Évtizedes útfelújítási csúcs született az idén Magyarországon

magyar falu program
Vértessomló, 2019. augusztus 5. A felújítás alatt álló 81128-as jelű mellékút Vértessomló és Környe közötti szakasza 2019. augusztus 5-én. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt abból az alkalomból, hogy a Magyar Falu Program keretében országosan ötvenmilliárd forint értékben útfelújítások indultak. A most kezdődött első ütemben 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren újulhat meg az útburkolat. A Magyar Falu Program keretében zajló útfelújítási program jövőre is folytatódik, mivel a 2020-as költségvetés szintén ötvenmilliárd forintot biztosít a falvak közötti közlekedési hálózat felújítására. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezett ezer kilométerhez képest negyedével több útszakasz rendbetétele készült el, vagy legalább kezdődött meg 2021-ben. Az idei beavatkozások nagyobbik hányadát a vidéki életminőség emelését célzó Magyar Falu Program forrásai tették lehetővé. 2017 óta összesen 175 kilométernyi gyorsforgalmi út rekonstrukciója zárult le a forgalom folyamatos fenntartása mellett - közölte keddi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Vágólapra másolva!

A közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára. A kormány jelentős forrásmennyiséget mozgósít a 2010 előtt felhalmozott jelentős karbantartási lemaradás ledolgozása érdekében.

Az elmúlt évtizedben több mint hatezer kilométeren állítottak helyre főként alsóbbrendű utakat

- olvasható a közleményben.

A Magyar Közút 2021-ben lezáruló, vagy idén megindított beruházásaiban összesen mintegy 480 szakasz újul meg. A több mint 1250 kilométert érintő fejlesztések összértéke meghaladja a 220 milliárd forintot. A ráfordítások felét a kistelepülések lakosságmegtartó képességének erősítését szolgáló Magyar Falu Program biztosította. A program forrásaiból támogatott projektek tették ki az idei beavatkozásokban érintett útszakaszok több mint négyötödét, a rendbe tett kilométerhossz közel kétharmadát.

Illusztráció Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára a közleményben elmondta:

"Magyarország előre megy, nem hátra: 2021-ben még az eddiginél is nagyobb lendülettel folytattuk a főutak és mellékutak felújítását.

Az elmúlt öt évben jelentős hosszban újultak meg elsősorban Budapest és Balaton környéki autópálya-szakaszok is. A Magyar Közút beruházásaiban összesen 175 kilométerre kiterjedő munkálatokat komoly műszaki bravúrral teljes lezárások nélkül, jól kigondolt forgalomterelések mellett végezték el."

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte:

"A kormány támogatásával idén összesen közel kilencmilliárd forintért vásárolhattunk új munkagépeket.

Társaságunk így saját járműveivel és gépeivel, külső közreműködő bevonása nélkül is képessé vált komolyabb felújítások kivitelezésére."