A csimpánzok kontextusban kommunikálnak

bonobó, bonobók
Bonobók (balról jobbra): Wamba, Nara, Chiyo.
Vágólapra másolva!
A brit Szent András Egyetem által vezetett új tanulmány megmutatja, hogy a bonobó csimpánzok gesztusai az adott kontextusnak megfelelően megváltoztatják a jelentésüket ugyanolyan módon, ahogy az emberek kommunikálnak.
Vágólapra másolva!

A School of Psychology and Neuroscience kutatói által vezetett és a Gesture magazinban október 19-én publikált tanulmány megmutatja, hogy míg a bonobók, mint más emberszabású majmok, beleértve az embert is, gesztusokkal kommunikálnak, a gesztusoknak több jelentése lehet, helyzettől függően.

A kutató csoport a bonobók által használt gesztusokat tanulmányozták a vadonban Wambaban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy megértsék a jelentésüket. A csapat tanulmányozta a gesztusok használatát a bonobók közt arra fókuszálva, hogyan reagálnak a bonobók a konkrét gesztusokra.

Dr. Kirsty Graham a vezető kutató, azt mondta: „ Ha az első bonobo felemeli a karját és a másik bonobo oda jön megtisztogatni a szőrét, akkor a jelentés valami olyasmi, hogy 'kérlek tisztíts meg'. Olykor egyszerűen egy gesztus egy választ kap. De bizonyos gesztus típusok különböző válaszok fajtáit kapják. Például a karemelés időnként azt jelenti, 'kérlek tisztíts meg', de jelentheti azt is, hogy 'kérlek vigyél', vagy 'párosodjunk' – meg akartuk tudni, hogy hogy milyen kontextusban használták a gesztusokat és kiknek volt célozva, ami megváltoztatta a jelentését.

Bonobók (balról jobbra): Wamba, Nara, Chiyo. Forrás: https://news.st-andrews.ac.uk/archive/chimps-communicate-in-context/

Az emberi nyelvben a szintaxis (mondattan) és a kontextus nagyon fontos a sokjelentésű szavak megértéséhez. A kutató csapat tesztelte a szintaxis és kontextus fontosságát a bonobó gesztusokban. A felfedezés megmutatta, hogy ha a gesztusokat sorrendben használták, vagy a sorrendben bizonyos pozícióban, akkor nem volt általános hatása a használt gesztus jelentésére.

Azonban, a tanulmány azt találta, hogy amit csináltak, amikor gesztikuláltak, azaz a viselkedési kontextus, és hogy ki a jelző és ki a fogadó, vagyis az interperszonális kontextus hatással volt a gesztus jelentésére.

Bonobók kurkásznak. Forrás: https://news.st-andrews.ac.uk/archive/chimps-communicate-in-context/

Dr. Graham hozzátette: „ A tanulmány feltárta, hogy a bonobók gesztusai úgy tűnik, nagyon világos jelentéssel bírnak bizonyos kontextusokban. A kontextuális információ nem csak az emberi nyelvben fontos, hanem a nem emberi emberszabásúak gesztusaiban is.

Reméljük, hamarosan össze tudjuk hasonlítani ezeket a ténymegállapításokat más emberszabású majmokkal , beleértve a csimpánzokat, gorillákat is, hogy jobban megértsük, milyen fontos a kontextus legközelebbi főemlős rokonainknak."

(Forrás:University of Saint Andrews)