Történelmi üzletet kötött a rockzene királynője

Tina Turner
US singer Tina Turner performs at O2 World in Berlin, Germany, 26 January 2009. The soul and rock legend is in Germany for 16 shows. Photo: Britta Pedersen
Vágólapra másolva!
Tina Turner eladja a zenei katalógusának jogait, amely a rockzene királynőjének 60 évnyi munkásságát tartalmazza. A vásárló a BMG zenekiadó, amely még soha nem kötött ekkora üzletet egyetlen művésszel.
Vágólapra másolva!

Történelmi üzletet kötött a hírek szerint Tina Turner a BMG zenei kiadóval, amikor a művész eladta a 60 évnyi munkásságát tömörítő katalógusának jogait.

A BMG ugyanis még soha nem kötött ekkora üzletet egyetlen művésszel

– írja a The Guardian. A lap hozzáteszi, hogy a pontos összeg egyelőre nem nyilvános.

A rock'n'roll királynőjeként és immár "rocknagyiként" is ismert, 81 éves Turner az üzlet keretében eladta az előadói és szövegírói részesedéseit, de a nevéhez és a képeihez tartozó menedzsmentjogokat is.

Tina Turner eladja a zenei jogdíjait Forrás: Getty Images/David M. Benett

Turner nem az első olyan legendás alkotó a közelmúltból, aki hasonló üzletet kötött. Bob Dylan például 300 millió dolláros megállapodást kötött a Universal Music kiadóval, Neil Young pedig a Hipgnosis nevű vállalattal egyezett meg.

Az üzletkötési hullám hátterében az áll, hogy a zenestreaming felfutásával valódi kincsesbányának kezdtek számítani az előadói jogdíjak.

Az idősebb sztárok pedig igyekeznek lecsapni a kínálkozó nagy lehetőségekre.

Múlt decemberben egyébként Dolly Parton is úgy nyilatkozott, hogy fontolgatja a 3000 dalból álló katalógusának értékesítését.

A BMG egyébként a Bertelsmann médiakonglomerátum tulajdonában áll, amely olyan cégeket tömörít, mint az RTL vagy a Penguin Random House könyvkiadó. A társaság pedig már most is olyan sztárokat képvisel, vagy tulajdonolja a hozzájuk kapcsolódó jogokat, mint Mick Jagger, Keith Richards, John Lennon, Ringo Starr, Mick Fleetwood, az Iron Maiden, Kurt Cobain, valamint David Bowie.