Plágiumgyanú merült fel a horvát 1 eurós érménél

Money in wallet Banking Blue Brown Business Charity and Relief Work Coin Currency Currency Symbol Debt Euro Symbol European Union Currency Exchange Rate Finance Financial Figures Global Business Growth Home Finances Investment Luck Number Orange Paper Cur
Money in wallet isolated on white background.
Vágólapra másolva!
Plagizálás gyanúja miatt visszavonta pályaművét Stjepan Pranjkovic, a horvát euróérme egyik szimbólumának alkotója, miután a sajtóban megjelent hírek szerint az 1 eurós érmén szereplő kuna (nyest) grafikája Iana H. Leach skót fényképész azonos fotója alapján készült - közölte hétfőn az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) a múlt pénteken mutatta be a horvát euróérmék dizájnterveit, amelyekből a horvát pénzverde egymillió próbaérmét készít majd. Az érmék egyik oldalát a piros-fehér kockás horvát címer, a sahovnica díszíti, míg a másik oldalát különböző szimbólumok, így a 2 eurós pénzérmén Horvátország térképe, az 1 eurós érmén pedig a jelenleg is használatban lévő kuna szerepel. Nikola Tesla az 50, 20 és 10 centes érmékre, míg az öt-, a két- és az egycentes érmékre az ősi szláv glagolita írás került.

A horvát sajtó ezt követően tette közzé a skót fényképész által készített fotót, amely fellehető az interneten, és teljesen megegyezik az érmén lévő kuna grafikájával.

A fotós maga is nyilatkozott a 24sata című horvát napilapnak. "Hallottam, hogy a győztes pénzjutalmat is kapott. Én nem kaptam semmit. Ő egy tolvaj" - mondta Leach a lapnak, hozzátéve, hogy azoknak, akik meghirdették a pályázatot, vissza kell vonniuk a plagizáló pályadíját és a valódi alkotót kell feltüntetniük szerzőként.

A lap közölte is az eredeti fotót, fotósával és az érmetervvel együtt:

A horvát grafikus 70 ezer kuna jutalmat kapott a szimbólum kidolgozásáért, amely első helyen végzett a HNB pályázatán.

Pranjkovic hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy részt vehetett a horvát nemzeti euróérme előlapja arculattervei kidolgozásában. Mindazonáltal hozzátette, hogy a médiában és a közösségi oldalakon kialakult kellemetlen légkör, valamint a rá nehezedő nyomás miatt úgy döntött, hogy

visszavonja a motívumra vonatkozó tervjavaslatát, és lemond a rajzpályázaton részvétel jogáról.

A HNB illetékes bizottsága hétfőn ülésezik, és egyebek között megvitatja a kialakult helyzetet.