Mi lenne a világgal, ha kiirtanánk minden szúnyogot?

tigrisszúnyog
Az ázsiai tigrisszúnyog csípése más hazai szúnyogok csípéséhez képest erősebb allergiás reakciókat okozhat
Vágólapra másolva!
Sokan gondoltunk már arra a szúnyogokat csapkodva, milyen jó lenne, ha nem lennének ezek a vérszívó és betegségterjesztő rovarok. A szúnyogritkítással nincs is különösebb probléma, de a szúnyogok teljes kiirtása ökológiai katasztrófához vezetne.
Vágólapra másolva!

Lassan jön a tavasz és vele együtt kezdenek megjelenni az emberiség talán legutáltabb rovarai a szúnyogok. Az emberek persze csak a vérszívó szúnyogokat veszik észre, holott a szúnyogfajok zöme teljesen ártalmatlan az emberekre nézve.

A szúnyogok talán a legnagyobb kárt a malária terjesztésével okozzák, mérsékelt égövi részen ritka a szúnyogok által terjesztett betegség. A maláriaszúnyog szaporodását természetesen igyekezni kell visszaszorítani, de mi a helyzet a többi szúnyoggal?

Az ázsiai tigrisszúnyog csípése más hazai szúnyogok csípéséhez képest erősebb allergiás reakciókat okozhat Forrás: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/James Gathany

Elvben talán megoldható lenne az összes szúnyog kiirtása vagy jelentős gyérítése, ez azonban felborítaná a teljes ökoszisztémát. A szúnyogok jelentős szerepet játszanak a táplálékláncban, különösen az énekesmadarak számára jelentene nagy csapást, ha eltűnnének.

Addig azonban marad két szúnyogmentes hely a világon, ahova elmenekülhetünk a vérszívók elől: az Antarktisz és Izland. Érdekes, hogy egészen 1826-ig Hawaiiin se éltek szúnyogok, ekkor hurcolták be egy hajóval a Culex quinquefasciatus fajt, ami aztán azóta ott is megkeseríti az emberek életét.