Autók elé ugranak az emberek Észak-Koreában, hogy ne haljanak éhen

Észak-Korea, gyalogos, utca, autó, közlekedés
People walk past North Korean flags at half-mast on Changjon Street on the occasion of 27th anniversary of the death of late North Korean leader Kim Il Sung, in Pyongyang on July 8, 2021. (Photo by KIM Won Jin / AFP)
Vágólapra másolva!
A DailyNK-hoz eljutott információk szerint sajátos, egyben igen fájdalmas módszerrel próbálkoznak újabban Észak-Koreában egyesek, hogy leküzdhessék a kínzó éhínséget és a megélhetési problémákat: szándékosan sebesítik meg magukat, mert így kártérítés címén készpénzhez juthatnak. 
Vágólapra másolva!

Dél-Hamgjongban a mind súlyosabb gazdasági nehézségek miatt egyre többen provokálnak szándékosan minél erőszakosabb "baleseteket", vagy vetik magukat járművek elé, szó szerint az életüket téve kockára.

Az egyik eset jól illusztrálja az egyre elterjedtebbé váló magatartásformát: egy észak-koreai férfi látogatást tett egy ismerősénél, hogy behajtsa nála jelentős tartozását.

Az adós azonban szándékosan feldühítette a férfit, kiprovokálta a testi bántalmazását.

Miután a férfi, aki eredetileg a tartozásáért tett látogatást ismerésénél, megütötte a neki tartozót, az a rendőrséghez fordult. Így a támadó nemcsak a pénzét nem tudta visszaszerezni, de a tetemes orvosi számlát is neki kellett állnia, hogy elkerülhesse a börtönbüntetését.

Észak-koreaiak a fővárosban Forrás: AFP/Kim Won Jin

Április közepén - egy közelebbről meg nem nevezett helyszínen - egy Csoe vezetéknevű nő üttette el magát egy arra haladó teherautóval. Nem szenvedett életveszélyes sérüléseket, de megsérült a lába és agyrázkódása lett.

A nő átszámolva kb. 1 millió forintot követelt a teherautó sofőrjétől kártérítés címszó alatt.

A sofőr megtagadta az összeg kifizetését, arra hivatkozva, hogy nem tett semmi rosszat. A helyi rendőrség azonban kijelentette, hogy márpedig a járműve megsebesített valakit, ezért választania kellett: kifizeti az orvosi költségeket vagy börtönbe kerül.

Utcakép Vonszan városából, Kangvon tartományban:

A Daily NK-nak név nélkül nyilatkozó forrás szerint a magukat életveszélyes helyzetek elé állítók többsége nő, akik az élelmiszerhiány közepette hajlandóak bármire a szeretteik éhezésének elkerülése érdekében. Azaz a kártérítésként megkaparintott összegeket - a jelek szerint - arra fordítják, hogy élelmiszert vegyenek azon maguknak és családjuknak.

A világtól elzárkózó latorállam régóta komoly élelmezési problémákkal küzd, részben a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások miatt, melyek megnehezítik a kereskedelmet korábbi fő partnerével, Kínával. De az utóbbi két évben a szélsőséges időjárás is jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban. Mindeközben tavaly már arról is érkeztek hírek, hogy a hadsereg egyes alakulatainál is élelemhiány alakult ki, ami azért jelzésértékű, mert a phenjani rezsim fő támaszát a fegyveres erők jelentik, ezért azok ellátására az ország irányítói kiemelt figyelmet fordítanak.