A leghűségesebb városról készült dokumentumfilm debütál a Dunán

Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921
Vágólapra másolva!
Országos tévépremierben látható hamarosan a Dunán az Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című dokumentumfilm. Rendezőként és forgatókönyvíróként Bárány Krisztián jegyzi az alkotást, amely emléket állít mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Sopron és a környező falvak megmaradtak magyarnak. A Filmever Stúdió produkcióját június 4-én tűzi műsorára a Duna.
Vágólapra másolva!

Különleges filmpremierrel készül a nemzeti összetartozás napjára a Duna. Az 52 perces dokumentumfilm Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól. 1921. december 14–16. között a helyi magyarság, valamint a régióban élő németek és horvátok többsége voksolt arra, hogy az 1919-ben Ausztriához csatolt terület mégis Magyarországhoz tartozzon.

Forrás: MpicS/Max Semotan

A selmeci-soproni főiskolás, ifj. Krug Lajos szemszögéből láthatják a nézők a korabeli eseményeket és a városban uralkodó hangulatot. A film az 1919 és 1921 közötti történéseket taglalja; szó esik a soproni tüntetésekről, a második ágfalvi csatáról, az összecsapásban elesett erdőmérnök hallgatóról, Machatsek Gyuláról és a referendum előkészítésének menetéről is.

A téma jeles kutatóinak munkája tette lehetővé, hogy eredeti dokumentumok alapján táruljon fel az a rögös út, amely az elcsatolásra ítélt Sopront a leghűségesebb várossá tette.

Az alkotók a korabeli forrásokból merítve készítettek illusztrációkat a színészek és hagyományőrzők közreműködésével. Számos olyan anyagot használtak fel a forgatókönyv írásakor, amelyek korábban egyáltalán nem, vagy csak a kutatók körében voltak ismertek. A stáb forgatott a Soproni Múzeumban, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltárban, valamint az Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában és a Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárában is.

Forrás: MpicS/Max Semotan

Olyan hiánypótló dokumentumfilm készült, ami nemcsak hitelesen idézi meg a trianoni békediktátum aláírása előtti időszakot, hanem közelebb is hozza azt a ma emberéhez; egyfajta vallomás a hazaszeretetről. A Nemzeti Filmintézet támogatásával létrejött alkotás producerei Maruzs Roland és Bárány Krisztián, az illusztrációk főszereplője Horváth Márk, a filmzenét a Príma-díjas zeneszerző, Cseh István jegyzi, a film narrátora a Kossuth-díjas színművész, Reviczky Gábor.