Kiderült, mennyiért lehet bérleményhez jutni Csernobilban

Csernobili atomerőmű-baleset, Csernobil, atomerőmű, 35. évforduló, 2021.04.26.
An abandoned village in the Chernobyl area is torn down because of excessive radiation. (Photo by Kostin Igor / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Havi 11 dollárért, azaz nagyjából 3400 forintért lehet egy 700 négyzetméteres épületet kivenni Csernobilban, számolt be róla a Világgazdaság. Ez a rendkívül alacsony bérleti díj azonban még Ukrajnában is elég hihetetlennek tűnik, ahol az ingatlanok egyébként is jóval olcsóbbak a nyugat-európai áraknál.
Vágólapra másolva!

Az 1986-os atomerőmű-baleset helyszínét már eddig is sokan kerestek fel, a katasztrófa-turisták látogatásának pedig új lendületet adott a közelmúltban az HBO "Csernobil" címmel bemutatott sikeres sorozata.

Az ukrán állam nem titkolt célja, hogy Csernobilt – ahol többek között már egy szálloda is üzemel – ismét vonzóvá tegye a turisták számára.

Ehhez pedig reméli, a rendkívül olcsó bérleti díjakkal meg tudja nyerni magának a vállalkozásokat is. Októberig már 20 helyiséget béreltek ki a zónában.

A csernobili atomerőműben történt katasztrófa után sokáig tilos volt belépni a területre Forrás: Sputnik via AFP/Igor Kostin

Vannak, akik már évekkel ezelőtt vállalkozást indítottak Csernobilban.

Olena Necsiporenko például egy 60 négyzetméteres üzlethelyiséget alakított át élelmiszerbolttá, amit havi tíz euróért bérel, és körülbelül 3000 dolláros bevétele van.

Turisták a katasztrófát okozó 4. reaktor közelében (2011) Forrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer

A terület kezelésével foglalkozó Ukrán Állami Vagyonalap elnökhelyettese nemrégiben bejelentette, hogy az övezetben 36 objektumot adnak idén bérbe, köztük hét földterületet a potenciális naperőművek számára.

A cikk kiemelt képén egy 2021 áprilisában készült felvétel egy, az övezetben álló, hosszabb idejű látogatásra még nem alkalmas területen álló romos épületről