Többmilliárdos csalás után Magyarországon fogtak el egy pénzmosó bűnbandát

rendőrség, rendőrségi sajtótájékoztató, bűnügy, bűntény, bűnjel, teve utca, 2022.05.30.
Vágólapra másolva!
Óriási bűnbanda tagjait fogták el a rendőrök, akik Magyarországon mostak tisztára több milliárd forintot. A pénzt befektetési csalásokkal szerezték meg, több mint 30 országban, amit egyből utaltak az itthon nyitott cégek bankszámláira. A rendőrség több mint 40 ember ellen indított eljárást bűnszervezetben elkövetett pénzmosás miatt. 
Vágólapra másolva!

A rendőrök május 9-én egy olyan bűnszervezet tagjait vették őrizetbe, amely másfél éve működött. Tavaly szeptemberben kaptak bejelentést gyanús utalásokról, amely a világ minden tájáról, összesen 32 országból érkezett.

A banda tagjai olyan emberek nevére alapítottak cégeket, akik nem is tudtak a külföldi csalásokról. Annyit tudtak, hogy nevükért és az adataikért cserébe pénzt fognak kapni.

Ezek a strómanok a bankokban még csak a saját telefonszámukat sem adhatták meg, nehogy hozzá tudjanak férni a pénzhez. Ehhez a telefonokat a bűnszervezet biztosította.

Dr. Farkas Péter r. alezredes Fotó: Polyák Attila - Origo

A banda felépítése annyira védte a vezetőket, hogy alig ismerték egymást a tagok, a legfelsőbb vezető csak a bizalmasaival tartotta a kapcsolatot, másokat nem is ismert.

Összesen 94 cég volt a bandáé, amikhez 400 bankszámla tartozott.

Emiatt is tartott másfél évig az ügy felderítése - mondta el a néhány perce befejeződött sajtótájékoztatóján dr. Farkas Péter alezredes. Szerinte csak úgy érdemes nekilátni egy ekkora szervezet felszámolásához, ha ismerik a működésüket és mindenkit megtalálnak, valamint bizonyítékokat is gyűjteni kell.

A szervezet tagjai rengeteg országban szereztek meg pénzt csalással, közel 17 milliárd forintot utaltak Magyarországra, amit gyorsan tovább is küldtek, jellemzően keletre.

Gyorsan mozgott a pénz, de 700 millió forintot így is sikerült megmenteniük a rendőröknek.

Lefoglalt telefonok Fotó: Polyák Attila - Origo

Sok módszerrel vertek át embereket, de a legtöbb esetben befektetési csalás volt.

Jó hozamú befektetéseket ígértek az embereknek, akik változó összegeket utaltak át a magyarországi számlákra.

Valójában azonban nem is volt semmilyen befektetési lehetőség.

A rendőrök hosszú elemző munka után egyszerre 24 helyszínen csaptak le; 16 embert állítottak elő, közülük öten letartóztatásba kerültek.

Sikerült a szervezet vezetőjét is elfogniuk, aki egy izraeli férfi.

A banda felszámolására egy külön nyomozócsoport alakult, ami még sokáig működni is fog, hiszen

250 SIM-kártyát, rengeteg telefont és laptopot foglaltak le, amiket elemezni kell.

Ezenkívül lefoglaltak még autókat, ékszereket és valutákat. Összesen 44 ember ellen indítottak eljárást az ügyben.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Dr. Farkas Péter a sajtótájékoztató végén hozzátette, hogy aki csak a nevét, adatait is adja a pénzmosáshoz, még ha nem is tudja, hogy ez mit jelent, akkor is bűnt követ el, és a rendőrök meg fogják találni.