Kötelező győzelem és pokolian nehéz mérkőzés vár a magyar válogatottra Albánia ellen

SZOBOSZLAI Dominik
Elbasan, 2021. szeptember 5. Szoboszlai Dominik (b) és az albán Marash Kumbulla az Albánia-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen az albániai Elbasanban 2021. szeptember 5-én. MTI/EPA/Malton Dibra
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombat este, Albánia ellen, a Puskás Arénában kezdi a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának októberi körét. Marco Rossi csapatára sorsdöntő összecsapás vár, hiszen kizárólag győzelem esetén marad reális esély a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. Szalai Ádámra és Fiola Attilára nem számíthat a szövetségi kapitány, de Gulácsi Péter és Willi Orbán is visszatért, ráadásul Rossi szerint mindenki jobb formában van, mint egy hónapja volt, így a körülményekhez képest a legerősebb összeállításban szerezheti meg a kötelező győzelmet a magyar válogatott.

Finoman szólva sem vár könnyű feladat a magyar labdarúgó-válogatottra, hiszen csupán abban az esetben maradt reális esélye a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére a világbajnoki selejtezőcsoportjában, ha szombaton legyőzi Albániát a Puskás Arénában. Nemzeti együttesünk eddig hétszer találkozott az albán csapattal, és bár az örökmérleg alapján nem lenne okunk aggódni, hiszen

ötször magyar siker született, egy alkalommal döntetlen, a legutóbbi összecsapást azonban hatalmas meglepetésre elveszítette Marco Rossi csapata. Az albánok elleni vereség már csak azért is fájó, mert korábban még gólt sem tudtak szerezni ellenünk.

A hazai mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Marco Rossi elmondta, hogy a szeptemberi mérkőzéshez képest minden téren javulnia kell csapatának.

– mondta az olasz mester, aki elárulta, hogy a taktikát illetően is lesznek változások a korábbi meccsekhez képest.

Szalai Ádám személyében meghatározó játékára nem számíthat a magyar válogatott Albánia ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szövetségi kapitánynak nincs könnyű dolga, mivel több játékosára sem számíthat sérülés miatt. A védelemből Tamás Márk és Fiola Attila is megsérült, így mindketten távoztak a válogatott telki edzőtáborából a napokban. A legnagyobb hiányzó azonban kétségtelenül Szalai Ádám. A Mainz támadója térdműtéten esett át szeptember végén, emiatt nem léphet pályára a következő két világbajnoki selejtező-mérkőzésen. A magyar válogatott csapatkapitánya pozitív koronavírusteszt miatt a szeptemberi Albánia elleni mérkőzésről is lemaradt.

Jó hír ugyanakkor, hogy az RB Leipzig két kiválósága, Gulácsi Péter és Willi Orbán biztosan bevethető lesz. Előbbit fejsérülés miatt kellett lecserélni Albániában, míg utóbbi négy napig nem tudott edzeni betegsége miatt.

Az olasz edző szerint a válogatott keret tagjai jobb formában vannak jelenleg, mint egy hónapja voltak, különösen Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai Anglia ellen nem játszott élete formájában, de Albánia és Andorra ellen már jobban ment ki. Márpedig Szoboszlai jó játékára nagy szüksége van a válogatottnak, amelynek színeiben többször is bizonyította rátermettségét. A Leipzig magyar középpályásának a Bundesliga idei szezonjában is volt már pár remek meccse, az előző fordulóban például mindössze egy perccel a becserélése után gólpasszt adott az újonc VfL Bochum ellen.

Marco Rossinak ezúttal sem lesz könnyű dolga Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az angolok elleni hazai 4-0-s vereség nem számított teljesen meglepőnek, hiszen a Premier League-sztárokkal teletűzdelt, Eb-ezüstérmes válogatott a világ legerősebb csapatai közé tartozik. A csoport második helyére hajtó magyar válogatott az albániai vereség után rendkívül nehéz helyzetbe került, amin aztán az Andorra elleni kötelező győzelem sem segített sokat.

Marco Rossi csapatának a szombati találkozó gyakorlatilag az utolsó lehetősége, ugyanis már egy esetleges döntetlennel is csak matematikai esély maradna a pótselejtező kiharcolására.

Egy döntetlennel megmaradna ugyan az albán és a magyar csapat között a pontkülönbség, ami a hátralévő három fordulóban még ledolgozható lenne, de a jelenleg harmadik helyen álló lengyelek szinte biztosan egyről három pontra növelnék az előnyüket a magyarokkal szemben. Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor jóformán megpecsételődik a nemzeti együttes sorsa, mert úgy kellene ledolgoznia ezt a hátrányt, hogy neki még kedden hátravan a veretlenül listavezető Anglia elleni idegenbeli találkozó, miközben a lengyel csapat már mindkét meccsét lejátszotta az Eb-ezüstérmessel.

Az albán válogatott az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment keresztül, elég csak azt nézni, hogy több olyan játékosuk is van, aki topbajnokságban futballozik. Sokáig nem sikerült kijutniuk egyetlen világ- és Európa-bajnokságra sem. A 2016-os Európa-bajnokság volt az első rangos torna, melyen részt vettek. Majd azt követően is értek el szép eredményeket az albánok, többek között megnyerték a Nemzetek Ligájában a C divízió 4-es csoportját Fehéroroszország, Litvánia és Kazahsztán előtt.

Az albánok eddig 12 pontot gyűjtöttek a csoportban, ami pedig a formájukat illeti, a legutóbbi két vb-selejtezős mérkőzésüket megnyerték, ráadásul még gólt sem kaptak,

igaz, mindkétszer hazai pályán játszottak. San Marinót 5-0-ra ütötték ki, míg a mieinket Broja 87. percben szerzett góljával tudták legyőzni.

Az albán együttes jó formában érkezik a Puskás Arénába Forrás: Nemzeti Sport/Török Attila

Az elbasani találkozó után Rossi elmondta, hogy a védekezés és a támadás közötti átmenet nem működött jól, hiába volt egyenlő a labdabirtoklás, nem voltak elég türelmesek a játékosok megvalósítani a taktikai elképzelést.

"Arra készültünk, hogy a támadásaik után a széleken meg tudjuk majd őket verni a szabad területeken, illetve Szoboszlai Dominokot hamis kilencesként gyakrabban meg tudjuk játszani, amikor otthagyja az embere, és meg tud villanni a kapu előtt, de ez végül nem fizetődött ki. Rendszeresen vissza kellett rendeződnünk, ez pedig sokat vett ki a játékosokból fizikailag" - árulta el Rossi.

Az RB Leipzig magyar légiósa, Gulácsi Péter küzdelmes, kiegyenlített mérkőzést vár Albánia ellen, de szerinte képesek lesznek megmutatni a pályán, hogy mit tudnak és revansot fognak tudni venni a szeptemberi vereség miatt.

– mondta Gulácsi, aki Szalai Ádám távollétében a csapatkapitányi karszalagot viseli majd.

Gulácsi és Szoboszlai jó hangulatban készült az Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre Fotó: Csudai Sándor - Origo

A győzelem megszerzésében azonban a magyar szurkolók most elvben nem lehetnek a csapat segítéségre, ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség két mérkőzésre szóló zárt kapus büntetéssel sújtotta a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) az Anglia elleni szeptemberi világbajnoki selejtezőn tapasztaltak miatt.

A magyar válogatott hat mérkőzést követően 10 ponttal jelenleg az I csoport negyedik helyét foglalja el Anglia, Albánia és Lengyelország mögött.

Albánia csak Erjon Hoxhallari játékára nem számíthat szombaton a magyarok ellen, így a szövetségi kapitány, Edoardo Reja a lehető legerősebb összeállításban küldheti pályára csapatát a Pusás Arénában. Az olasz edző magabiztosan várja a találkozót és az elbasani meccshez képest sokkal támadóbb szellemű magyar válogatottra számít.

Ha a magyar válogatott begyűjti a három pontot, akkor továbbra is a saját kezében marad a sorsa, a hátralévő mérkőzésekre pedig nyitott lesz a harc a csoport második helyéért. Így tehát

a továbbjutási esélyek életben tartása szempontjából kötelező a győzelem Albánia ellen, és közben továbbra is szurkolni kell, hogy a többi mérkőzésen számunkra kedvező eredmények szülessenek.

Ha a papírformát nézzük, kevés esély mutatkozik arra, hogy fő riválisaink pontot hullajtanának szombaton, hiszen Anglia minden bizonnyal nyerni fog Andorrában, míg a Lengyelország-San Marino összecsapáson gyakorlatilag csodával érne fel egy vendéggyőzelem, de még egy döntetlen is.

Sorsdöntő összecsapás vár a magyar fociválogatottra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat eddig hat mérkőzést játszott a jövő évi katari világbajnokság selejtezősorozatában: márciusban Lengyelország ellen 3-3-as döntetlent ért el házigazdaként, majd San Marinóban 3-0-ra, Andorrában pedig 4-1-re nyert. Szeptemberben Angliától kikapott 4-0-ra a Puskás Arénában, ezt követően Elbasanban 1-0-s vereséget szenvedett Albániától, majd pedig legutóbb hazai pályán legyőzte le 2-1-re Andorrát.

Az Albánia elleni vb-selejtező szombaton 20.45 órakor kezdődik a Puskás Arénában, a mérkőzés játékvezetője a spanyol Carlos del Cerro Grande lesz.

A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es katari vb-re, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két pozícióban. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

A magyar válogatott revansot vehet az albániai vereségért Forrás: MTI/EPA/Malton Dibra

Európai világbajnoki selejtezők, I csoport, 7. forduló:
Magyarország-Albánia, Puskás Aréna 20.45
Andorra-Anglia, Andorra La Vella 20.45
Lengyelország-San Marino, Varsó 20.45

A csoport állása: 1. Anglia 16 pont, 2. Albánia 12, 3. Lengyelország 11, 4. MAGYARORSZÁG 10, 5. Andorra 3, San Marino 0

A magyar válogatott kerete:
kapusok:

Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
védők:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Kecskés Ákos (Nyizsnij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
középpályások:
Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Pisa), Schäfer András (DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
támadók:
Hahn János (DAC), Holender Filip (Partizan Beograd), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)