Míg egyes kutatások azt sugallják, hogy az időszakos böjt nem jobb, mint a hagyományos diéta a hosszú távú fogyás érdekében, más típusú kísérletek az időkorlátozott étkezéshez kapcsolódó jelentős előnyökre utalnak.
Utóbbiak között találhatjuk például a böjt olyan egészségügyi előnyeit, amelyek jóval túlmutatnak a fogyókúrán.
Most a PLOS One tudományos szaklapban publikált, új tanulmányban az Egyesült Királyságban található Queen Mary University of London kutatói azonosítottak egy másik okot is, amiért az 5:2 diéta jobb lehet, mint más módszerek.
A szakemberek „az 5:2 diéta első véletlenszerű értékelése" munkacímet viselő vizsgálat során 300 elhízott felnőttet vizsgált meg, akiket véletlenszerűen besoroltak a három különböző súlycsökkentő beavatkozás valamelyikébe:
A résztvevők három csoportját egy évig követték nyomon a szakemberek, a kísérlet csak ekkor ért véget. Az eltelt egy év végén mindhárom csoport átlagosan mérsékelt fogyás jeleit mutatta: a „hagyományos tanácsok" csoport résztvevőinek 15 százaléka veszítette el testsúlyának legalább 5 százalékát; ám
az 5:2 arányú diétázók két csoportja átlagosan valamivel több súlyt fogyott ebben a mércében: az „önsegítő" csoport résztvevőinek 18 százaléka veszítette el testsúlyának legalább 5 százalékát, szemben a „csoport támogatottak" 28 százalékával.
Míg azonban minden csoport mérsékelt súlycsökkenést ért el a kísérlet során, volt egy másik kulcsfontosságú különbség az adatokban. Összehasonlítva azokkal a résztvevőkkel, akik hagyományos súlyszabályozási tanácsokat kaptak, az 5:2 diétás résztvevők magasabbra értékelték a kísérlet során szerzett tapasztalataikat, mint a hagyományos súlyszabályozási tanácsokat.
Jelezték azt is, hogy nagyobb valószínűséggel ajánlják másoknak is ezt a típusú diétát.
A visszajelzések azt is mutatták, hogy az időszakos böjtöt folytató résztvevők nagyobb hajlandóságot mutattak a diéta folytatására a kísérlet befejezése után.
Röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az 5:2-es diétázók összességében jobban érezték magukat, miközben megpróbálták betartani fogyási tervüket.
Ezek az első eredmények az egyszerű, 5:2 arányú diétás tanácsok valós környezetben való hatékonyságáról
– magyarázta Katie Myers Smith egészségpszichológus, a londoni Queen Mary Egyetem munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Azt találtuk, hogy bár az 5:2 diéta a fogyás szempontjából nem bizonyult jobbnak vagy hatékonyabbnak a hagyományos megközelítéseknél, az ezt a megközelítést követők mégis előnyben részesítették, mivel egyszerűbb és vonzóbb volt számukra.
A kutatók szerint a tanulmányban megfigyelt 5:2 súlycsökkentési hatékonyság nagyjából megegyezik azzal, amit más időszakos böjtöléssel kapcsolatos vizsgálatok kimutattak .