Akik a légi térképeket készítik

Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérem
Vágólapra másolva!
Nap, mint nap találkozunk a munkájuk eredményével. De kik készítik azokat a felvételeket, amikre többek között a légi-térképes szolgáltatások és a navigációs rendszerek vektoros térképei alapulnak? Még az űrfelvételes platformok, mint a Bing és a Google Earth is repülőgépes és drónos készítésű felvételekkel éri el a kiemelten érdekes területeken a nagy felbontást, a kívánt képrészletességet.
Vágólapra másolva!

Légifényképészek (fototechnikusok, kamera operátorok), pilóták, navigátorok, fotogrammetriai feldolgozó szakemberek, térképészek, szervezők és interpretátorok komoly erőfeszítésein alapulnak azok a felvételek és térképek, amelyekkel nap-mint nap találkozunk. És ez régen sem volt máskét.

Szeptember másodikán Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékéremmel köszönték meg a kiemelkedő munkájukat és példamutatásukat.

Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérem Forrás: OBUDAI EGYETEM/Durbak

Körtvélyesi László fotóművész a légi térképészeti fotográfiában betöltött szerepéért, azon belül is kiemelten az 1974-1976 közötti vízügyi légi térképészeti és monitoring repülésekben betöltött kiemelkedő légifényképész tevékenységéért, valamint fototechnikai és módszertani újításaiért kapta meg a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet, légifényképész kategóriában.

Dr. Mihalik József 1989 őszén megtalálta Magyarország 1960 előtti légifelvétel negatívjait, amelyekre az akkori tárolási körülmények között pusztulás várt volna. Kimentette a sok tonna felvételt és évtizedes küzdelmek során kiharcolta, hogy azok digitalizálása megkezdődhessen. Szervező kategóriában nyújtották át neki a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet.

Körtvélyesi László Forrás: OBUDAI EGYETEM/Durbak

Erdős Mihály pilótaként vett részt a légi térképészeti fotórepülésekben. Az emlékérmet az 1971 és 1977 között teljesített fotórepülésekért ítélték oda a Számára. Akkoriban főként Antonov An-2 és L-410-es típusokkal repült. Az emlékérmet térképészeti pilóta kategóriában vehette át.

Jávor Géza szintén térképészeti pilótaként dolgozott, és a precíziós repülésekben betöltött szerepéért, Pilóta kategóriában vehette át a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet.

Dr. Mihalik József Forrás: OBUDAI EGYETEM/Durbak

Dr. habil. Jancsó Tamás a fotogrammetria oktatásáért, az utánpótlásképzésben betöltött fáradhatatlan szerepvállalásáért vehette át a Légi Térképészeti és Távérzékelési Emlékérmet, szervező-oktató kategóriában.

Dr. prof. Molnár András, az egyesület Szakmai Bizottságának tagja elmondta, a fedélzeten és terepen dolgozó érdemes kollégák sas és mérőkamera motívummal ellátott érmet, míg a javarészt laborban dolgozó kiértékelő, szervező, oktató kollégák glóbusz és közelfelderítő repülőgép motívummal ellátott érmet vehetnek át.

Az emlékérmet a legnagyobb légi térképészeti rendevényen, a két évente megrendezésre kerülő Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferencián adták át, ahol az Óbudai Egyetem aulája zsúfolásig telt drónokkal és repülőgép fedélzeti berendezésekkel. A teltházas rendezvény napjai alatt a közszolgáltatási szféra, a felmérő szervezetek, az egyetemek, drón iskolák és forgalmazók is bemutatkoztak, és az előadássorozat geodéziai és egyéb mérnöki területek továbbképző eseménye is volt egyben.