BL-szégyen Münchenben, összetört Chelsea-álom Madridban

HORIZONTAL fbl
Bayern Munich's German forward Thomas Mueller reacts during the UEFA Champions League quarter-final, second leg football match FC Bayern Munich v FC Villarreal in Munich, southern Germany on April 12, 2022. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd este a labdarúgó Bajnokok Ligájában két negyeddöntős párharc visszavágóját rendezték. A Chelsea Madridban 75 perc elteltével már három góllal vezetett, de a Real kiharcolta a hosszabbítást, majd Karim Benzema révén a továbbjutást is eldöntötte egy fantasztikus mérkőzésen. A Bayern München egygólos hátrányból várta a Villarreal elleni visszavágót, de Münchenben sem tudott nyerni, és óriási meglepetésre kiesett. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

A Chelsea a padlóról felállva fordított, de a Real Madrid kiharcolta a hosszabbítást és továbbjutott

Egy héttel korábban a Stamford Bridge-en Karim Benzema vezérletével a Real Madrid 3-1-es előnyt szerzett a Chelsea ellen, így kényelmes helyzetből várhatta a madridi visszavágót. Rossz előjel volt Thomas Tuchel csapata számára, hogy korábban még sosem jutott tovább a BL egyenes kieséses szakaszában akkor, amikor az odavágón otthon kikapott, a Real pedig története során csak kettőt bukott el a 36 olyan európai kupapárharcából, amelyen idegenben megnyerte az első mérkőzést.

A madridi összecsapást jobban kezdte a Chelsea, a Real szinte csak védekezett az első félidőben, a Londonban mutatott tetszetős támadójátéknak a nyomát sem lehetett látni a Santiago Bernabéu Stadionban. Az angolok megérdemelten szereztek vezetést Mason Mount révén, és a második félidőt is jobban kezdték. Antonio Rüdiger fejesével sikerült ledolgoznia a Chelsea-nek az első meccsen összeszedett két gólos hátrányt, majd a párharcot is megfordította. Marcos Alonso gólját még kezezés miatt nem adta meg a játékvezető, de Timo Werner a 75. percben már érvényes találatot szerzett.

A Real a padlón volt és csak szenvedett, a Chelsea fantasztikus teljesítménnyel 3-0-ra vezetett.

A Chelsea Madridban megfordította a Real elleni párharcot, mégis kiesett Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Carlo Ancelotti csapata aztán összekapta magát, Luka Modric csodás külsős passza után a csereként beálló Rodrygo lőtt egy gólt, így a spanyol gigász kiharcolta a hosszabbítást.

A ráadást jobban kezdte a Real, az első meccsen mesterhármast elérő Benzema megint megvillant, egy labdaszerzés után Vinícius Junior okos passzából remek gólt fejelt és eldöntötte a továbbjutást. Az utolsó percekben akadt még bőven helyzete a címvédőnek, de mind kihagyta, így a Real lehet ott az elődöntőben.

Az angol sztárcsapat támadásban nagyszerű teljesítményt nyújtott a meccsen, de olyan hibákat vétett, amelyeket a spanyolok azonnal büntettek. Mindkét Real-gól egy labdaszerzést követően született, előbb Rodrygo, majd Benzema használta ki, hogy a Chelsea a saját térfelén adta el a labdát.

A francia csatár már a 12. gólját lőtte ebben a BL-szezonban, és érdekesség, hogy egymaga többször talált be, mint Cristiano Ronaldo (6 gól) és Lionel Messi (5 gól) ketten együtt.

A két mérkőzés alapján a Real megérdemelten jutott be a legjobb négy közé, ráadásul Carlo Ancelotti edzőként utolérte Pep Guardiolát és José Mourinhót. Az olasz szakember a harmadik tréner, aki nyolc különböző BL-idényben juttatta elődöntőbe aktuális csapatát.

A 62 éves, háromszoros BL-győztes edző boldogan nyilatkozott a lefújás után, és kiemelte, hogy a csereként beálló játékosok és a Santiago Bernabéu Stadion fantasztikus hangulata döntő tényezők voltak a továbbjutást illetően.

Nem érdemeltük meg, hogy kétgólos hátrányba kerüljünk, de szenvedtünk a pontrúgásoknál, mert nagyon hiányzott hátulról Eder Militao" - utalt rá Ancelotti, hogy az eltiltás miatt hiányzó brazil hátvéd helyén Nacho játszott a védelem közepén.

"Az első félidőben nem voltunk eléggé elszántak, nem voltunk eléggé éhesek a gólra, aztán kétgólos hátránynál a csapatnak erőnléti gondjai akadtak. A stadionunk varázsa viszont átsegítette ezen a játékosokat. Soha nem gondoltam arra, hogy kikaphatunk, a Bernabéuban nem gondolhatsz erre. Nehéz megfejteni a titkát, de segít nekünk ez a légkör. Rodrygo jelentette a különbséget, a PSG ellen és most is. Fiatal játékos, fontos futballista, akinek idő kell ahhoz, hogy még jobbá váljon, de nagyon elégedett vagyok vele. Eduardo Camavinga kezdhetett volna, de egyértelmű, hogy amikor beszáll, akkor energiát ad a csapatnak. Amikor holtponton van a csapat, és tudsz Camavingával, Rodrygóval és Federico Valverdével frissíteni, akkor meg tudod változtatni a mérkőzést az energiájukkal. A hosszabbításban frissebbek voltunk a Chelsea-nél" - világított rá a továbbjutás okaira Ancelotti.

Rodrygo góljával harcolta ki a hosszabbítást a Real Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

Kellett a sikerhez az is, hogy az edzőnk sok nagy csatát megélt már a BL-ben, és fontos volt az is, hogy nulla háromnál támaszkodhattunk a szurkolóinkra, mert ilyen állásnál is biztattak bennünket tovább. Ebből merítettünk erőt, hitet a fordításhoz" - nyilatkozta 2018 aranylabdása, a meccs legjobbjának választott Luka Modric, aki 36 évesen végigrobotolta a 120 percet és zseniális gólpasszt adott Rodrygónak.

A Chelsea vezetőedzője, Thomas Tuchel szomorúan értékelt a lefújást követően, de úgy véli, csapata emelt fővel búcsúzhatott a sorozattól.

Megérdemeltük volna, hogy továbbjussunk. De ez nem jött ma össze, egyszerűen azért nem, mert pechesek voltunk. A legfontosabb az, ahogyan futballoztunk, ahogyan életre keltettük az eltervezett taktikánkat, ahogyan támadtunk. Minden elismerés megilleti a játékosaimat. Nem könnyű eljönni ide, ha gólt kell szerezned, ha győznöd kell. Mindkét góljukat a mi hibáink okozták, amikor labdaszerzés után megindult a támadásuk. Ez a legveszélyesebb szituáció, amikor gyorsan elveszíted a megszerzett labdát, és mi kétszer is így jártunk. Nincs miért szégyenkeznük, nagy hátrányba kerültünk az első mérkőzésen, mert hibákat követtünk el, és ezeket az egyéni képességeiknek köszönhetőn kihasználták. És ennyi elég is volt, ebben a párharcban túl nagy hibákat vétettünk" - összegzett a német tréner, akinek az irányításával tavaly megnyerte a BL-t az angol sztárcsapat.

Thomas Tuchel büszke a játékosaira Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Most irányítottuk a játékot és nem pánikoltunk. Jól teljesítettünk. A második félidőben gólokat szereztünk, minden tőlünk telhetőt megtettünk" - mondta a második gólt szerző Antonio Rüdiger.

A Real Madrid egy emlékezetes mérkőzésen, 5-4-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe, ahol a Manchester City-Atlético Madrid párharc továbbjutójával találkozik majd.

A Bayern München megszégyenült, a Villarreal megint elképesztő csodát vitt véghez

A Bayern München az előző héten ugyan Spanyolországban 1-0-ra kikapott a Villarrealtól, de ezzel együtt is Julian Nagelsmann csapata számított a párharc esélyesének. A bajor rekordbajnok azonnal magához is ragadta a kezdeményezést a meccsen, a kapujához szögezte ellenfelét, de nagy ziccert nem tudott kialakítani, a 10 emberrel védekező spanyol együttes állt továbbjutásra a szünetben.

A második félidő elején aztán a góllövőlista éllovasa, Robert Lewandowski megvillant, Thomas Müller passza után megszerezte a 13. BL-gólját az idényben és kiegyenlítette az összesített eredményt.

A Bayern továbbra is támadásban maradt, Müller révén a továbbjutást is eldönthette volna, de a német támadó nagy helyzetben a kapu mellé fejelt a 71. percben.

Thomas Müller hatalmas helyzetet hagyott ki a második félidőben Forrás: AFP/Christof Stache

A 88. percben hatalmas sokk érte a hazai együttest, ugyanis egy kontratámadás után a Villarreal kiegyenlített.

A csereként pályára lépő Samuel Chukwueze a léc alá lőtte Gerard Moreno átadását, és kiejtette a végső győzelemre is esélyesnek tartott német sztárcsapatot.

A Bayern már nem tudott újabb gólt lőni, így 2-1-es összesítéssel hatalmas meglepetésre kiesett.

A Villarreal a spanyolországi meccsen a bátor támadójátékával meglepte a Bayernt, még a vesztes fél játékosai is elismerték, hogy több góllal is kikaphattak volna. Ezúttal sokkal egyoldalúbb volt a játék képe, Unai Emery együttese jobbára csak védekezett, de azt kiválóan tette. Pau Torres és a meccs legjobbjának választott Raúl Albiol nagyszerűen semlegesítették a sztárokat, és az egész csapat elképesztően fegyelmezetten zárt vissza. Lewandowski ugyan gólt lőtt és akadtak nagy Bayern-helyzetek, de az előzetesen esélytelenebb Villarreal stabilan tartotta magát, majd kihasználta egyik erősségét, a kontrajátékot, és egy ilyen típusú támadás után talált be a legjobbkor, a meccs végén.

A Villarreal fantasztikus sikert ért el a Bayern München kiejtésével Forrás: AFP/Christof Stache

Az egész párharc során csak szenvedő Bayern számára igazán kellemetlen ellenfél volt a spanyol csapat, amely megkeserítette Müllerék dolgát. Hiába nyerte meg az összes meccsét a Bayern a csoportkörben, és hiába tartott erődemonstrációt a Salzburg ellen a müncheni nyolcaddöntőben, ezúttal nem tudta ráerőltetni akaratát masszív ellenfelére.

A Villarreal, amely a nyolcaddöntőben a nála szintén erősebb csapatnak tartott Juventust búcsúztatta, a negyeddöntőben a Bayernt is félresöpörte az útból, és 2006 után másodszor játszhat elődöntőt a Bajnokok Ligájában.

Mióta Unai Emery átvette az irányítást, az együttes az európai kupaporondon csak kétszer kapott ki.

Az Európa-liga címvédője a második számú kupasorozatban veretlen volt az előző szezonban, míg ebben a BL-idényben mindkét alkalommal a Manchester Unitedtől szenvedett vereséget, amely a csoportkörben ugyan megelőze, ám a nyolcaddöntőben kiesett az Atlético Madriddal szemben.

értékelt Unai Emery, aki tavaly Európa-ligát nyert a Villarreal élén, és idén elhódíthatja a BL-trófeát is, ami hatalmas szenzáció lenne.

"Ennél is többet akarunk. Képesek vagyunk bármelyik ellenfelünknek nagy problémákat okozni" - nyilatkozta a meccs legjobbjának megválasztott Raúl Albiol.

A hitünk és ahogy csapatként küzdöttünk, képessé tett bennünket arra, hogy mindezt elérjük" - mondta Gerard Moreno, aki a gólpasszt adta a továbbjutást jelentő találat előtt.

Fennállása során másodszor jutott BL-elődöntőbe a Villarreal Forrás: AFP/Christof Stache

A Bayernnél csalódottan vették tudomásul a BL-kudarcot, Julian Nagelsmann vezetőedző az első idényében biztosan nem nyeri meg a Bajnokok Ligáját a müncheni sztárcsapat élén. A fiatal tréner szerint az első mérkőzés perdöntőnek bizonyult a párharc során, a visszavágón nyújtott teljesítménnyel viszont teljesen elégedett volt.

mondta a 34 éves vezetőedző.

"Ha csak a mai teljesítményünket vesszük figyelembe, akkor simán tovább kellett volna jutnunk. Nagyon nehéz ezt elfogadni, nem tudom mit mondhatnék" - kezdte szűkszavúan a meccs után Thomas Müller.

tette hozzá a világbajnok futballista.

A Bayern München nagy meglepetésre kiesett a BL-ből Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

A Bayern Münchent 2-1-es összesítéssel kiejtő Villarreal az elődöntőben a Liverpool-Benfica párharc győztesével találkozik majd.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Real Madrid a legutóbbi 28 hazai mérkőzésén gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Legutóbb a Barcelona ellen nem sikerült betalálnia a 2011-es elődöntőben.
  • Az idei szezon előtt hét gól volt a legtöbb, amennyit Karim Benzema szerzett egy Bajnokok Ligája-idény során. A mostani évadban a francia csatár csak az utóbbi három meccsén hétszer talált be, összesen pedig 12-nél jár, eggyel lemaradva a góllövőlistát vezető Robert Lewandowskitól.
  • A Chelsea a legutóbbi 11 idegenbeli mérkőzésén gólt szerzett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.
  • Az 1968-as Manchester United óta a londoni sztárcsapat az első angol együttes, amely három gólt szerzett a madridi Santiago Bernabéu Stadionban.
Karim Benzema élete formájában futballozik ebben a szezonban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou
  • A Villarreal fennállása során másodszor jutott be a legjobb négy közé a BL-ben. A 2005/2006-os idényben a spanyolok az Arsenal ellen, 1-0-s összesítéssel estek ki az elődöntőben.
  • A Bayern 24-szer lőtt kapura, míg a Villarreal csak 4-szer a müncheni negyeddöntőben.
  • A Villarreal az utóbbi kilenc meccséből mindössze egyet veszített el a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.
  • A góllövőlistát 13 találattal vezető Robert Lewandowski kilenc gólt lőtt a Bayern öt hazai BL-mérkőzésén ebben a szezonban, míg idegenben négyszer volt eredményes.
  • A továbbjutást érő gólt szerző Samuel Chukwueze minden sorozatot figyelembe véve csak a hatodik gólját lőtte a 2021/2022-es szezonban, idén ez volt az első találata.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:
Real Madrid (spanyol)-Chelsea (angol) 2-3 (0-1, 1-3, 2-3), hosszabbítás után
gól: Rodrygo (80.), Benzema (96.), illetve Mount (15.), Rüdiger (51.), Werner (75.)
Továbbjutott: a Real Madrid 5-4-es összesítéssel.

Bayern München (német)-Villarreal (spanyol) 1-1 (0-0)
gól: Lewandowski (52.), illetve Chukwueze (88.)
Továbbjutott: a Villarreal 2-1-es összesítéssel.