Gyurcsány eltakarította Márki-Zayt, már nyíltan hirdeti, ő a főnök a baloldalon

Vágólapra másolva!
A 2022-es kampány "megint arról szól, hogy itt a Feri" - így jellemezte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt a helyzetet, hogy mára a baloldalon mindenben Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő dönt. Gyurcsány ugyanis ezzel a jelszóval - "Itt a Feri" - indult kampányolni. Márki-Zay Péter annyira vállalhatatlan lett a baloldalon, hogy a bukott miniszterelnök már nem is próbálja azt a látszatot kelteni, hogy a háttérbe vonul, ő tartotta a baloldalon az első országértékelőt, ő jelentette ki, hogy felkészültek a választásra, és sorra rendeli milliárdos szemlőhegyi luxusvillájába a baloldali politikusokat, ott közölte azt is, ki indulhat a választáson.
Vágólapra másolva!

"Itt a Feri" címmel kezdett kampányolásba Gyurcsány Ferenc. Ez azt jelenti, hogy a baloldal vezére már teljesen vállalhatatlannak tartja Márki-Zay Pétert, és újra nyíltan hirdeti, ő a főnök a baloldalon, Márki-Zay csak egy utánzat. Érdekes, hogy ez egyértelműen megerősíti azokat a plakátokat és videókat, amelyek Márki-Zay-t találóan és pontosan "Mini Ferinek" nevezik.

Ahogy Kocsis Máté mondta hétfőn a parlamentben: a 2022-es kampány "megint arról szól, hogy itt a Feri". Ezt a helyzetet egy "aluljárós piacos játékhoz" hasonlította, amelyben mindegy, melyik pártra mutatnak rá, "mindegyik alatt Feri van". A baloldalon - Márki-Zay önmagukat leleplező szavaira utalva - hozzátette: "a kommunisták és fasiszták nagy egyetértésben" megpróbálják visszasegíteni Gyurcsány Ferencet a hatalomba.

Kocsis Máté: "Mindegy, melyik pártra mutatnak rá, mindegyik alatt Feri van" Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta:

"Ez az, amit kommunista és fasiszta nem csinál" - fogalmazott.

Szerinte a magyaroknak nagyon egyszerű helyzete lesz április 3-án:

Világos, hogy Gyurcsány irányít

- tette egyértelművé a DK baloldalon betöltött szerepét Gyurcsány Ferenc még február 11-i országértékelő beszédében. Azzal, hogy Gyurcsány lényegesen korábban állt a nyilvánosság elé, mint Márki-Zay Péter az országértékelőjével, megint világos lett, hogy mindenben a DK elnöke dönt a baloldalon. Itt jelentette be azt is, hogy szerinte a baloldal kész a kormányzásra.

Gyurcsány Ferenc irányt mindenkit a baloldalon, ezért is ő tartott először évértékelőt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Saját luxusvillájába rendelte az embereket Gyurcsány

Mindezek mellett az is kiderült, hogy a bukott miniszterelnök döntötte el, hogy ki indulhat és ki nem a tavaly megrendezett előválasztási bohózatban. (Ahogy természetesen a teszetosza és rekordnépszerűtlen Karácsony Gergely levételéről és Márki-Zay Péter előtérbe helyezéséről is ő döntött. Az más kérdés, hogy Márki-Zay mára Karácsonynál is esélytelenebbé vált.) Nemrég kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc a saját pártja óbudai emberét szemlőhegyi luxusvillájába rendelte, és ott megmondta, hogy nem mérettetheti meg magát, mivel a választókörzet Karácsony Gergely párttársáé, Szabó Tímeáé. Gyurcsány végül ténylegesen csak Szabó Tímeának engedélyezte, hogy induljon a show-n, így a baloldaliak egy jelölt közül „választhattak".

Mára Budapesten is mindenben Gyurcsány dönt

Gyurcsány újbóli teljes hatalomátvétele a baloldalon 2019-hez köthető. Az akkori uniós választáson dőlt el, hogy a DK lett a legerősebb párt, majd pedig az önkormányzati választások után alig fél évvel a fővárosi közgyűlésben lévő erőviszonyok a DK irányába billentek. 2020 februárjában két MSZP-s kerületi polgármester is átlépett a DK-ba (Kiss László III. kerületi, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi) – ezzel a fővárosi közgyűlésben Gyurcsány Ferenc pártjának lett a legerősebb baloldali frakciója (DK 6, MSZP 5, Momentum 4, Párbeszéd 2 fő).

A DK befolyásának növekedése a baloldal által elnyert pozíciók kiosztásán is hamar megmutatkozott, hisz a legnagyobb porfólióval bíró főpolgármester-helyettesi székbe Gy. Németh Erzsébet került.

Főpolgármester-helyettes lett még az a Kiss Ambrus is, aki a Gyurcsány-kabinetek államtitkára és kabinetfőnöke volt.

Márki-Zay azt csinálja, amit Gyurcsány mond neki Forrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Gyurcsány Ferenc – egy 2020 tavaszi videómegosztásában – az „egy lista, egy miniszterelnök" elvéről beszélt, amire a Jobbik és a Momentum rögtön nemlegesen reagált. Alig telt el egy év, és 2021 elején már azt jelentette be a hat együttműködő párt, hogy a Gyurcsány Ferenc által szorgalmazott totális összefogást fogják követni, ehhez pedig előválasztást szerveznek. Összességében elmondható, hogy a DK a 2021-ben megtartott előválasztásnak nevezett előválogató kampányban a legerősebb pártként vett részt, és ennek megfelelően folytatott háttértárgyalásokat - közölte korábban a XXI. Század Intézet.

Mostanra pedig Gyurcsány ismét teljesen maga alá gyűrte a baloldalt.