Városháza-botrány: vajon miért nem jelenik meg Bajnai Gordon a vizsgálóbizottság előtt?

Bajnai, Karácsony
Vágólapra másolva!
Az a helyzet, hogy Karácsony Gergely bár mindenről ír a Facebookon, csak arról nem, hogy Bajnaitól megkérdezte volna, miért ment el az ominózus találkozóra, mit és miért mondott a volt baloldali miniszterelnök - mondta Láng Zsolt az Origónak annak kapcsán, hogy egy újabb dokumentum bizonyítja: korrupciógyanús esetek történhettek a fővárosi ingatlaneladásoknál. A fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a vizsgálóbizottsági munkában mindent megtesznek, hogy időre végezzenek a feladattal, ha ez nem sikerül, akkor újra hosszabbítást kérnek, és a munkát folytatni fogják.
Vágólapra másolva!

Amióta bemutattam a hozzánk eljuttatott nyilatkozatot a fővárosi ingatlanügyekről, azóta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjai egyre ijesztőbbek – mondta Láng Zsolt. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője közölte, egy olyan helyzetbe kezd belesüllyedni a főpolgármester, aminek nem látszik a vége. Kezdetben "fake news"-nak nevezte a sajtóban megjelent híreket, majd jött az ellene irányuló orosz titkosszolgálat akciója, mára pedig eljutott odáig, hogy a Fidesz akarta megvenni a Városházát, de ők ezt nem hagyták – tette hozzá.

– mondta a frakcióvezető. Minderre pedig azt reagálni, hogy ez egy fideszes bosszú a baloldal által megakadályozott NER-es ingatlanügyletek miatt, az egy paródia – tette hozzá.

Karácsony Gergely egy olyan helyzetbe kezd belesüllyedni, aminek nem látszik a vége Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miért lapultak a baloldali frakcióvezetők?

A szerdai vizsgálóbizottsági ülésen Horváth Csaba azt is elmondta, hogy mindegyik baloldali frakcióvezető tagja a főpolgármesteri kabinetnek, amelyen 2020 novemberében arról döntöttek, hogy mégsem adják el a Városházát.

Ők mégis lapultak akkor, amikor az egész ügy napvilágra került, és elfogadták Karácsony magyarázatát

– emlékeztetett Láng Zsolt.

A vizsgálóbizottság legfőbb célja, hogy a nyilvánosság előtt beszéljünk ezekről a dolgokról. Miközben a baloldal mindig transzparenciáról beszél, közben mostanra egyértelmű lett, hogy minden fontos anyagot a nyilvánosság és az ellenzék tudta nélkül tárgyaltak – tette hozzá.

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon Forrás: Facebook

"Hétfőn folytatódik Barts Balázs meghallgatása a vizsgálóbizottság előtt, és meghívjuk azt a személyt, aki eljuttatta a nyilatkozatát hozzánk" - mondta.

Láng Zsolt arról is beszélt, hogy reméli, hogy a főváros egyetlen vezetője sem tesz olyat, hogy nem jelenik meg a bizottság előtt.

– tette hozzá.

Bajnai Gordontól nem sokat kérdezett Karácsony Forrás: Facebook

Mitől fél Bajnai Gordon?

Bajnai Gordon, Gansperger Gyula szintén jelezte, hogy nem jönnek el, Berki Zsoltot pedig egyelőre senki sem találja.

– hívta fel a figyelmet a politikus. Az a helyzet, hogy Karácsony Gergely bár mindenről ír a Facebookon, csak arról nem, hogy Bajnaitól megkérdezte volna, miért ment el az ominózus találkozóra, mit és miért mondott a volt baloldali miniszterelnök.

A vizsgálóbizottsági munkában mindent megteszünk, hogy időre végezzünk a feladattal. Ha ez nem sikerül, akkor újra hosszabbítást kérünk, és a munkát folytatni fogjuk – mondta Láng Zsolt.

Hiába kritizálják egyesek, a vizsgálóbizottság szerepe azért is kiemelkedően fontos, mert például ez a nyilatkozat sem született volna meg, ha nem foglalkozunk kitartóan a témával a nyilvánosság előtt.

A Városháza-üggyel kapcsolatos transzparenseket mutatnak demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán, 2021. december 15-én Forrás: MTI/Kovács Attila

Tüntetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője csütörtökön délelőtt egy olyan levelet ismertetett, amelyet egy, a Városháza tervezett eladásáról szóló tárgyaláson részt vevő személy írt. A tanú kijelentette, szeretné tisztázni a személyét, mert munkájában kárt okoz neki az ügy. A névtelenséget kérő személy szerint Karácsony mindent tudott a Városháza értékesítéséről. Berki Zsolt az általa felhajtott vevőktől 10 százaléknyi jutalékot kért, akik azonban emiatt elálltak a vásárlástól.

Szerdán tiltakozással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülése. A Dísztermet Anonymus-maszkos demonstrálók lepték el. A tüntetők kezükben táblákat tartottak, amelyeken felhívták a figyelmet a Városházán működő jutalékos rendszerre és a maffiamódszerekkel magántulajdonba átjátszott ingatlanokra. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, hétfőn több házkutatást is tartottak, többek között a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél.

Az elmúlt hetekben megismert felvételeket egy Anonymus-maszkos figura hozta nyilvánosságra a Városháza-botránnyal kapcsolatban, amelyet gyanús eladási ügyek, korrupciós, jutalékos rendszer üzemeltetése, a fővárosi ügyletek körül köröző "cápák" és a baloldal bukott vezetőinek (köztük Bajnai Gordonnak) a visszatérése jellemzett.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP-frakció vezetője szerint tisztázni kell minden kérdést Forrás: MTI/Kovács Attila

Ráégett a baloldalra a botrány

Kiszelly Zoltán szerint teljes tragédia a főváros vezetőinek kommunikációja ebben az ügyben. A teljes tagadásból jutottak el addig, hogy gyakorlatilag beismerték, el akarták adni a Városházát.

Karácsony mélyrepülése korábban elindult a dugókkal, a méhlegelőkkel és a hajléktalanokkal – tette hozzá. A mostani botrány tovább erodálja a megítélését a Századvég mérései szerint is. A baloldal saját maga alatt vágja a fát a fővárosban.

Már maguk az eddig megismert hangfelvételek is egyértelműek voltak, amelyek a jutalékos rendszerről és a személyre szabott pályázati rendszerről szóltak, de most mindez megerősítést nyert a bemutatott levéllel – minderről már Deák Dániel beszélt. A XXI. Század Intézet munkatársa szerint Karácsony Gergely eddig is mindent elkövetett, hogy szőnyeg alá söpörje ezeket a korrupciógyanús ügyeket, de most válaszút elé érkezett. Vagy lemond, vagy pedig még jobban ráég a baloldalra az egész botrány – tette hozzá.

MIVEL MÁR EGY BALOLDALI PORTÁL IS ARRÓL ÍR, HOGY A BALOLDAL FOLYAMATOSAN VESZÍT A TÁMOGATOTTSÁGÁBÓL, EZÉRT JÓL LÁTSZIK A VÁROSHÁZA-ÜGY ROMBOLÓ HATÁSA

- mondta Deák Dániel. A baloldalon a helyzetet csak rontotta, hogy Márki-Zay Péter is magára húzta az ügyet azzal, hogy azt a valótlanságot állította, hogy a Fidesz akarta megvenni a Városházát. Mindezek ellenére a szakember a választásokig nem számít arra, hogy Karácsony lemondana.