Balliberális cenzúra támadja az Elk*rtuk című filmet

GULYÁS Gergely
Budapest, 2021. szeptember 15. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az a kérdés, hogy mennyivel fogja meghaladni az 5,5 százalékot az idei növekedés, melynek mértéke akár hét százalék is lehet – erről beszélt a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az új orosz gázszerződés segít abban, hogy garantálják a rezsicsökkentés eredményeit. Az előválasztásról elmondta, hogy nem verseny, sokkal inkább egy előre lejátszott show-műsor, amelynek a végén Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Kiderült az is, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy jövő tavasszal egy napon legyen a gyermekvédelmi népszavazás és az országgyűlési választások.
Vágólapra másolva!

– A Pénzügyminisztérium tegnapi beszámolói alapján kijelenthető, hogy a gazdasági növekedés az 5,5 százalékot biztosan meg fogja haladni, de akár a 7,5 százalékot is elérheti – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint ebből az következik, hogy

minden 18 év alatti gyermeket, illetve minden iskolába járó gyermeket nevelő család mindkét szülője az átlagjövedelem szintjéig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját vissza fogja kapni a jövő év elején.

Hozzátette, azon gyermeket nevelő szülőknek jár a szja visszatérítése, akik 2021 bármely napján gyermekek után járó juttatásra (jellemzően családi pótlék) voltak jogosultak. Bejelentette azt is, hogy a katások is a megfizetett tételes adó 25 százalékának visszatérítésére jogosultak.

A rendszerváltás utáni legnagyobb lehet a magyar gazdasági növekedés 2021-ben Forrás: AFP/Justin Tallis

31 éve nem történt ilyen

A miniszter szerint Magyarország valamennyi dolgozójának komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdasági növekedés az elmúlt 31 év óta a legmagasabb lehet. A kérdés már csak annyi, hogy az 5,5 százalékot mennyivel sikerül túlszárnyalni.

Meg kell védeni a rezsicsökkentés eredményeit

Az orosz gázmegállapodással kapcsolatban a miniszter elmondta, hazánk tíz plusz öt évre kötött az orosz állami gázszolgáltatóval, a Gazprommal szerződést, amely hosszú távon biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését, továbbá azt jelenti, hogy a magyarok a legalacsonyabb gázárat fogják fizetni egész Európában. Elmondta, a szerződés lényegesen kedvezőbb, mint a most lejáró megállapodás, évi 4,5 milliárd gáz megvásárlására vonatkozik, amelyet a Gazprom két útvonalon szállít Magyarországra.

A megállapodás jelentősége azért is óriási, mert a nemzetközi piacon korábban nem látott mértékben emelkedtek az energiaárak,

Magyarországon azonban 2013 óta átlagosan 25 százalékkal csökkentek az árak, a magyar lakosság fizeti Európában az egyik legalacsonyabb összeget a gázért.

A magyarok a piaci árakhoz képest 40 százalékát fizetik az európai áramárnak. Gulyás Gergely közölte, ez egyrészt az előnyös szerződésnek köszönhető, másrészt annak, hogy Magyarországnak jelentős mennyiségű gázt sikerül raktároznia, az uniós rangsorban a tárolt üzemi gázmennyiség tekintetében elöl állunk.

Ha az ellenzéknek az a vágya valóra válna, hogy a magyar háztartások a piaci áraknak megfelelően fizessenek energiaköltségeket, akkor a jelenlegi 40 százalékról ők száz százalékra emelnék az árakat, az orosz gázmegállapodás azonban hosszú távra biztosítja az ország gázellátását és hazánk versenyképességét.

Megvédik a rezsicsökkentés eredményeit Forrás: MTI/Oláh Tibor

Mindenki oltassa be magát!

A vírushelyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely ismertette a friss adatokat, hozzátéve: az egyetlen hatékony fegyver a vírus ellen az oltás, a rendelkezésre álló kapacitások korlátlanul rendelkezésre állnak, mindenkit be tudnak oltani, aki szeretné, és továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy a negyedik hullám küszöbén oltassa be magát.

A miniszter beszámolt róla, hogy Hajmáskéren holnap kihelyezett kormányülés lesz, ahol a kormány többek között egy, a németekkel közös hadgyakorlatot is megtekint.

A LIBE-bizottság látogatásával kapcsolatban a miniszter elmondta, a schengeni szabályok szerint bárki szabadon jöhet Magyarországra, azonban

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Gulyás az Elk*rtuk című filmről

Az Origo azon kérdésére, hogy Kálomista Gábor szerint az Elk*rtuk című filmet sok moziban politikai okok miatt nem akarják vetíteni, kifejtette: még egy kereszténydemokrata kormány által vezetett országban is egy liberális cenzúra az, ami Magyarországon van.

Gulyás meg fogja nézni a filmet Forrás: Origo

Ha cenzúrázni lehet egy filmet Magyarországon, az azt mutatja, hogy ha a szabadsággal kapcsolatos problémákat kell keresni, akkor azt az önmagát liberálisnak nevező, de rendkívül kirekesztő korszellem képviselőinél kell keresni - tette hozzá.

Az előválasztás nem verseny

Az a magatartásforma és beszédmód, amit a volt miniszterelnöktől már nem először láthattunk, mérgezi a közéletet és az értelmes viták lehetőségét is kizárja, ezért jó lenne visszatérni még egy választási kampány élessége és hevessége mellett is egy józan polgári viselkedésmódhoz és a minél higgadtabb vitákhoz. Ennek viszont csekély esélye van, mivel részben egy

– mutatott rá. Ugyanakkor – húzta alá – a kormány ebben nem lesz partner, hiszen ez a viselkedés távol áll attól, amelyet a kormány helyesnek és elvárhatónak tart a magyar közéletben.

"Gyűlöletverseny zajlik a baloldalon" Forrás: MTI

Arra, hogy a kormány kampányol-e a Fudan Egyetem megépítése mellett, ha lesz népszavazás, úgy reagált: először meg kell várni, hogy lehet-e népszavazás, és sikerül-e összegyűjteni a 200 ezer aláírást, eztán tudja a kormány kialakítani az álláspontját. A miniszter emlékeztetett, hogy a kormány világossá tette, hogy csak akkor lesz Fudan Egyetem Budapesten, ha a fővárosiak is úgy akarják.

Az ellenzéki előválasztás kapcsán megjegyezte: nem lepődött meg azon, hogy a választásra jogosultak 7-8 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson. Szavai szerint nincs verseny. Ennek az egész show-műsornak a vége koreografált forgatókönyv szerint zajlik, és valóban Karácsony lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, addig lehet néhány vitát folytatni, és a színjátékot lehetséges és kevésbé tehetséges színészekkel tovább lehet űzni, de a végeredmény az biztos.

Nem éri semmilyen kár a magyar vállalkozásokat

A német választást illető kérdésre Gulyás Gergely elmondta, Karácsony Gergellyel aligha fog most foglalkozni az új német kormány, a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban pedig elmondta, nem lehet tudni, lesz-e megállapodás, folyamatos tárgyalás van a felek között. Mint mondta, valamiben van előrejutás, és vannak véleménykülönbségek is, például a gyermekvédelmi törvény kapcsán. – Ha az Európai Bizottság az európai tagállamokat nem akarja becsapni, akkor meg kell állapodnia a maradék országokkal is, hiszen ezt ígérték; a megállapodás kötelező, csak a lojális együttműködés elvével értelmezhető – magyarázta a miniszter, hozzátéve: már most versenyelőnyben vannak azok a tagállamok, akikkel a Bizottság már megállapodott.

- jegyezte meg.

Csak az oltás véd Forrás: MTI/Balázs Attila

Csak az oltás véd, a maszk nem

A kötelező maszkhasználat ismételt bevezetése és további intézkedések meghozatala kapcsán Gulyás Gergely kifejtette: nyolcszor, tízszer nagyobb a megbetegedések száma az oltatlanoknál, mint az oltottaknál, a világban mindenhol egyértelmű ez a tény. Az oltás hatékony védelmet jelent, a tömegközlekedésen történő maszkhasználatról azonban Budapest önkormányzata dönt, egyébként mindenkinek saját döntésére bízzák, hogy hordják-e a maszkot. Gulyás Gergely azt is elmondta,

Arról, hogy a parlamenti választások napján lenne a gyermekvédelmi törvényről népszavazás, a miniszter elmondta, Magyarországon nem teljesen egyértelmű az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás. Szavai szerint egyoldalú a tilalom; ha van kitűzött országgyűlési választás, nem lehet arra a napra népszavazást kitűzni, de fordítva már nincs ilyen tilalom, így


vagy bármely más voksolás, amit kitűznek arra a napra.

A kormányt nem érdekli, mit vizsgál a LIBE-bizottság

Orbán Viktor Csehországban történő látogatásáról Gulyás Gergely azt közölte, a hírekben felmerülő katonai hadiipari cégben való tulajdonszerzés létrejöttét, ha megtörténik, üdvözölni fogja a kormány.

További újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, az influenza elleni oltás nem pótolja a koronavírus elleni oltást, a kettő nem helyettesíti egymást.

A járványhelyzet kapcsán a tárcavezető felhívta a figyelmet, miszerint a kormány azzal számol, hogy a negyedik hullámnak a felívelő szakaszában vagyunk, de a 60 százalékot meghaladó társadalmi átoltottság miatt ennek a csúcspontja kevésbé lesz magasabb, mint ami a második vagy a harmadik járványhullám esetében tapasztalható volt.

A LIBE-bizottság delegációjának érkezésére reagálva közölte:

A kötelező udvariasságot ugyanakkor megadják nekik, ezért két kormánytaggal is találkozhatnak. De ezt részükről egy kampányaktivitásnak kell tekinteni, mivel ezeknek a képviselőknek nincs érdemi jártassága a magyar politikáról.

– összegezte a miniszter.

A kormány nem foglalkozik az EP dolgaival Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Indokolatlanul nagy összeg Jakab testőrének

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy a sajtóhírek szerint Jakab Péter testőre 42 millió forintot kapott, Gulyás Gergely kiemelte: indokolatlanul nagy összeg ez, mint ahogy a testőrség is az, bár nem vitatja, Jakab néhány felszólalása kellően bicskanyitogató ahhoz, hogy az utcán féljen. Ugyanakkor sem az ellenzéki, sem a kormánypárti frakcióvezetők nem voltak eddig nagy veszélynek kitéve, ezért ez újszerű gyakorlata a magyar közéletnek.

Arról, hogy a nyugdíjrendszer akadálya lenne a demográfiai változásnak, Gulyás Gergely elmondta, a jelenlegi rendszer bő tíz-tizenöt évig fenntartható, hosszú távon azonban felmerülhet az a kérdés, hogy érvényesíteni kell-e a demográfiai elvet, de egyelőre nincs ilyesmi napirenden.

Az infláció családtámogatásokra gyakorolt hatását illetően Gulyás Gergely arról beszélt,

Hozzátette: a jegybanknak vannak kész tervei az inflációcsökkentésre.

Családtámogatás versus migráció

A hétvégi demográfiai konferencia döntéseinek hatásáról is kérdezték a minisztert, aki válaszában elmondta, a legfontosabb eredménye a konferenciának, hogy a nemzetközi élet legmagasabb szintjein határozottan megjelent egy olyan vélemény, hogy a családpolitika alternatívája a migrációnak – ez a legfontosabb üzenet.

Azt reméljük, hogy Magyarország és a többi ország is bizonyítani tudja ezt, ugyanis vannak országok, amelyek lemondtak róla, hogy családtámogatással biztosítják a szükséges reprodukciót. Miután a velünk szemben álló liberális felek jellegzetessége ma a kirekesztés, vagyis az övéktől eltérő véleményt nem tudják elfogadni, az látszik, hogy nincs egységes kánon: migrációt támogató és a családtámogatások rendszerét létrehozni akaró országok állnak egymással szemben.

A kormány továbbra is nemet mond a migrációra Forrás: police.hu

A Norvég Alapról Gulyás Gergely elmondta: a norvégok fizetni fognak.

Az életükért küzdők több mint 70 százaléka oltatlan Európában, vannak országok, ahol kötelezővé teszik az oltást. Arról, hogy mit tud tenni Magyarország, hogy nagyobb legyen az oltási hajlandóság, a miniszter elmondta, a kormány lehetősége biztosítani az oltást gyorsan, hatékonyan és ingyenesen, az időseket rezidensek és orvostanhallgatók fel is keresik, ennél többet azonban egy demokratikus társadalomban nem lehet tenni. A lehetőség, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyekre – fogalmazott Gulyás Gergely.

Arról, hogy a miniszterelnök miért nem találkozik az európai képviselőkkel, Gulyás Gergely elmondta: sok a dolga a kormányfőnek.

Lesz tanári béremelés

A kórházban ápoltak 90 százalékot meghaladó arányban 60 év felettiek, körükben lényegesen több az oltatlanok, mint az oltottak aránya. Szentkirályi Alexandra azt közölte, már ötven százalék felett van az aránya azoknak az iskolába járó diákoknak, akik be vannak oltva; ilyen aránnyal már nem kell visszatérni a digitális oktatásra, az iskolák bezárására. A 12 év alattiak oltásáról a miniszter elmondta, az uniós beszerzésben jeleztük részvételi szándékunkat, de nincs egyelőre elfogadott oltóanyag. Az oltott és oltatlan diákok között nem fog különbséget tenni a kormány.

A pedagóguskereseteket illetően Gulyás Gergely arról beszélt, január elsejétől kell, hogy legyenek béremelések, ez a pedagógusokra is kell, hogy vonatkozzon. Rendezni kell a pedagógusok bérét, de a kormány eddig is sokat tett a pedagógusbérek felzárkóztatásáért.

– Meglátjuk, mekkorát tudunk január elsejével lépni

– jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: szükség van a rendes pedagógus-bérrendezésre, a magyar oktatás versenyképessége miatt is.

A közétkeztetés drágulása kapcsán a miniszter elmondta, az intézkedés részben társadalmi igényeknek is megfelel, hiszen a helyben termelt és egészséges termékeknek kell a legfiatalabbak asztalára kerülni. Mindenhol jogos az igény, hogy több pénzt biztosítsanak a közétkeztetésre, de jelenleg az oktatási intézményekben több mint 50 százalék ingyenesen jut étkezéshez.

Gulyás Gergely Bicskén írta alá a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! petíciót, hogy ne térhessen vissza a 2010 előtti időszak, amelyet a miniszter sem magának, sem az országnak nem kíván vissza.

Lesz tanári béremelés Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem kell elhalasztani az országgyűlési választást

Magyarország azoknak segített a kimenekülésben, akik a magyar jelenlétet munkájukkal segítették – mondta az afganisztáni kimenekítésről Gulyás Gergely.

A morális felelősség az Egyesült Államokat terheli – tette hozzá.

Az országgyűlési választással kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, nem elképzelhető, hogy azt el kell halasztani a vírus vagy egyéb okok miatt, ez a választás megkerülhetetlen és fontos, sor fog kerülni rá.

A kormány még nem tárgyalta a győri kulturális negyed ügyét, de Gulyás Gergely szerint ez egy grandiózus terv, jó célról van szó, a kormány belátható időn belül fog foglalkozni vele. Mindenesetre ez egy öt-tízéves projekt lesz.

Kérdésre válaszolva a kancelláriaminiszter azt is közölte, hogy már lezárult az Antall József Tudásközpont vizsgálata. Tájékoztatása szerint az intézmény gazdálkodása a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, ezért az állam a jövőben egyáltalán nem fogja közpénzből támogatni az Antall József Tudásközpontot.

Gulyás: Ez egy érdekes jelenség

Azon felvetésre, hogy Karácsony Gergely mennyit kereshetett anno a Miniszterelnökségen, a miniszter elmondta:

Megjegyezte, érdekes, hogy azok, akik annak idején Schmitt Pál esetében veretes cikkeket írtak, most nem érezték azt, hogy Karácsony Gergelyt is meg kellene bélyegezni. A budapesti közlekedési helyzetet kommentálva emlékeztetett: immár két éve van Budapestnek új vezetése, amit káosz, dugók, szemét és hajléktalanhelyzet jellemez. Egy főpolgármester közben elindulhat miniszterelnök-jelöltnek is persze, de ha közben a saját munkáját nem végzi el és annak ilyen következményei vannak, az rendkívül hátrányos a budapestiekre nézve.

"Azok akik, annak idején Schmitt Pál esetében veretes cikkeket írtak, most nem érezték azt, hogy Karácsony Gergelyt is meg kellene bélyegezni" Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Arra, hogy jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a milliárdos fővárosi közbeszerzés ügyében, úgy reagált:

– húzta alá.

Nem lesz áremelkedés

További újságírói kérdésre válaszolva a miniszter közölte, több rendelkezés csak rendkívüli jogrendben megvalósítható, de ha nem muszáj, nem fognak ezzel élni. A védettségi igazolvánnyal vagy az iskolai intézkedésekkel, az oltással kapcsolatos döntéseknél lehet például erre szükség.

Az orosz gázmegállapodással kapcsolatban áremelkedésre nem kell számítani, árcsökkenést nem tudott ígérni a miniszter. Az oktatással kapcsolatban a miniszter megjegyezte, van egy új nemzeti alaptanterv, amelyben nem nőtt a kötelező óraszám, a gyakorlati megvalósulás vizsgálata azonban mindig indokolt.

A Facebook szabályozásával kapcsolatban Gulyás Gergely miniszter elmondta, az Európai Unió mindennel foglalkozik, amihez semmi köze, de olyan területeken, ahol lenne értelme a közös fellépésnek, nagyon lassan, vagy nem haladunk. A közös szabályozás kialakítása ezen a téren nagyon fontos lenne – jegyezte meg.

Az ideit már nem, a jövő évi költségvetési tervet még lehetséges, hogy módosítani fogják –

közölte a miniszter újságírói kérdésre. Jelezte, a közmunkások bérét tervezi emelni a kormány. Az óraátállítást illetően Gulyás Gergely álláspontja, hogy ha valamelyik időszámítást megszüntetik, a télit kellene, de ez csak személyes véleménye és nincs napirenden az ügy.

"Súlyos korrupciós botrány Cseh Katalin ügye" Forrás: MTI/Illyés Tibor

Súlyos korrupciós botrány Cseh Katalin ügye, indokolt az uniós pénzek alapos felügyelete - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az ellenzék megújuló részének sikerült egy milliárdos korrupciós botrányt összehoznia - tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy

Ha szükséges, akkor az iskolákban lehet kötelező maszkhasználat - mondta egy másik kérdésre.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy 410 milliárd forint jut jövőre felsőoktatásra. Ennek a jelentős része bérköltség lesz, mert ott is szükség van a fizetések emelésére - tette hozzá. Remélik, hogy az alapítványi forma és a bővülő költségvetési források révén jelentősen nőni fog a versenyképessége a felsőoktatásnak.