Minden, amit a hibás vagy nem kívánt karácsonyi ajándékok cseréjéről tudni kell

Ezektől az ajándékoktól biztosan falra mászom karácsonykor csalódott papucs
Vágólapra másolva!
Míg a karácsony a szeretteinknek vásárolt ajándékokról szól, addig a karácsony és a újév közötti napokat, illetve a következő év januárját már az jellemzi, hogy sokan megpróbálják visszacserélni azokat a termékeket, amelyek esetleg hibásak, vagy "nem találtak célba",  ezért haszontalannak bizonyulnak. Fontos tudni, hogy teljesen új, a vásárlók számára kedvezőbb jótállási szabályok vonatkoznak a legtöbb, 2021 januárjától megvett termékre, köztük a becserélni szándékozott karácsonyi ajándékok többségére is. A gyakorlatban az új szabályok lényege, hogy a korábbi előírásokkal ellentétben a termék árától függ a garancia, vagyis a kötelező jótállási idő. A karácsonyi ajándékozási szezon, illetve a 2022. elején várhatóan ezúttal is beinduló termékcsere roham apropóján a Tudatosvásárló.hu segítségével összefoglaltuk az idei, 2021-es év eleje óta érvényben lévő új szabályozások lényegét, továbbá azt, hogy pontosan mi a jótállás, a garancia, a szavatosság és hogyan lehet cserélni egy-egy terméket. Emellett bemutatunk néhány kereskedői trükköt is, amivel megpróbálják elhárítani maguktól a termékcserére vonatkozó kötelezettségüket.
Vágólapra másolva!

Lényeges változásokat hozott 2021. január 1-je a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban - emeli ki a Pwc.com e témában készült elemzése. Cikkünkben bemutatjuk azokat a lényegesebb újdonságokat, amelyeket a kormány 270/2020. (VI. 12.). számú rendeletével az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás tekintetében, illetve amelyeket az innovációért és technológiáért felelős miniszter 18/2020. (VI. 12.) ITM rendeletével a fogyasztó és a vállalkozás (kiskereskedő) közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó igényekkel kapcsolatban vezetett be.

Hosszabb garanciaidő és sávos jótállás

Az új szabályok a drágább gépekre jóval hosszabb garanciaidőt biztosítanak. A 2021-től bevezetett sávos jótállás azt jelenti, hogy sok terméknél az ártól függ a kötelező jótállás időtartama.

A sávos jótállás lényege:

  • A 10-100 ezer forintért megvásárolt termékekre legalább 1 év jótállást kell vállalni.
  • A 100-250 ezer forintért megvett termékek esetében legalább 2 év a garancia.
  • A 250 ezer forintnál drágább termékek esetében pedig minimum 3 év a jótállási idő.
Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a 10 ezer forintnál drágább

  • nyílászárókra, jellemzően ablakokra, ajtókra, garázsajtókra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre;
  • kamerás figyelőrendszerekre, kaputelefonokra;
  • kádakra, csapokra, zuhanykabinokra;
  • napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre;
  • az elektromos rollerekre, drónokra, a hoverboardokra (elektromos meghajtású, két egymás melletti kerékkel rendelkező eszközök) is jár garancia.

Mi a jótállás, hétköznapi nevén a garancia?

A mindennapokban a garancia szinonimája, de míg a garancia nem jogi kifejezés, a jótállás az. A jótállás az eladó fokozott felelősségvállalása a hibás teljesítésért. Az eladó a jótállással azt „garantálja", hogy az általa eladott dolognak nincs – és a jótállás ideje alatt nem is lesz – hibája.

Ha tehát a termék a jótállás időtartama alatt meghibásodik, akkor a törvény vélelmezi, hogy a jótállásra kötelezett hibásan teljesített, ezért neki kell bizonyítania, hogy hiba oka a teljesítés után keletkezett (pl. a hibát a nem rendeltetésszerű használat okozta). Ha ezt nem sikerül bizonyítania – független szakértői véleménnyel -, akkor köteles a terméket javítani vagy kicserélni, és ha ezekre nem képes, akkor a vevő jogosult árleszállítást kérni, a terméket a jótállásra kötelezett költségén kijavíttatni, vagy – végső soron – elállni a szerződéstől.

A jótállásból kétféle van: a kötelező jótállás, amelyet jogszabály ír elő számos termékre, illetve létezik még a szerződéses jótállás, ezt az adott cég biztosíthatja a vásárlónak egy-egy termékre annak érdekében, hogy nála vásárolják meg azt. Ezt általában a kötelezőnél hosszabb időre adják az érintett cégek vagy szolgáltatók.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

Sok új termék csatlakozott tehát a kötelező garanciás termékek táborához, ahol már régóta megtalálhatók például a háztartási gépek, különféle elektronikai eszközök és még sorolhatnánk. Fontos viszont, hogy bár bővült a termékek köre, amelyekre kötelező jótállást vállalni, de a sávos jótállásra vonatkozó szabály alól azért vannak kivételek: nem vonatkozik az

  • elektromos kerékpárokra,
  • elektromos rollerekre,
  • quadokra,
  • motorkerékpárokra,
  • segédmotoros kerékpárokra,
  • személygépkocsikra,
  • lakóautókra,
  • lakókocsikra.

A sávos jótállás jogszabályi szintű kötelezettség, tehát a minimális garanciaidőt írja elő az adott gép árától függően. Fontos azonban, hogy vannak gyártók és forgalmazók, akik az előírtnál kedvezőbb garanciális feltételeket nyújtanak. A boltokban tehát előfordulhat, hogy egy 120-130 ezer forintos gépre akár 3 év garanciát adnak.

Lapozzon! A következő oldalon részletezzük, hogy mi a különbség jótállás és szavatosság között, továbbá jó tanácsokat is adunk a tartós cikkek vásárlásához!