Közelről ismeri az imposztor szindrómát? Van egy jó hírünk

imposztor szindróma
Az imposztor szindróma ma már nem újkeletű jelenség
Vágólapra másolva!
Sokunk ismeri az imposztor szindrómát: kétségbe vonjuk képességeinket és intelligenciánkat, és az érezzük, hogy bármelyik pillanatban csalónak nyilváníthatnak minket. Mindez egy gyengítő mentális állapot lehet, ám az új kutatások egy új, pozitív oldalát fedezték fel.
Vágólapra másolva!

Az Academy of Management Journal tudományos szaklapban publikált kutatásból kiderül, hogy az imposztor-szindrómában szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek jó csapatjátékosok, akik erős szociális készségekkel rendelkeznek a munkahelyen.

Erre az eredményre jutott egy 3603 alkalmazottra kiterjedő elemzés, amely négy különböző tanulmányt és kísérletet vizsgált . A kutatás szerint ezeket a vonzó tulajdonságokat a főnökök is felismerik.

Az imposztor szindróma ma már nem újkeletű jelenség Forrás: Getty Images/iStockphoto/KatarzynaBialasiewicz

– mondta Basima Tewfik , az MIT viselkedéspszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ahogy egyre inkább „más-orientálttá" válnak, úgy kezdik el értékelni őket, hogy magasabb az úgynevezett interperszonális hatékonyságuk.

Egy befektetési cég alkalmazottainak egy csoportjában az imposztor-típusú gondolatokkal rendelkezőket is hatékonyabbnak értékelték a kollégákkal való interakcióban. A jelen kutatás másik része az orvosképzési programban részt vevő gyakornokok megkérdezését jelentette.

Azoknak, akik gyakrabban mondták, hogy az imposztor-szindrómához hasonló gondolataik vannak, jobb volt a kapcsolatuk a betegekkel és a páciensek is empatikusabbnak, jobb hallgatóságnak értékelték őket.

Az imposztor-szindrómát először 1978-ban azonosították Pauline Clance és Suzanne Imes pszichológusok, akik a kezdetektől fogva jelezték, hogy azok, akiknek ilyen, „intellektuális hamisság" érzésük van, magas szintű szociális készségekkel is rendelkeznek.

A kutatók most további tanulmányokat terveznek, amelyek azt vizsgálják, hogy az imposztor szindróma hogyan kapcsolódhat más munkaterületekhez, beleértve a kreativitást és a proaktivitást.