Hatalmas napelemfejlesztésbe kezd a BP

Solar Farm, napelem 
  Solar,Panels,Farm. pattern,solar,industry,cell,sun,supply,eco,ecology,power,panel,e Solar panels farm.
Solar panels farm.
Vágólapra másolva!
Hatalmas növekedést tervez a BP napenergiában utazó társcége. A Lightsource BP nevű társaság ugyanis 2025-ig megduplázná a globális növekedési tervét, miután lezárt egy 1,8 milliárd dolláros üzletet, amely lehetővé teszi, hogy 8,4 millió otthon ellátására elég napenergiát termeljen.
Vágólapra másolva!

Felturbózná a növekedését a napenergia szektorban a BP. A cég Lightsource BP nevű társvállalata ugyanis eredetileg azt tervezte, hogy 2023-ig összesen 10 gigawattnyi napelem panelt telepít, de egy friss üzlet miatt most megdupláznák az ütemet.

A vállalat ugyanis nyélbe ütött egy 1,8 milliárd dolláros finanszírozási üzletet, aminek következtében összesen 8,4 millió otthon energiaellátására elegendő napelem panelt telepíthet.

A cég pedig most már azt tervezi, hogy a teljes telepített kapacitása 2025-re eléri a 25 gigawattot, ami több mint kétszerese lenne az eredeti tervnek – írja a The Guardian.

Emellett a cég további 9 gigawattnyi napaelem-kapacitást telepítene kizárólag a BP számára, megtámogatva a társaság arra vonatkozó tervét, hogy hússzorosára növelje a megújuló energia kapacitását az évtized végére.

Belehúz a napelemfejlesztésbe a BP Forrás: AFP/Science Photo Library/Wladimir Bulgar

A Lightsource-t 2010-ben alapította Nick Boyle, aki jelenleg is vezeti a vállalatot. Boyle 2017-ben döntött úgy, hogy a cég egy részét eladja a BP-nek, és felveszik a Lightsource BP nevet. Az üzlet mögötti terv az volt, hogy 2023-ra több mint hatszorosára növelik az akkor 1,6 gigawatt kapacitású napenergia céget.

A társaság egyébként azzal tervez, hogy több mint 500 új munkahelyet fog teremteni a következő négy évben, és 15 országra terjeszti ki a működését.

Ráadásul a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a BP erőfeszítései üzletileg is megtérülnek. Miként a cég alacsony szén-dioxid-kibocsátásáért felelős vezetője, Dev Sanyal hangsúlyozta, a Lightsource mára több mint 30 projektet fejlesztett, melyek folyamatosan 8-10 százalékos hozamot generálnak.

Boyle pedig jelezte,

mára a megújuló energia kapacitások terén egyre inkább terawattoktól és nem gigawattokról kell beszélni.

Ahogy ugyanis sokmilliárd dollárnyi beruházás és befektetés áramlik a területre, és olyan óriásvállalatok, mint az Amazon, a McDonald's vagy az eBay is mozdulnak el a megújulók felé, a szektor egyre inkább a globális fősodorba kerül. A napenergia pedig kiemelt helyet foglal el az iparágban, és olyan energiaforrások is támogatják a fejlesztését, mint a „zöld hidrogén" – tette hozzá Boyle.