Egy férfinak született transzgender úszó azzal kérkedett, hogy milyen könnyen nyert a nők között

Vágólapra másolva!
Felháborodást váltott ki a közösségi médiában az, hogy egy amerikai, férfinak született, de saját magát transzgender nőként definiáló úszó sorra dönti meg a rekordokat a nők között. Az utóbbi években előtérbe került a női sportolók helyzete az egyre nagyobb számú, férfinak született, de saját magukat transzgender nőnek beállító versenyzők miatt, akik hatalmas fölénybe kerülnek a női kategóriákban. Már számos esetben felmerült annak a gyanúja, hogy a férfiként sikertelen sportolók azért adják ki magukat transzgender nőknek, hogy így sokkal sikeresebbek lehessenek.
Vágólapra másolva!

Lia Thomas a Pennsylvaniai Egyetem úszója. Az utóbbi hetekben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy női versenyszámokban több országos rekordot is megdöntött – írja a SPORTbible.com.

Lia Thomas férfinak született, és 2019-ig Will Thomas néven élt.

Ezelőtt két évvel azonban elhatározta, hogy transzgender nőként fog élni, mivel saját bevallása alapján „férfiként nem érezte jól magát".

Ezt követően

hormonterápiában részesült, és a keresztnevét Liára változtatta, az egyetem férfi úszócsapatából pedig átment a nőibe.

A transzgender úszó egyik, ténylegesen női egyetemi kollégája a neve elhallgatását kérve nyilatkozott az OutKicknek.

A nő azt mondta, hogy Lia Thomas kérkedett neki a győzelmeivel, azt állítva, hogy „nagyon könnyen, úszkálva győzött".

Ez felháborította a különböző közösségi oldalakon a kommentelőket, már csak azért is, mert Thomas férfi úszóként kifejezetten sikertelen volt.

Az OutKicknek a transzgender úszónő egyik másik egyetemi társa is interjút adott, szintén a neve elhallgatását kérve. Ő arról beszélt, hogy a csapatban nehezményezik azt, hogy Lia Thomas nőként versenyzik velük, mivel úgy érzik, hogy vele szemben nincs esélyük.

– fűzte hozzá az úszónő.

Az Egyesült Államokban az utóbbi években előtérbe került a női sportok helyzete az egyre nagyobb számú, férfinak született, de saját magukat transzgender nőnek állító versenyzők miatt, akik fokozatosan átveszik az uralmat a női kategóriákban. Már számos esetben felmerült annak a gyanúja, hogy a férfiként sikertelen sportolók azért adják ki magukat transzgender nőknek, hogy így sokkal sikeresebb sportolók lehessenek.