Elképesztő fizetéscsökkenéssel járhat az otthoni munkavégzés a Google-nél

Google, logó, iroda
A view of Google office in Chelsea New York City USA during coronavirus pandemic on April 22, 2020. The U.S. government is currently in discussions with Facebook, Google and other tech companies about the possibility of using location and movement data from Americans’ smartphones to combat coronavirus. (Photo by John Nacion/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Reuters által látott vállalati bérkalkulátor szerint a világjárvány előtt ugyanabban az irodában dolgozó Google-alkalmazottaknak különböző változásokkal járhat a fizetésükben, ha állandóan otthonról dolgoznak, extrém esetben ez akár 25 százalékos fizetéscsökkenéssel is járhat – számol be róla a hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Ez egy olyan kísérlet, amely az egész Szilícium-völgyben zajlik, és a többi nagy munkáltató számára is trendmeghatározó lehet.

A Facebook és a Twitter is csökkentette azoknak a távmunkában dolgozó munkavállalóinak a bérét, akik olcsóbb helyekre költöztek, míg a kisebb cégek, köztük a Reddit és a Zillow, a helytől független fizetési modellekre tértek át, előnyökre hivatkozva a munkaerő-felvétel, a megtartás és a sokszínűség terén.

Az Alphabet Inc. tulajdonában lévő

Google olyan bérkalkulátort vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállói tisztában lehessenek költözésük pénzügyi hatásaival.

Kiderült, hogy olyan, messzebbről ingázó dolgozóknak is jelentősen csökkent a fizetése, akik nem változtatták meg a lakcímüket.

– nyilatkozta a Google szóvivője, hozzátéve, hogy a fizetések városonként és államonként eltérőek.

Google iroda Forrás: AFP/NurPhoto/John Nacion

A Google egyik - a megtorlástól való félelem okán - névtelenséget kérő alkalmazottja egy közeli megyéből ingázik a seattle-i irodába, és elmondta, hogy a vállalat júniusban bevezetett

Work Location Tooljának becslése szerint ha teljes munkaidőben otthonról dolgozna, valószínűleg mintegy 10 százalékkal csökkentenék a fizetését.

A munkavállaló fontolgatta a távmunkát, de úgy döntött, hogy továbbra is bejár az irodába – a napi kétórás ingázás ellenére.

- fogalmazott.

A Reuters által látott, a Google belső bérkalkulátoráról készült képernyőfotó tanúsága szerint például egy a Connecticut állambeli Stamfordban - egy órányi vonatútra New York Citytől - élő alkalmazott 15 százalékkal kevesebb bért kapna, ha otthonról dolgozna, azonban az ugyanebben az irodában dolgozó, New York Cityben élő kolléga fizetése nem változna, ha a home office-t választaná. A képernyőképek 5 és 10 százalékos különbségeket mutattak Seattle, Boston és San Francisco területére vonatkozóan is.

A Google alkalmazottai elmondták, hogy

akár 25 százalékos fizetéscsökkenéssel is „jutalmazhatják" azon munkavállalókat, akik San Franciscóból hasonlóan drága környékre, például a Tahóé-tóhoz költöznek és otthonról dolgoznának tovább.

A Google szóvivője azt állítja, hogy nem fogják megváltoztatni egy alkalmazott fizetését az alapján, hogy otthonról vagy az irodába bejárva dolgozik-e abban a városban, ahol az iroda található. Példaként említették, hogy a New York-i irodában dolgozók fizetése meg fog egyezni az otthoni munkavégzést választók és az irodába bejárók esetében egyaránt. Arról azonban mélyen hallgatnak, hogy a más városokból az irodákba ingázók fizetése hogyan alakul majd a bejárás vagy otthon maradás függvényében.