Egyre jobb helyzetben van a globális légi közlekedés

boeing 737 max
An American Airlines Boeing 737 MAX airplane takes off on a test flight from Dallas-Fort Worth International Airport in Dallas, Texas, on December 2, 2020. - The Boeing 737 MAX is taking another key step in its comeback to commercial travel by attempting to reassure the public with a test flight by American Airlines conducted for the news media. (Photo by Cooper NEILL / AFP)
Vágólapra másolva!
Folyamatosan áll talpra a globális légi közlekedés, és bár még jövőre is nehéz éve lesz az iparágnak, 2022-ben már a cégek az idei veszteségeik jelentős részét ledolgozhatják – derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség friss jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A globális légi közlekedési szektor veszteségei jövőre megközelíthetik a 12 milliárd dollárt, ami bár elsőre nagyon nagy számnak tűnik, mégis azt jelzi, hogy az iparág folyamatosan áll talpra a koronavírus-járvány nehézségeiből.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által várt szám ugyanis azt jelentené, hogy a szektor ledolgozná az idei veszteségek 78 százalékát

– írja a CNBC.

Az idei évre viszont a 300 légitársaságot tömörítő szervezet a korábban prognosztizáltnál rosszabb eredményt vár. Míg áprilisban az IATA úgy számolt, hogy 47,7 milliárd dollár lehet a 2021-es iparági bukás, most már 51,8 milliárd dolláros veszteséggel kalkulálnak erre az évre.

Lassan, de biztosan áll talpra a globális légi közlekedés Forrás: AFP/Daniel Slim

Ez azonban már sokkal jobb eredmény a tavalyihoz képest, amikor a nettó veszteség elérte a 137,7 milliárd dollárt – ami szintén rosszabb volt az IATA által eredetileg várt, 126,4 milliárd dolláros veszteségnél.

Mindez azt jelenti, hogy az IATA számításai szerint a koronavírus-járvány összességében több mint 200 milliárd dollárt söpör ki a globális légiközlekedési szektorból.

A szervezet ügyvezető igazgatója, Willie Walsh azonban most hangsúlyozta, a légi közlekedés már túl van a mélyponton, vagyis láthatóan megindult a fokozatos felívelés.

Az IATA előrejelzése alapján a szektor először 2023-ban produkálhat újra nyereséget. A teljes utasszám pedig jövőre elérheti a 3,4 milliárdot, szemben az idei évre várt 2,3 milliárddal.