A Biden-kormányzat törölhet a terrorszervezetek listájáról egy kolumbiai marxista gerillacsoportot

A dán titkosszolgálat segített az USA-nak kémkedni a német Angela Merkel után, Joe Biden
US President Joe Biden speaks on the economy at Cuyahoga Community College Manufacturing Technology Center, on May 27, 2021, in Cleveland, Ohio. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden elnök kormányzata arra készül, hogy eltávolítja a terrorszervezetek amerikai feketelistájáról a hírhedt kolumbiai marxista gerillacsoportot, a FARC-EP-t (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői-Néphadsereg), és ebbéli szándékáról a Külügyminisztérium már értesítette a Kongresszust. Azt, hogy a Biden vezette demokrata kormányzat le akarja venni a terrorszervezetek listájáról a marxista katonai csoportosulást, sokan úgy értékelik, hogy újabb gesztust kíván gyakorolni a radikális baloldal felé.
Vágólapra másolva!

A Reuters brit és az EFE spanyol hírügynökség kongresszusi forrásai egybehangzóan megerősítették, hogy a Joe Biden vezette demokrata kormányzat Külügyminisztériuma arra készül, hogy törölje a terrorszervezetek listájáról a FARC-EP-t (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői-Néphadsereg), erről a washingtoni törvényhozást kedden értesítette az Antony Blinken vezette Külügyminisztérium. Konkrét határidőt ennek végrehajtására egyelőre nem állapítottak meg.

Joe Biden Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A külügy szóvivője, Ned Price keddi sajtótájékoztatóján nem árulta el, hogy már eldöntötte-e vagy a jövőben kívánja eldönteni a Biden-kormányzat, hogy ténylegesen leveszi-e a terrorszervezetek listájáról a marxista gerillacsoportot.

Ned Price mindössze azt erősítette meg, hogy a Külügyminisztérium és a Kongresszus valóban konzultálnak a témáról.

A szóvivő végezetül hozzáfűzte, hogy a Biden-kormányzat elkötelezett a kolumbiai békemegállapodás betartatása mellett.

A kolumbiai kormány és a marxista lázadók közötti békemegállapodás ötödik évfordulója alkalmából Antony Blinken külügyminiszter Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a paktumot.

Micsoda a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői?

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erői-Néphadsereg (FARC-EP) nevű marxista gerillacsoport, terrorszervezet a '60-as évek közepén jött létre a Kolumbiai Kommunista Párt katonai szárnyaként. A latin-amerikai ország legnagyobb és legjelentősebb katonai szervezete.

A FARC más radikális baloldali csoportosulásokkal karöltve polgárháborút robbantott ki a bogotái központi kormánnyal szemben.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) jelképe Forrás: wikipedia - MrPenguin20

A polgárháború 1964-től egészen 2016-ig tartott, amikor is a FARC és társai – az akkori Obama-Biden-kormányzat közreműködésével – békét kötöttek egymással.

A radikális baloldal által kirobbantott polgárháború „eredménye" 260 ezer halott, 7 millió menekült és számos tartományban romba döntött gazdaság lett, amely miatt megerősödött a szervezett bűnözés, különös tekintettel a kábítószer- és emberkereskedelemre.

Mivel a FARC gerillamódszerekkel harcolt a kormány ellen, és terrortámadásokat hajtott végre, illetve részt vett a határon átnyúló szervezett bűnözésben, ezért

az Egyesült Államok még 1997-ben (Bill Clinton elnöksége idején) terrorszervezetté nyilvánította a marxista csoportosulást.

Azt, hogy most a marxista gerillacsoportosulást Biden és Blinken le akarják venni a terrorszervezetek feketelistájáról, sokan úgy értékelik, hogy újabb gesztust kívánnak gyakorolni a radikális baloldal felé.