a polgárok könnyebben juthassanak "megbízható információkhoz" a testület munkájával kapcsolatosan.

Az állampolgárokhoz jutó megbízható információ nyilvánvalóan a Bizottság olvasatában a teljesen kritikamentes, elfogult hírtartalmakat jelentheti.

Az Európai Bizottság döntése meglepőnek tűnhet, hiszen ez a pályázati felhívás tulajdonképpen a tagállamok médiapiacának befolyásolására irányul. A pályázattal Brüsszel már nem is próbálja leplezni: szerintük csak az a hiteles, csak az közölhető, amit ők mondanak. Nyilvánvaló, hogy a pályázattal azokat a baloldali médiumokat akarják támogatni, amelyek

mindent kritika nélkül elhisznek Brüsszelnek, és kizárólag csak jó színben hajlandóak feltüntetni az Európai Bizottság föderalista és lopakodó hatáskörbővítésre irányuló, ideológiailag átitatott politikáját.

A Brexit is az Európai Uniót átható demokratikus deficit számlájára írható Forrás: AFP/POOL/Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már számos uniós politikát népszerűsítő platformot működtet. Jelentős összegeket fordít a szervezet európai uniós adófizetői pénzekből PR tevékenységekre. A Bizottság állandó jelleggel tesz közzé pályázatokat, amelyek olyan projektek támogatására irányulnak, amelyek úgymond elősegítik a médiapluralizmus biztosítását (a valóságban Brüsszel álláspontját közvetítik).

Különösen megmosolyogtató, hogy az Európai Bizottság a média befolyásolásával szeretné elérni, hogy a megosztó intézkedéseikkel egyre csak elégedetlenebb uniós állampolgárok jobb színben lássák a hagyományos európai értékekkel egyre nyíltabban szembemenő brüsszeli testület tevékenységét.

Pedig Brüsszel jobban tenné, ha ehelyett

inkább az évtizedek alatt kialakult uniós demokratikus deficit lebontásán kezdene dolgozni.

Az Európai Parlament, az Európai Bizotság és az Európai Unió Bírósága a föderalista és lopakodó hatáskörbővítésre épülő politikát folytat Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Philipp Von Ditfurth

Az idők során kiderült, hogy az európai kontinenst óriási ellentétek feszítik szét Brüsszel politikai tevékenységének köszönhetően. A szervezet számos olyan „haladó" ideológiát tűzött a zászlajára, amellyel joggal kivívta a polgárok kritikáját. Az egykor hatékony szervezet mára úgy tűnik képtelen megbirkózni a hatalmas apparátusával és a rá ruházott feladatokkal. Egyre több felmérés lát napvilágot a tagállamok polgárainak növekvő elégedetlenségéről az Európai Unió intézményeivel kapcsolatban.

Tegyük hozzá, a kritika jogos. Kijelenthető, hogy

az euroszkepticizmus az Európai Bizottságban uralkodó demokratikus deficit egyenes következménye, amely felszámolására a szervezet nem nagyon tesz kísérletet.

Az európai kontinens egyre több állampolgára elégedetlen az ideologizált uniós politikával kapcsolatosan Forrás: Shutterstock

Az Európai Bizottság saját maga tömjénezésére, dicséretére hirdetett pályázata láthatólag egy alaposan kigondolt hosszútávú stratégia részét képezi, amely nyíltan propagandacélokat szolgál. Meglepődnénk, ha

a Magyarországnak szánt összeget nem csak a baloldali propagandaportáloknak ítélnék oda.