Közel félmillió autóját rendeli vissza a Tesla, komoly kockázatokat találtak azoknál

Tesla Model 3
Vágólapra másolva!
A Tesla 475.000 autóját rendeli vissza az Egyesült Államokban - írja többek között a BBC.
Vágólapra másolva!

A vállalat a közlekedésbiztonsági felügyeletnek benyújtott dokumentumok alapján Model 3-as és Modell S járműveinek egy részét rendeli vissza, mindkét típusnál komoly kockázat lehetőségét jelentő problémák miatt.

A Model 3-as járműveknél 356.309 autót rendelt be a vállalat a 2017-2020-as évjáratokból. Ezeknél az autóknál a tolatókamera működésénél merülhet fel probléma. A cég szerint, a csomagtartófedél használata az idő múlásával azt eredményezheti, hogy a tolatókamera betápláláást biztosító kábel borítása megkopik, és egy idő után a berendezésnél működési problémák merülhetnek fel. Előfordulhat, hogy emiatt a kamera közvetített képet nem látja a vezető, ami növeli a baleset kialakulásának kockáztatát.

Egy Tesla Model 3 autó Forrás: Tesla

A vállalat további Model S járműveket is visszarendelt, 119.009 autót a 2014 és 2021 között gyártottakból. Ezeknél az autóknál az lehet a gond, hogy az első és a hátsó csomagtartóknál is kioldodhat egy elsődleges zár, aminek következtében a csomagtartó teteje magától kinyílhat. Ez különösen súlyos kockázatot jelent a jármű elülső csomagtartójánál, hiszen egy menet közben kinyíló fedél akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban.

Az első esetben a hiba a visszahívott járművek 1 százalékát, a második esetben 14 százalékát érintheti ténylegesen a vállalat szerint. A Tesla hangsúlyozta: nem tud olyan balesetről, sérülésről, amelyek e hibákkal függtek volna össze.

A visszahívott közel félmillió autó egyébként nagyjából annyi, mint amennyit 2020-ban a cégnek egész évben sikerült leszállítania,