Vágólapra másolva!
„King" Coman. Így becézték a német újságírók a francia, Kingsley keresztnevű támadót 2020-ban, amikor a Bajnokok Ligája döntőjének egyetlen gólját szerezte, és ezzel története során hatodszor nyerte meg a Bayern München a legértékesebb klubtrófeát. A focista BL-győztes lett két éve, de ez korántsem az első komoly, felnőtt trófeája volt. A múlt hétvégén a Bundesliga (újbóli) megnyerésével a francia játékos már 26-nál jár ebben a műfajban.

Ezek közül 11 országos bajnoki cím, ami egészen különleges dolog bárki számára, ám ami egyedi: Coman még csak 25 éves! 25 év - 26 nagy trófea, ebből 11 bajnoki cím. Hogyan jöhetett ez össze?

Kingsley Coman 1996. június 13-án született, Párizsban. Hatévesen kezdett el focizni, és nyolcéves korától a PSG-nél nevelkedett. 2013 februárjában, tehát 16 évesen egy Sochaux elleni bajnokin a 87. percben Carlo Ancelotti beküldte Marco Verratti helyére. Zlatan Ibrahimovic mellé-mögé.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a „kisfiú" pályán töltött néhány percének köszönhetően lett 1994 után újra bajnok a francia főváros csapata, de tény, hogy májusban neki is járt az aranyérem. Maradt is a keretben, és a következő bajnokságban már az 5. fordulóban pályára lépett: Bordeaux-ban a 81. percben Ibrahimovicot váltotta. Majd annak a bajnokságnak az utolsó játéknapján már egy félórát játszhatott az akkor Laurent Blanc irányította gárdában.

Még akkor is csak 17 éves volt, de már kétszeres francia bajnok a PSG-vel, egyszeres Ligakupa-győztes, és szerepelt a diadalt hozó Szuperkupa találkozón is.

Sokan ennyit egy pályafutás során sem érnek el, de neki igazán még el sem kezdődött a karrierje.

Kingsley Coman már nagyon fiatalon bajnok lett a PSG csapatában Forrás: AFP/Franck Fife

Amint nagykorú, vagyis 18 éves lett, elhagyta szülővárosát, és Torinóba költözött. Massimiliano Allegri már az első fordulóban a kezdőcsapatba tette a Juventusban. Olyan társak közé, mint Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci, Paul Pogba, Arturo Vidal, vagy Carlos Tévez. Első ottani szezonjában 14 meccsen kapott szerepet. Csak egyszer kapott ki vele a csapat, vagyis nemcsak jó focista volt, de jó kabala is.

Coman Torinóban nem játszott rosszul a rutinos sztárok között Forrás: AFP/ANDREAS SOLARO/Andreas Solaro

Ám sem Franciaországban három bajnokin, sem Olaszországban tizenöt meccsen nem talált be, és ez támadóként akkor sem túl dicséretes, ha ezekben az időkben még tinédzser volt. A Juventusban a 2015-16-os szezonban túl jó vetélytársai voltak, és ugyan az első fordulóban az Udinese ellen a kezdőcsapatban szerepelt,

mégis még a nyári átigazolási időszak vége előtt „elmenekült" Torinóból.

Ám mivel a Juventus akkor is bajnok lett, így azért a 64 percért neki is járt az aranyérem. Két scudettóval, egy Olasz Kupa diadallal és egy olasz Szuperkupa győzelemmel távozott Olaszországból. Továbbá egy Bajnokok Ligája ezüstéremmel, ugyanis 2015-ben játszott a döntőben a Barcelona ellen.

A honfitárs Paul Pogbával és Patrice Evrával az olasz bajnoki címért járó trófeával Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

19 évesen váltott a harmadik nagy bajnokságra. A Bundesligába igazolt, ahol eddig már 18 trófeát nyert. A 18-ból hét az a bizonyos Salátástál,

mert amióta Coman Németországban focizik, mindig a Bayern München lett a bajnok.

Új csapatában már szeptemberben bemutatkozott az Augsburg ellen, majd Darmstadtban megszerezte első felnőtt bajnoki gólját. A Bayernben a 2015-16-os szezonban alapember lett, 23 meccsen játszott, ebből 20-szor a kezdőcsapatban. Mivel a bajor csapat megnyerte a Bundesligát, Coman ugyanabban a szezonban olasz, és német bajnok is lett.

Még nem volt 20 éves, de már három nagy pontvadászatból volt bajnoki aranya. Összesen öt.

Trófeája meg már tíz, ugyanis 2016-ban a Német Kupát is megnyerte a Bayernnel. Ráadásul a BL-nyolcaddöntőben ő ütötte ki a Juventust. Ugyanis a 2-2-es meccs után a hosszabbításban betalált Buffon kapujába.

Hálátlan ifjú—vélhették Torinóban, de az ottani szurkolók érzései eltörpültek amellett, amit a PSG-hívek érezhettek 2020-ban. Akkor ugyanis a Bajnokok Ligája döntőjében nevelőegyesülete, a PSG ellen lépett pályára, és a találkozó egyetlen gólját ő szerezte. Nem véletlenül választották a „meccs emberének",

és a német szakíróktól a mezőnyjátékosok közül ő, és Robert Lewandowski kapta a legjobb osztályzatot, 1,5-est!

Ezzel törte szét a párizsiak régóta dédelgetett álmát, melyhez soha ilyen közel nem voltak.

Túl jó munkát végeztek a PSG utánpótlásedzői, amikor ilyen kiváló focistát neveltek. Ne feledjük persze, ilyen a profi futball, szentimentalizmusnak nincs benne helye. A francia főváros csapatának játékosai irigykedve nézték, amint „King" Coman magasra emeli azt a trófeát, melyet PSG-mezes focista még soha nem foghatott a kezében.

Coman akkor 24 éves volt, és már 19-szer ünnepelhetett nagy trófeával.

Kingsley Coman épp Thomas Müllerrel ünnepli a BL-győzelmet Forrás: AFP/David Ramos

A 20. trófea, az európai Szuperkupa is járt neki, de sajnos azzal nem ünnepelhetett a Sevilla elleni 120 perces csata után. Sajnos, mert azt a találkozót – ki ne emlékezne rá? – a Puskás Arénában rendezték.

A találkozó előtt nem sokkal találkozott egy koronavírusos beteggel, és az akkori protokoll szerint ezzel kizárta magát a budapesti meccsről. Ám a Bayern legendás „hattrófeás" szezonjának többi döntőjén ott lehetett. A klub-vb fináléjában a kezdőcsapat tagja volt, a hajrában váltotta őt Douglas Costa, akitől később a mostani mezszámát, a 11-est „örökölte". Ezzel néhány hete a Bundesliga történelmének legviccesebb, de egyben egyik legkínosabb bakijának lett főszereplője.

Kingsley Coman ünnepli a gólját, a francia támadót kedvelik Münchenben Forrás: AFP/Kerstin Joensson


A Freiburg- Bayern München bajnoki mérkőzés hajrájában Julian Nagelsmann kettős cserét határozott el. A döntése szerint Tolissónak és Comannak kellett (volna) elhagyni a pályát, helyükre Sülét és Sabitzert küldte. A csapat technikai vezetője, Kathleen Krüger annak rendje s módja szerint felmutatta a cseréket jelző mezszámokat. Először 24-es helyett 4-es, majd 29-es helyett 18-as. A 24-es Tolisso le is jött, és bement a 4-es Süle. Továbbá bement a 18-as Sabitzer is.

Ám nem jött le senki. Mert 29-es a Bayernben idén nincs. Tavaly még Coman viselte ezt a számot, de Douglas Costa távozása után kérte (és megkapta) a 11-est.

Nyilván egy cserénél mindenki, így ő is nézte a megjelenített számokat, és talán felrémlett neki, hogy tavaly ő volt a 29-es, idén meg senki. Érdemes lett volna megkérdezni: engem akartok lecserélni? De nem tette, és mivel sem a sok bíró egyikének, sem a müncheni kispadnál ténykedőknek nem tűnt fel az ordító tévedés, a mérkőzés úgy folytatódott, hogy 12 Bayern játékos volt a pályán.

Ki tudja meddig tartott volna ez az „idilli állapot", ha a Freiburg középhátvédje, Nico Schlotterbeck nem megy oda a játékvezetőhöz, és kéri, hogy számolja meg a pályán lévő münchenieket. Ekkor hosszú huzavona után sikerült tisztázni a dolgokat, és megkérni Comant (annak ellenére, hogy 11-es, és nem 29-es), hogy hagyja el a játékteret.

Ennek a szerencsétlen félreértésnek (vagy nevezzük úgy: Coman butaságának) nem lett komolyabb következménye,

a Bayern megtarthatta a pályán szerzett három pontját. Így lehetett az előnye már matematikailag is behozhatatlan a 31. játéknapon, Der Klassiker után.

Coman németországi mérlege jelenleg: 7 bajnoki cím, 3 Német Kupa győzelem, 5 német Szuperkupa-siker és 1-1 végső diadal a Bajnokok Ligájában, az európai Szuperkupában, és klubvilágbajnokságon.

Kingsley Coman 25 éves korára 26 komoly felnőtt trófeájával rendelkezik. És ha minden jól alakul számára, még 10-12 évig folytatódhat a pályafutása.