Fidesz: Nem indulhat eljárás a "jogállamiságinak" csúfolt politikai zsarolási eszközzel!

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament Költségvetési- és Költségvetési Ellenőrzési Bizottságai mai együttes tanácskozásukon az Európai Bizottság képviselőjét kérdezték az ún. költségvetési kondicionalitási rendelet alkalmazhatóságáról - áll a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében.
Vágólapra másolva!

A rendelet nyilvánvaló célja, hogy lehetőséget teremtsen a Bizottság számára, hogy megvonja a költségvetési forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem felelnek meg az elfogult ideológiai elvárásaiknak.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja kiáll a jogállamisági kondicionalitási rendelet megsemmisítése mellett, nem fogadjuk el, hogy Brüsszel hatalmával visszaélve politikai, ideológiai alapon zsarolja a tagállamokat.

Deli Andor felszólalásában rámutatott: az Európai Bizottságnak továbbra sincs jogalapja hivatalos eljárások indítására. A kondicionalitási rendeletet alkalmazásának feltételei pusztán politikai vádaskodások, nem felelnek meg semmilyen jogi kritériumrendszernek. Továbbá szembe mennek az állam- és kormányfők 2020. decemberi megállapodásával, ami a lengyel-magyar álláspont hivatkozási alapja.

Deli Andor felszólította a Bizottságot, hogy ne váljon az EP balliberális többségének eszközévé. Magyarországon 2022-ben választások lesznek.

A fideszes képviselő szerint a jogállamisági kondicionalitás rendelet jogalap nélküli alkalmazása körüli huzavona a magyar választások befolyásolását fogja jelenteni. Az Európai Bizottságnak ebben nem szabad részt vennie.