Árulják az állami cégek egy részét Egyiptomban

piac, gyümölcs, árus, piaci árus, élelmiszer, Egyiptom
An Egyptian vendor sells dates and dried fruits at a traditional market in the Egyptian capital Cairo's central Sayyida Zeinab district late on March 30, 2022, three days before the start of the Muslim holy fasting month of Ramadan. - In Egypt, a leading importer of wheat from Russia and Ukraine, Muslims are tightening their purse strings ahead of Ramadan -- a time when spending usually rises with the local currency losing 17 percent of its value in March 2022. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Mostafa Madbouli egyiptomi miniszterelnök egy sor állami vállalat privatizációját jelentette be, miközben az ország gazdasági válsággal és csaknem 15 százalékos inflációval küzd.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború gazdasági hatásai, a vágtató infláció és az infrastruktúrára fordított hatalmas állami kiadások nyomán Egyiptom nemrég 17 százalékkal leértékelte valutáját.

Abd el-Fattáh esz-Szíszi 2014-es elnökké válása óta a volt tábornok hatalmas nemzeti infrastrukturális projektekbe kezdett, ahol központi szerepet kapott a hadsereg, amely az elmúlt évtizedekben kulcsfontosságú, de ugyanakkor átláthatatlan szerepet játszott Egyiptom gazdaságában. Noha nincsenek hiteles adatok a katonaság gazdaságban betöltött súlyáról, a hadsereg azt állította, hogy 2019-ben több mint 2300, ötmillió civilt foglalkoztató projektet "felügyelt".

Bár a helyi szakértők többször figyelmeztettek az állam túlzott tulajdonosi részvételére a gazdaságban - annak szabályozó szerepe helyett -, az évek alatt a magánszektor egyre csak zsugorodott.

Az aggályok pedig hosszú távon be is igazolódtak, ugyanis az orosz-ukrán háború miatt megemelkedett nyersanyagárak, és a búzahiány hatására – Egyiptom a világ legnagyobb búzaimportőre – az ország instabil gazdasága mára olyannyira megtántorodott, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól kényszerült kölcsönre.

Aszalt gyümölcsöt kínál egy árus Kairó központi piacán. Egyiptom, amely az Oroszországból és Ukrajnából származó búza egyik vezető importőre nagyon megsínyli a növekvő gabona -és nyersanyagárakat, ráadásul a helyi valuta 2022 márciusában 17 százalékot veszített az értékéből Forrás: AFP/Khaled Desouki

Jelenleg Egyiptom mintegy 160 milliárd dolláros (58 ezer 367 milliárd forint) költségvetését a GDP 90 százalékát elérő államadósság terheli.

Az egyre növekvő pénzügyi válság hatására a kormány ütemtervet hirdetett a magánszektor gazdasági részesedésének növelésére. Abd el-Fattáh esz-Szíszi elnök a közelmúltban felszólította kormányát, hogy dolgozzon ki egy privatizációs stratégiát azzal a céllal, hogy az négy esztendőn át, évi tízmilliárd eurót (kb. 3837 milliárd forint) hozzon az államkasszába. Emellett Kairó azt reméli, hogy 2025-re a magánszektor hozzájárulása a beruházásokhoz 65 százalékra nő a mai 30 százalékhoz képest.

A kormány által nyilvánosságra hozott stratégia tíz állami vállalat privatizációját tartalmazza, amelyek közül kettő a hadsereghez tartozik, valamint két új holdingtársaság is megalakul, amelyek "a hét legnagyobb kikötőt" és "Egyiptom legjobb szállodáit" foglalják magukba. Ezek egy részét szintén a tőzsdére viszik.

Az egyiptomi elnök az elmúlt években hatalmas nemzeti infrastrukturális projektekbe kezdett, amely jelentősen megterhelte az államkasszát. A képen látható új közigazgatási főváros 2015 óta épül, Kairótól 45 kilométerre keletre, nagyjából félúton Kairó és Szuez között. A 700 négyzetkilométeres nagyságúra tervezett városnak várhatóan 6,5 millió lakosa lesz. Forrás: MTI/EPA/Háled El-Fiki

A kairói adminisztráció célja, hogy a privatizációból befolyó összeggel, valamint a magánszektor támogatásával elejét vegye a válság súlyosbodásának.

Ugyanakkor az egyiptomi vezetés legfőbb szövetségeséhez, Szaúd-Arábiábiához is segítségért fordult, aki azonnal ötmilliárd dollárt (1824 milliárd forint) helyezett el az egyiptomi központi bankban. Kairó szerint ezen alapok egy részét a közvetlen befektetésekre irányítják át.