Rémálommá vált a kirúgott manchesteri edző álommunkája

fbl Horizontal
(FILES) In this file photo taken on September 14, 2021 Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer gestures at the end of the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern. - Manchester United ended Ole Gunnar Solskjaer's three-year reign as manager at Old Trafford on November 21, 2021, following a run of one win in seven Premier League games. "Manchester United announces that Ole Gunnar Solskjaer has left his role as Manager," the club said in a statement. "Ole will always be a legend at Manchester United and it is with regret that we have reached this difficult decision." (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Manchester United vezetősége nem tudott tovább várni, több esélyt adni, és meghozta a döntést, ami már érett egy ideje. Ole Gunnar Solskjaer a válogatott szünetben sem tudta megújítani a csapata játékát, és a Watford elleni – főleg az első félidőben mutatott – kiábrándító játék, valamint a 4-1-es vereség után kirúgták. A norvég menedzsernek elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy visszahozta a reményt a United-szurkolóknak, de a mostani szezonban minden várakozást alulmúlt a csapat játéka. Solskjaer vezetésével komoly alapokat tett le a szakmai stáb, ami a játékoskeretet illeti, de az már a következő menedzser dolga lesz, hogy megpróbálja kihozni a legjobbat a világsztárokból.

Amit nem lehet elvenni Solskjaertól

A Manchester United szurkolói 2018-ban karácsonyi ajándékba kapták a „Babaarcú Gyilkost", aki játékosként mindent megnyert a csapattal, 1999-ben az ő góljával lett Bajnokok Ligája-győztes a Manchester United.

A legenda státusza megkérdőjelezhetetlen az Old Traffordon – és az marad menedzseri kudarca után is.

José Mourinho után – kis túlzással – jöhetett volna bárki, újra vidámságra, ismerős arcokra volt szükség az Old Traffordon, mert a Special One nem tudott beilleszkedni a klub eleganciájába. Az állandó balhék kiverték a biztosítékot a legtöbb szurkolónál, és persze, az eredmények sem voltak a legjobbak.

Egy ismerős arc kellett a szurkolóknak Forrás: the42.ie

Solskjaert eredetileg csak a szezon végéig szerződtették, addig, ameddig sikerül megtalálni a végleges Mourinho-pótlékot. A vérfrissítés annyira jól sikerült, hogy mindenki elhitte, itt az új Sir Alex Ferguson, akire évek óta vár mindenki. A norvég szerényen érkezett, de berúgta az ajtót. Első 17 meccsén egyszer kapott ki vele a Manchester United, akkor is a Paris Saint-Germain fogott ki rajta, de a párharcból így is a United ment tovább a Bajnokok Ligájában egy felejthetetlen estén.

Március közepén a vezetőség úgy döntött, nem keresi tovább a végleges megoldást, kézenfekvőnek tűnt, hogy a norvég folytassa az edzői munkát. Ekkor egészen elképesztő mutatóval, a meccseinek 76,9 százalékát megnyerte.

Vessünk egy pillantást gyorsan arra, Sir Alex Ferguson távozása óta milyen eredmények születtek eddig: David Moyes meccseinek 52,9 százalékát nyerte meg, Ryan Giggs 50-et, Louis van Gaal 52,4-et, José Mourinho 58,3-at, míg Solskjaer 168 meccsét 91 győzelemmel, 37 döntetlennel és 40 vereséggel zárta 54,2 százalékos győzelmi mutatóval.

Egyik legnagyobb sikereként, szinte azonnal kiejtette a PSG-t a BL-ből 2019 telén Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Solskjaer 2019 nyarán a védelem stabilizálását tartva szem előtt, megszerezte Harry Maguire-t és Aaron Wan-Bissakát, de az egész regnálása alatt a védekezés volt a csapat fő problémája. Télen érkezett Bruno Fernandes, aki a kreativitást oldotta meg a United támadásaiban. A United lépdelt előre, a portugál remekül illeszkedett be, hihetetlen veretlenségi sorozatot rakott össze már vele idegenben a manchesteri csapat. A koronavírus miatti szünet után több fronton kellett harcolnia még a csapatnak, de

az elődöntőkön mind elbukott Solskjaer: előbb a Ligakupában, majd az FA-kupában, végül pedig az Európa-ligában is, de a kitolt szezon végén a hatodik helyet egy bronzéremre cserélte a bajnokságban, igaz a Liverpool 33 pontot vert a riválisra.

A következő szezonban óriási volt a kilengés. Olyan eredmények születtek, mint a Tottenham 6-1-es sikere az Old Traffordon, majd nem sokkal később Párizsban sikerült nyerni a PSG ellen, és ötöt kapott a Lipcse a BL-ben a Unitedtől, majd jött egy újabb összeomlás a Lipcse otthonában, kiesés a BL-ből, 12 nappal később pedig a Leeds kapott hat gólt Manchesterben, ahogy tavasszal a Roma csapata is. Meglehetett volna az első trófea is, de tizenegyesekkel a Villarreal nyerte az El-döntőt, a bajnokságban pedig 12 ponttal a Manchester City mögött, de öttel a Liverpool előtt második lett Solskjaer csapata.

Solskjaer szép lassan visszaépítette azt a tiszteletet a klub körül, amit Mourinho lerombolt.

A norvég menedzser mindent alárendelt szeretett klubjának, nem ment bele felesleges csatározásokba, sárdobálásba. A bajnoki második helyezés a legjobb eredmény, amit 2013 óta a klub fel tud mutatni, 19 meccs után pedig vezette a bajnokságot a United az előző idényben, ilyen szakaszában a bajnokságnak legutóbb a Ferguson vezette Manchester United állhatott az élen.

Ole Gunnar Solskjaer a Villarreal elleni döntőben - egy trófea nagyon hiányzott a manchesteri menedzseri pályafutásából Forrás: AFP/Aleksandra Szmigiel

A Villarreal elleni El-fináléban Solskjaer sérthetetlenné válhatott volna, de éppen a sokszor remeklő David De Gea hibázott a gdanski finálé tizenegyespárbajában, így trófea nélkül kellett később távoznia a norvég szakembernek.

Jött Cristiano Ronaldo, de rövidesen minden összeomlott

Második hely, európai kupadöntő, egy szezonnal korábban három másik elődöntő. A fejlődés következő lépcsőfoka csakis egy trófea lehetett volna, erre pedig akár garanciát is jelenthetett volna Jadon Sancho, Raphael Varane, majd Cristiano Ronaldo megszerzése. A szezon viszonylag jól kezdődött, jött a már-már szokásosnak tekinthető Leeds-verés, ezúttal ötöt kapott Marcelo Bielsa csapata, majd egy döntetlen a Southampton ellen. Utána 1-0-s siker a Wolves ellen, majd egy 4-1 a Newcastle ellen Cristiano Ronaldo visszatérésén. A Young Boys elleni érthetetlen BL-vereség után jött két meccs a West Ham ellen. A bajnokit megnyerte a Manchester, de a Ligakupából kiesett ellene az Old Traffordon.

Az azóta lejátszott tíz meccsből csak hármat nyert meg a United, a Villarreal és az Atalanta ellen a BL-ben, emlékezetes fordítások után és a Tottenhamet verte még simán a United.

A bajnokságban az Aston Villa tudott nyerni az Old Traffordon, idegenben pedig 4-2-re kapott ki a United a Leicester ellen. Ez után jött a Liverpool elleni 0-5, majd a Spurs elleni javítás, de a lendület nem tartott sokáig. A városi derbit nagyon simán nyerte 2-0-ra a City, és a válogatott szünet sem hozott felüdülést a csapatnak, a Watford elleni 4-1-es vereség meg is pecsételte a menedzser sorsát.

Öt gólt kapott a United hazai pályán a Liverpooltól Forrás: AFP/Oli Scarff

Solskjaer vezetésével sok gólt szerzett a United, de sokat is kapott. 168 meccsen 183 gólt kapott a csapat, ami 1,09-es meccsenkénti átlag. Ezzel szemben például Mourinhóval csak 0,84 gólt kapott átlagban meccsenként a manchesteri csapat.

A Manchester United ebben a bajnokságban 12 meccsen 21 gólt kapott, ami rengeteg, mínusz 1-es gólkülönbséggel áll a hetedik helyen.

Csak a két utolsó helyezett csapat, a Norwich és a Newcastle kapott több gólt a manchesterieknél, akik mindössze két bajnokit úsztak meg kapott gól nélkül a 12-ből.

Solskjaer igyekezett megszilárdítani a törékeny védelmet, de a körülmények sem segítettek neki. Varane-tól várta mindenki a megváltást, de a Real Madridtól érkezett világbajnok eddig többet volt sérült, mint egészséges. Harry Maguire és Luke Shaw a nyári tündöklés után egyre többször betlizett, szinte árnyéka volt önmagának a két játékos az utóbbi hetekben. Gary Neville saját tapasztalatai szerint a két válogatott játékos a rengeteg meccs és a nyári Európa-bajnoki menetelés után egész egyszerűen kiégett, rajtuk csak egy komolyabb pihenő segíthet majd.

Harry Maguire óriásit hibázott a Watford ellen és ki is állíttatta magát Forrás: AFP/Ian Kington

Amiben Solskjaer biztosan nem tudott felnőni a feladathoz, az a man-managment. Nem az emberi tényezőre gondolunk, hanem a játékosok szakmai, egyéni felkészítésére, valamint a játékpercek elosztására.

Az első időszakban próbált mindenkinek lehetőséget adni, hogy boldog játékosok legyenek a keretben, de ahogy érkeztek az új igazolások, erre nyilván már nem volt módja, akkorára hízott a keret. Az utolsó hónapokban ragaszkodott azokhoz, akikben bízott. Hiába az új igazolások, nem akarta megbolygatni, ami látszólag működött. Donny van de Beek például elvétve kapott lehetőséget, pedig érte 35 millió fontot fizettek 2020 nyarán. Nem látunk a színfalak mögé, az is lehet, hogy most érett be az edzésmunka és mostanra lendült formába a holland, mert a Watford ellen úgy szállt be félidőben, mint aki vért ivott. 45 perc alatt ő alakította ki a mezőnyben a legtöbb helyzetet, lőtt egy gólt és remekül játszott. A sors furcsa fintora, hogy éppen ő szerezte a Solskjaer-éra utolsó gólját.

Donny van de Beek lőtte a Solskjaer-éra utolsó gólját Forrás: AFP/Ian Kington

Az előző szezonban sokszor felváltva védett Dean Henderson és David de Gea, ami szintén nem szokványos egy topcsapatnál. Ez mostanra megváltozott, mert De Gea újra remek formában van, ráadásul Henderson koronavírusos is volt. Érdekes még Jesse Lingard esete is, aki kölcsönben olyan félszezont produkált a West Hamnél, hogy már a Real Madrid és a Barcelona érdeklődését lehetett olvasni, de Manchesterben csak perceket kapott.

Bruno Fernandes alkalmazkodott az új helyzethez, Cristiano Ronaldo érkezésével inkább a helyzetek kialakításával foglalkozik, ebben most ő a legjobb a PL-ben, de bántóan nagy helyzeteket hagyott ki a Watford ellen is, és sok eladott labdája van. Nem véletlen, hogy a lefújás után a szurkolóktól próbálta védeni Solskjaert, mutatva, hogy a játékosok hibája (is) a gyenge szereplés.

A középpályánál maradva, a brazil Frednek csak felvillanásai voltak, Paul Pogba szerződése nyáron lejár, könnyen lehet, hogy másodszor is ingyen hagyja majd el a nevelőcsapatát. Neki is csak villanásai vannak, ég és föld, amikor a válogatottban vagy a klubjában focizik. Sokak szerint egy Declan Rice vagy egy Kalvin Phillips típusú játékos oldaná meg a United védekezésbeli gondjait a középpályán.

Ami a támadósort illeti. Érkezett Cristiano Ronaldo az utolsó pillanatban, ami látszólag borított mindent.

A sokáig a távozással foglalkozó Edinson Cavanit meggyőzte Solskjaer, hogy maradjon, de az ötszörös aranylabdás miatt alig kap lehetőséget, Mason Greenwood pedig így kiszorult a szélre, ahol Marcus Rashfordnak, Jadon Sanchónak, Jesse Lingardnak és Anthony Martialnak is játékperceket kellene találni.

Cristiano Ronaldo fontos gólokat szerzett, de a csapat egyensúlya nem lett jobb az érkezésével Forrás: AFP/Marco Bertorello

Tény, nem volt egyszerű a menedzser helyzete, de egy ekkora kerettel kell tudni bánni és meghozni a kemény döntéseket, mert egyszerre nem lehet mindenki ugyanannyira boldog és elégedett a helyzetével.

Akire szükség van, az kapja meg a lehetőséget, akire nincs, azt engedje el és jöjjön helyette fiatalabb vagy jobb megoldás.

Sokak szerint Solskjaer taktikailag nem volt azon a szinten, mint mondjuk Jürgen Klopp, Pep Guardiola vagy éppen Thomas Tuchel, de nem szabad elfelejteni, mindhárom szakember csapatát győzte már le, ahogy sikerült ez Julian Nagelsmann, Marcelo Bielsa és Mauricio Pochettino ellen is.

Solskjaer próbálkozott taktikát váltani, a Tottenham ellen bejött az ötvédős rendszer, de Varane sérülése után visszatért az eredeti felálláshoz, ami az utóbbi hetekben nem jött be. A csapat nem tudott vagy nem akart keményen letámadni. Ronaldo képességei elvitathatatlanok, de tíz éve sem ő volt a legkomolyabban letámadó csatár. Fontos gólokat szerzett már ebben a szezonban is, de 36 évesen biztosan nem a jövő embere és nem mindig vele indul a csapata védekezése.

A BBC elemzése szerint Solskjaer egész egyszerűen annyira boldog volt, hogy különösebb menedzseri előélet, komoly önéletrajz nélkül megkapta álmai munkáját, hogy ha nem volt muszáj, nem ment szembe a menedzsment döntéseivel, annak akaratával, nehogy veszélybe sodorja saját pozícióját.

Ez azt a kérdést is felveti, hogy esetleg nem ő döntött az igazolásokról, de ha csak Ronaldót vesszük, bizonyára kevesen utasították volna vissza a leigazolását, és nem is akarjuk a portugál nyakába varrni a rossz eredményeket.

Egy dolog biztos: a portugál érkezése után valami megtört.

Ronaldo érkezése a pályán ugyan jelentkezik gólokban, de a lelkekben lehet egészen más hatása. Egy ötszörös aranylabdás mellett szinte mindenki csak amolyan másodhegedűsnek érezheti magát, ami biztosan nem tesz jót egy kialakult csapategységnek. Ronaldo érkezése óta nem érződik az, hogy mindenki a másikért, a csapatért küzd, mintha mindenki a másikra várna, hogy az majd megoldja helyette. Az egyéni villanások, a klasszismegoldások egyre elmaradoztak, így a jó eredmények is. Hiába érkeztek a klasszisok, nem sikerült belőlük csapatot gyúrnia a menedzsernek.

Hogyan tovább?

Solskjaer már vasárnap összepakolt, az ő munkája Manchesterben véget ért. Kedden a Villarreal elleni fontos BL-meccsen már nem ő irányít.

Élveztem az elsőtől az utolsó pillanatig. Megtisztelő, hogy a klub bízott bennem, nagyon remélem, hogy jobb állapotban hagyom itt a csapatot, mint ahogy én megkaptam. Reggel elmondtam a játékosoknak, hogy bízzanak magukban, mindenki tudja, hogy ennél jobbak vagyunk. Mindenki húzza ki magát, élvezze, hogy ebben a csapatban focizhat, a Bajnokok Ligájában. Ha nyerünk, ott vagyunk a következő körben. Michael Carrick vezeti majd a csapatot, nagyon tisztelem és szeretem őt. Minden rendben lesz. Figyelem majd a csapatot és szurkolok majd" – mondta utolsó interjújában Solskjaer a könnyeivel küszködve.

A fenti részlet is azt mutatja, hogy ha szakmailag nem is, emberileg a legmagasabb szinten van Solskjaer, aki maga kérte, hogy egy utolsó interjúban elbúcsúzhasson a szurkolóktól.

„Ole biztosan szomorú, de büszke lehet a munkára, amit az első két-három évben elért. A klub újjáépítése nem teljesen sikerült, de a klub lelkét helyreállította. A klub egy sötét helyen volt José Mourinho után. Voltak, akik csak a pénzért voltak a csapatban.

- mondta Gary Neville.

Michael Carrick nagy lehetőséget kapott Forrás: AFP/Phil Noble

Egy biztos, Manchesterben nem készültek fel Solskjaer menesztésére.

A norvég helyét Michael Carrick veszi át ideiglenesen, aki Solskjaer segítője volt és a korábbi szakmai stábot viszi tovább, így sok új impulzus nem biztos, hogy várható.

A klub közleménye szerint Carrick után ideiglenes menedzser jön, majd nyáron egy végleges(ebb)nek tekinthető megoldás. Carrick helyzete nem egyszerű, ugyanis a Villarreal elleni BL-meccs után a Chelsea és az Arsenal vár a Manchester Unitedre.

Kik az esélyesek?

A hírek szerint a klub első számú jelöltje az argentin Mauricio Pochettino, aki jelenleg a Paris Saint-Germain vezetőedzője, de korábban a Tottenham csapatával bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Rajta kívül még a holland Erik ten Hag neve került képbe.

Zinedine Zidane nem tud angolul, s nem is akar Angliában élni Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Őt az Ajax nem szívesen engedné el szezon közben, de a Sky Sports szerint nyáron szívesen váltana a holland csapattal igen látványos és eredményes focit játszó Ten Hag.

Felröppent még Zinedine Zidane neve is, de ő állítólag máris nemet mondott, miután egyrészt nem beszél angolul másrészt a felesége sem élne szívesen Angliában.

A pakliba még egy érdekes név került, méghozzá nem más, mint a spanyol Luis Enrique, akit állítólag Cristiano Ronaldo is támogatna. A Barcelonával 2015-ben triplázó szakember áprilisi tréfának nevezte a híreket, és fura is lenne, ha egy évvel a vb előtt felállna a spanyol kispadról.

Átmeneti megoldásként felmerült még a klubvezetésben dolgozó Darren Fletcher neve, ahogy Laurent Blanc, Brendan Rodgers, Ralf Rangnick és Julen Lopetegui esetleges szerepvállalása is.