A pulykából készült fogásokkal nem lehet otthon mellényúlni

pulyka, szárnyas, szilveszter, újév
Vágólapra másolva!
A pulykacomb vörös húsként alternatívája többek között a marhahúsnak, ráadásul hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható – a várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető – valamint számos elkészítési módja ismert. Cikkünkben bemutatjuk a pulykahús fogyasztásának előnyeit és egy népszerű fogás receptjét is.
Vágólapra másolva!

Közismert, hogy a pulyka húsa minden szükséges fehérjét és biológiailag aktív anyagot biztosít szervezetünk számára, s teszi mindezt úgy, hogy nem okoz mellékhatásokat sem, ráadásul fogyasztásával hozzájárulunk izomtömegünk fenntartásához is.

Ezért, különösképpen az áldott állapotban lévő nők és a gyermekek számára ajánlott a pulykaebéd vagy -vacsora, mely könnyen felszívódik anélkül, hogy a gyomorban nehézséget okozna.

Utóbbiak esetében kiváltképp az első években érdemes kiemelt figyelmet szentelni az izom- és csontszövetek gyors növekedésének, az idegrendszer és az agy fejlődésének: ennek elengedhetetlen része a tudatos táplálkozás.

A szárnyas húsából készült ételeket szinte mindenki; gyermekek és váradósak is fogyaszthatják Forrás: Lázár Chef

A lassan hidegre forduló, átmeneti időszakban idősebb gyermekeink számára is ajánlott a pulykahús rendszeres fogyasztása, hiszen ezzel erősítjük immunrendszerüket, továbbá az influenza és a megfázás időszakában a vírusbetegségek megelőzését is szolgálja.

A szárnyas húsa tartalmazza mindazon vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetüknek nagy szüksége van, s hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható – várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető.

A pulyka húsa minden szükséges fehérjét és biológiailag aktív anyagot biztosít szervezetünk számára Forrás: Shutterstock

A pulyka nem terheli túl továbbá a kisgyermek gyomor-bél traktusát sem, ráadásul a benne rejlő értékes tápanyagokat teljes mértékben felhasználja a szervezetük.

Paradicsomos pulykagombócok tésztával

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált pulykacomb
  • 1 db tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd foghagyma
  • 4-5 db paradicsom
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • őrölt kömény
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg szélesmetélt

Elkészítés:

A darált pulykacombhoz adjon hozzá egy tojást, majd fűszerezze sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval és egy csipet köménnyel! Vegyen egy fej felaprított vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, majd formázzon a masszából kis golyókat, melyeket kevés olívaolajon, serpenyőben pár perc alatt pirítson meg! Emelje ki a gombócokat és a maradék olajon pároljon üvegesre egy újabb fej felaprított vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát, majd adjon hozzá felaprított paradicsomot, végül ízesítse sóval, borssal és a maradék zöldfűszerekkel! Amikor a paradicsom jól megszikkadt, helyezze bele a húsgolyókat és főzze össze az egészet mintegy 25-30 percig. Ez idő alatt főzze készre a szélesmetéltet is, melyet végül a paradicsomos húsgolyókkal tálalva szórjon meg gazdagon parmezánnal!

Jó étvágyat kívánunk!

A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.