6,1 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben

ksh
Megkezdte a hazai munkaerő-felmérés eredményeinek új módszertan szerinti közlését a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
Magyarország bruttó hazai terméke 2021 III. negyedévében a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal emelkedett - adta hírül közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A III. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye.

A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

A gazdaság teljesítménye a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez képest.

A GDP a nyers adatok alapján 1,5 százalékkal nagyobb volt a 2019. III. negyedévinél.

2021 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal (a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 6,8 százalékkal) meghaladta az előző év azonos időszakit. Az első fél évben a nyers adat szerint 7,6 százalékkal, a kiigazított és kiegyensúlyozott mutató szerint 7,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Illusztráció Fotó / Shutterstock

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt ún. évesített index 2,7 százalékos növekedést jelez a III. negyedévben. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.