Könnyen lehet, hogy a klímaváltozás elvágja a világot az olcsó kőolajat rejtő területektől

Olaj
RIDGWAY, IL - JANUARY 21: A pump jack, used to extract crude oil from the ground, sits above a well in a farmer's field on January 21, 2015 near Ridgway, Illinois. With oil prices near a 5 1/2-year low, oil companies are beginning to slow drilling operations in the United States. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A klímaváltozásból adódó extrém időjárási körülmények a Föld gazdaságosan kitermelhető olaj- és gáztartalékainak mintegy 40 százalékát veszélyeztetik – derül ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az olaj- és gázpiacra nézve is súlyos következményei lehetnek a klímaváltozásnak. A tekintélyes Verisk Maplecroft üzleti tanácsadó cég friss jelentése szerint ugyanis az extrém időjárási körülmények a Föld gazdaságosan kitermelhető olaj- és gáztartalékainak mintegy 40 százalékát veszélyeztetik – írja az Oilprice.com.

Ez az arány nagyjából 600 milliárd hordó kőolajnak felel meg.

A jelentés hozzáteszi, a tartalékok hozzávetőleg 10,5 százaléka olyan területeken található, amelyek extrém módon kitettek az időjárási kockázatoknak.

Emellett a tartalékok 29,5 százaléka magas kockázatú területen van.

A kutatás az extrém időjárási körülmények között említi a viharokat, az áradásokat, az emelkedő tengerszintet, valamint az extrém hőmérsékleteket is.

A Föld olajtartalékainak közel fele veszélybe kerülhet a klímaváltozás miatt Forrás: shutterstock

Az OPEC tagállamai közül Szaúd-Arábia, Nigéria és Irak került a legsérülékenyebb kategóriába. A szervezet tulajdonképpeni vezetőjének és a világ egyik legnagyobb olajállamának számító Szaúd-Arábiában különösen nagy kockázatot jelentenek a szárazságok, a homokviharok, valamint az extrém hőség.

A szervezet kiemelte, rossz hír, hogy a klímaváltozás hatásai már most is érzékelhetők.

Az idén februári texasi fagyok vagy Ida hurrikán egyaránt ebbe kategóriába tartozik, és mindkettő komoly kieséseket okozott az olajkitermelésben.

A jelentés szerzői szerint stratégiai fontosságú, hogy az országok és a piaci szereplők megfelelően azonosítsák ezeket a kockázatokat, hogy mérsékelni tudják a negatív hatásaikat.