Kaphatók a 2022-es éves autópálya-matricák

autópályadíj
Budapest, 2014. december 11. Tájékoztató tábla az M1-es és M7-es bevezető szakaszán Budapest határában 2014. december 11-én. Megszűnik januártól az M0-s autóút általános díjmentessége. Az NFM közleménye szerint a körgyűrű M5-ös és M4-es (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél lehet megvásárolni. Az előre megváltott éves úthasználati jogosultságok 2022. január 1-jétől érvényesek.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) minisztériumi kezdeményezésre először 2016-ban nyitotta meg az éves érvényességű autópálya-matricák elővásárlásának lehetőségét. A többletszolgáltatás célja, hogy a közlekedők időben, kényelmesen, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vehessék meg az e-matricákat.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kifejtette:

Hozzátette: "2025-re az összes megyei jogú városba és tizenegy határállomásig gyorsforgalmi utakon juthatunk majd el. Az úthasználati jogosultságok értékét is növeli, hogy megvásárlásukkal folyamatosan bővülő hálózatra váltunk bérletet. A rendkívül népszerű megyei matricákkal egy negyed tank benzin áráért tizenhárom hónapon át közlekedhetünk az adott megye teljes díjköteles hálózatán."

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Attila

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta:

Hozzátette: "Az elővásárlási időszakban elkelt vignetták körülbelül 40 százaléka volt országos és 60 százalékuk megyei érvényességű. A 2022-es éves országos és megyei autópálya-matricák érvényességi ideje 2022. január 1-jén indul (2021 decemberében tehát még nem biztosítanak úthasználati jogosultságot), és 2023. január 31-én jár le."

A NÚSZ Zrt. a 2022-re érvényes éves országos és megyei autópálya-matricákat elővásárolni a weboldalon lehet, ahol érintkezésmentesen, kényelmesen, akár mobiltelefonon beszerezhető az úthasználati jogosultság. Más online szolgáltatókkal, közvetítőkkel szemben itt nem kell kényelmi díjat fizetni, és az ellenőrzőszelvényt sem kell két évig megőrizni. Egyre többen veszik meg elektronikus úton az e-matricákat, az idei online vásárlások száma dinamikus növekedést követően 35 százalékkal múlta felül a tavalyi adatot.