Így próbálnak megtéveszteni adathalász csalók több millió ügyfelet

Hacker attack Sports INTERNET Berlin Hackers Hacker attack cyber security Darknet Cyber Safety and security Programmer illicit Data theft Password Password change Cybercrime Dataset Records Security issues
ILLUSTRATION - 16 July 2019, Berlin: A man sits in front of three screens with text. Photo: Annette Riedl/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Bankkártyaadatok megszerzését célzó hamis fizetési emlékeztetővel tévesztik meg az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. óvatlan ügyfeleit - mondta Péter-Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakértő hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a szolgáltató online felületén kell ellenőrizni a számla igazságalapját, mivel a kiérkező fizetési emlékeztető semmiben nem tér el a valóditól.

Elmondta:

az e-mailekbe beágyazott linkek olyan oldalakra irányítanak át, amelyek fő elemeiben szintén megegyeznek a szolgáltató felületén láthatókkal, eltérés mindössze az oldal linkjében található.

A hamis oldalon a "Befizetem bankkártyával" gomb egy olyan oldalra vezet, amely az ügyfél banki adatainak megszerzését célozza, ezzel visszaélve pedig hozzáférnek a sértettek bankszámláihoz - magyarázta a szakértő.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

Hangsúlyozta:

ezek a csalók nem a fizetési emlékeztetőben szereplő összeget, hanem az ügyfél bankkártyaadatait akarják megszerezni.


Magyarországon egyre több nagyvállalat nevében próbálnak csalásokat elkövetni, a csalók a cégek domainjeihez nagyon hasonlókat vásárolnak meg - mondta Péter-Kovács Zoltán.

Ahogy az Origo megírta, 2021. szeptember 1-jétől az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez kerül át több mint 2,2 millió, villamosenergia-egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfél az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-től. Ezzel az MVM Next ügyfeleinek száma további milliókkal növekszik, az ő adataikra próbálhatnak szert tenni a csalók.