Ebben az amerikai városban több mint 1 millió dollárba kerül egy átlagos ingatlan

A kaliforniai San José az egy főre jutó GDP jelentős növekedése miatt került a listára
Vágólapra másolva!
Noha az amerikai ingatlanárak általában is jelentős emelkedést mutattak az elmúlt időszakban, van egy város, ahol egészen elképesztő összeget kell fizetni a lakásokért. Mutatjuk, melyik településen haladja meg az ingatlanok medián ára az 1 millió dollárt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai ingatlanpiac az elmúlt időszakban jelentős áremelkedéseket tapasztalt. A medián ingatlanárak az elmúlt hónapokban 20 százalék körüli emelkedéseket mutattak a megelőző év azonos hónapjaihoz képest. Van azonban egy város, ahol egészen elképesztő összegeket kell fizetni egy átlagos otthonért – írja a 24/7 Wall St.

Az Egyesült Államokban jelenleg a medián ingatlanár 400 ezer dollár (kb. 151 millió forint) körül mozog.

Egyes ipari városokban azonban ennek a feléért is könnyen lehet lakást venni – ilyen például Detroit vagy Cleveland.

A medián az a statisztikai középérték, amely lényegében „kiszűri" az alsó és felső kilengéseket. Vagyis pontosabban mutatja az ingatlanpiaci helyzetet, mint a statisztikai átlag, melyet torzíthatnak a kiugró adatok.

San José városa az USA legdrágább ingatlanpiaca Forrás: Wikimedia Commons

Mindazonáltal a Kalifornia államban található San José városa teljesen maga mögé szorítja az egész amerikai piacot.

A világ egyik technológiai központjának számító településen ugyanis a medián ár eléri az 1,39 millió dollárt (kb. 525 millió forint).

Noha ez kiugróan nagy összegnek számít, a városban az ország legsikeresebb technológiai cégei működnek, melyeknél a dolgozók nem ritkán évi 200 ezer dollár (kb. 75,6 millió forint) körüli fizetést visznek haza.

Az USA nyugati partja azonban egyébként is igen drágának számít az országos ingatlanárakhoz képest.

San Francisco vagy San Diego egyaránt 900 ezer dollárt meghaladó medián ingatlanárakkal bír.

Ráadásul az elemzők úgy számolnak, hogy San José esetében nem is várható az árak érdemi csökkenése. A technológiai cégek ugyanis az általános gazdasági nehézségek ellenére is jól teljesíthetnek, és a dolgozóik vásárlóereje is erős maradhat.