Városháza eladása és a jutalékos rendszer: A baloldal a legfontosabb kérdésekre nem válaszolt

Főpolgármesteri Hivatal, Fővárosi Önkormányzat, Budapest Főváros Önkormányzata, főváros, önkormányzat, Városház utca, Városháza
Budapest Főváros Önkormányzata
Vágólapra másolva!
A Városháza tervezett eladása kapcsán a baloldal egyetlen fontos kérdést sem tisztázott, így Bajnai Gordon bukott baloldali kormányfő cápákról szóló kijelentését sem sikerült megmagyarázniuk - minderről a Fidesz-KDNP képviselői beszéltek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. 
Vágólapra másolva!

Sokkal rosszabb a helyzet, mint 2021-ben - mondta napirend előtt Láng Zsolt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy átláthatóságban és a budapestiek képviseletében sehol nem tart a városvezetés, és az ellenkezőjét teszi, mint amit ígért.

A fonódó villamos esetében hónapok óta zajlott Budapesten a Műegyetem Rakparton az előkészítés, és Karácsony azt mondta erre, hogy kevés fát terveztek arra a helyre. Később kiderült, hogy a problémát a Budapesti Fejlesztési Központ egy nap alatt megoldotta - mondta Láng.

Az épület ráadásul több nemzetközi pályázaton díjat nyert. Ön kifejezetten nem ment el, hanem méltatlanul meggyalázta az épületet - tette hozzá.

Láng Zsolt: Szégyen, hogy a Magyar Zene Háza megnyitóján egyetlen fővárosi vezető sem volt ott Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Láng szerint egy elnézést megérdemelne az a hisztérikus kirohanása, amit múlt héten tett a vizsgálóbizottság előtt, valamint az, ahogyan a vallásos embereket gyalázta a Zene Háza kapcsán. (Karácsony azt mondta, „a XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.")

Karácsony minderre azt mondta, lehet, a Zene Háza körüli fák ki fognak pusztulni. A főpolgármester szerint a vizsgálóbizottsági ügyben mindenkinek vannak bűnei. A botrányos kijelentéseiért nem kért bocsánatot.

Többen megerősítették a jutalékos rendszert

Kovács Péter, a Városháza tervezett eladását vizsgáló bizottság elnöke arról beszélt a vizsgálóbizottság jelentésének elfogadásának a vitájában, hogy sok időt nem kaptak a munkára. 36 oldalban tették le a jelentést, a mellékletekkel együtt 300 oldalt tett ki. Több alkalommal otthagyták az érintettek a bizottság ülését. Kovács közölte, a Városháza eladása napirenden volt, a fővárosi vezetés tudtával tárgyalt Barts Balázs az eladásról 40 milliárd forint értékben.

Több tanú megerősítette a jutalékos rendszert

- mondta Kovács. Senki nem tagadta, hogy ő lenne a hangfelvételeken. Kiderült, hogy a Mocsáros-dűlő eladó volt, amit egyébként Kiss László polgármester letagadott.

Kovács arról is beszélt, hogy nem tudtak minden ügyet megvizsgálni. Így többek között nem lehetett a főpolgármestert arról kérdezni, hogy mit gondol az általa ismert személyek (Bajnai Gordon) kijelentéseiről. A városvezetés célja az volt, hogy az ügyet minél hamarabb eltussolja.

A bizottsági vizsgálat megerősítette, hogy Karácsonyék el akarták adni a Városházát Forrás: Polyák Attila

Bagdy Gábor arról beszélt, hogy a főváros vezetése már előre döntött a bizottsági jelentésről, sőt azt is meghatározták, hogy a vizsgáltak vannak többségben a bizottságban. A KDNP képviselője szerint egyértelműen nem sikerült cáfolni a jutalékos rendszert a vizsgálat során.

Láng Zsolt szerint a bizottság munkájának volt értelme, és várható volt, hogy a bizottság munkája eredménytelen lesz, mert a vizsgáltak voltak többségben. A Fidesz frakcióvezetője felidézte, hogy egy tanú egyértelműen beszélt a jutalékos rendszerről, míg a városvezetés más mondott. Láng szerint nagyon furcsa, hogy a baloldali képviselőket sem érdekelte Bajnai Gordon cápás kijelentése.

A baloldal lényeges kérdésekben nem adott megnyugtató válaszokat

- mondta Láng Zsolt.

Pintér Gábor, a Fidesz képviselője szerint azért lett ügy ebből, mert a Városháza tervezett eladásáról megjelent első hírek után

Végül a közgyűlés a baloldali többségi bizottság jelentését fogadta el.

Láng Zsolt: Lejtmenetben van Karácsony

A momentumos Soproni Tamás jelentését fogadta el a budapesti Városháza feltételezett eladását vizsgáló bizottság az utolsó ülésén, így ezzel álltak szerdán a közgyűlés elé. A bizottság elé két javaslat érkezett, az egyiket Kovács Péter, a bizottság fideszes elnöke, a másikat pedig a momentumos alelnök készítette. Mivel a testület baloldali többségű, Soproni jelentését fogadták el.

Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt a Mediaworks Hírcentrumnak, hogy

Kovács Péter, a bizottság fideszes elnöke korábban arról írt, hogy a jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer létezését a bizottság előtt megjelent ingatlanközvetítő vallomása megerősítette.