Magyar bankok fedezettkötvény-programjait minősítette fel a Moody's

hitelminősítés hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency is displayed at the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Magyar bankok fedezettkötvény-programjait minősítette fel szerdán a Moody's Investors Service, elsősorban a magyar államadós-besorolás minapi javításával összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy

az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank fedezettkötvény-kibocsátásainak osztályzatát egyaránt "A1"-re javította az eddigi "A2"-ről.

A Moody's közölte: a két bank fedezett kötvényeinek felminősítése egyenesen következik a magyar forint- és devizaadós-besorolások országplafonjának múlt heti emeléséből.

A cég pénteken "A2"-ről egy fokozattal szintén "A1"-re emelte a magyar gazdaságban tevékenykedő kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

Ezzel egy időben a hitelminősítő "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar államadós-osztályzatot,

és a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A két bank fedezettkötvény-besorolásainak szerdai emeléséhez fűzött indoklásában a Moody's hangsúlyozta, hogy a fedezett kötvények minősítéseinek felső korlátja a helyi valutában és a devizában fennálló kötelezettségek országplafonja.

Ennek alapján az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank fedezettkötvény-programjainak szerdai felminősítése annak az eredménye, hogy a magyarországi besorolási országplafon a magyar szuverén adósság-kötelezettségek múlt heti felminősítésével egy időben "A1"-re javult a Moody's osztályzati listáján - áll a hitelminősítő szerdai londoni ismertetésében.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a két fedezettkötvény-program új, "A1"-es osztályzata azonos az új magyar forintadósság-besorolási országplafonnal.

A cég a múlt pénteki szuverén felminősítés óta másodszor javítja magyar bankok különböző osztályzatait:

kedden az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank, az Erste Bank Hungary, a K&H Bank és a Raiffeisen Bank több besorolását emelte.

A Moody's az MFB hosszú távú betéti és adósbesorolásait "Baa2"-re javította az eddigi "Baa3"-ról, és az új osztályzatok kilátását stabilról további felminősítés lehetőségére utaló pozitívra módosította.
Az MFB rövid távú betéti besorolása "P-3"-ról "P-2"-re javult.

A Moody's az OTP Bank hosszú távú partnerkockázati értékelését (Counterparty Risk Assessment, CRA) "Baa2(cr)"-ről "Baa1(cr)"-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette az OTP Bank "Baa1" szintű hosszú távú betéti besorolását, valamint ugyanilyen szintű hosszú távú partnerkockázati osztályzatát (Counterparty Risk Ratings, CRR).

A hitelminősítő ezzel egy időben az OTP Jelzálogbank CRA-megítélését az eddigi "Baa2(cr)"-ről "Baa1(cr)"-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézet "Baa1" szintű CRR-osztályzatát.

A Moody's az Erste Bank Hungary, a K&H és a Raiffeisen Bank hosszú távú CRR-osztályzatait "Baa1"-ről "A3"-ra, a hosszú távú CRA-értékeléseket "Baa2(cr)"-ről "Baa1(cr)"-re javította.

A Moody's szerdán közölte, hogy az OTP Jelzálogbank mellett az UniCredit CRA-értékelését is emelte, de ennek szintjét a bank kérésére nem teszi közzé.