8 hiba, amit wokban sütéskor elkövethetünk

wok,pirított,tészta,westennd,rekord
Vágólapra másolva!
A wok, mint bizonyára sokan tapasztaltuk már, sok helyet foglal – ám ez az egyetlen hibája, ami pedig különlegessé teszi, hogy gyszerűen, gyorsan készíthetünk benne finom és egészséges ételeket. A Mindmegette számba vette a leggyakoribb hibákat, amiket a népszerű konyhai eszköz használatakor elkövetünk.
Vágólapra másolva!

Aki nem érezte még, hogy wokkal könnyebb az élete, valamit rosszul csinál. A jó hír:

nem kell profinak lennünk ahhoz, hogy igazán finom ételeket készíthessünk a wokban, csak tudni kell, milyen hibákat vétünk sütés közben.

A neves hazai portál a következőkre hívja fel a figyelmet:

  1. Nem jó wok-ot választottunk
    Amikor elhatároztuk, hogy wokot vásárolunk, biztosan tapasztaltuk, hogy rengetegféle kapható. Nézzük először a méretet: nem biztos, hogy a legnagyobb a legjobb. Ezeket a hatalmas méretű edényeket ugyanis ipari tűzhelyekhez gyártják, így a konyhánk normál főzőlapjain fizikailag képtelenség jól használni. A séfek szerint otthoni használatra leginkább egy 35 centiméter átmérőjű wok felel meg igazán. Az sem mindegy, milyen anyagból készül a wok.

    A hozzáértők szénacélból készült wok beszerzését javasolják, mert az strapabíró, nem hajlik meg könnyen, mint az alumínium, és nem olyan nehéz, mint az öntött vasból készült.

    Érdemes olyat vásárolni, amelyiknek nyelén hőálló markolat van!

  2. Kimaradt a „beavatás"
    Az új wokot először alaposan mossuk el, majd szárítsuk meg, csak ezután tegyük a tűzhelyre és hagyjuk felmelegedni. Az edény füstölni kezd – ez a gyártási folyamatból visszamaradt olaj. Melegítsük fel teljesen a wok minden részét, menet közben forgassuk és döntsük meg, majd tegyük félre kihűlni. Mossuk át még egyszer, majd tegyük vissza közepes lángra száradni. Ha teljesen megszáradt, adjunk hozzá egy csepp olajat és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni, miközben egy papírtörlővel szétterítjük az olajat úgy, hogy az egész wokot befedje. Ahogy az olaj eltűnik és a wok színe megváltozik, hagyjuk kihűlni, majd mossuk el az edényt! A következő főzéskor ismételjük meg a folyamatot!
    Aki nem érezte még, hogy wokkal könnyebb az élete, valamit rosszul csinál. Forrás: Shutterstock.com / IVASHstudio
  3. Nem elég magas a sütési hőmérséklet
    A magas hőmérsékleten meg fog égni az étel a serpenyőben, mielőtt átsülne – ez a hiedelem vezet a harmadik leggyakoribb hibához.

    A zöldségek és a húsok akkor lesznek ugyanis igazán finomak a wokban, ha magas a sütési hőmérséklet.

    Sőt, magának a woknak is forrónak kell lenni amikor beletesszük a húst és a zöldségeket: wok akkor áll készen a munkára, ha füstölni kezd, és ne, ne vegyük le a wokot a tűzhelyről! Ha csökkenteni szeretnénk a hőt, egy csepp vizet, húsleves alaplét vagy rizsbort használjunk, ne a főzőlap hőmérsékletét vegyük vissza.

  4. Nem (jól) készítjük elő a hozzávalókat
    A wokban főzés egyik alapszabálya, hogy mindent készítsünk elő a sütéshez – és ez azt is jelenti, hogy mindent helyesen kell előkészíteni.

    Nagyon figyeljünk arra, hogyan vágjuk fel a húst és a zöldségeket!

    Gyorsan meg szeretnénk pirítani az összetevőket, ezért vágjuk nagyon vékonyra a zöldségeket, és lehetőleg átlósan, hogy a lehető legnagyobb legyen a hőnek közvetlenül kitett felület. A húsokat igazítsuk a zöldségek méretéhez! Dolgozzunk szobahőmérsékletű hússal, mert akkor egyenletesebben sül meg.

  5. Nem a megfelelő olajat használjuk
    Mivel rendkívül magas hőmérsékleten kell dolgoznunk, olyan olajat válasszunk, amelynek magas a füstpontja, így ellenáll a hőnek, és nem bomlik le és ég el gyorsan.

    A legjobb választás a szőlőmag- és a földimogyoró olaj, részben magas füstpontjuk miatt, részben pedig azért, mert kevés bennük a többszörösen telítetlen zsír.

    Az ilyen típusú zsírban gazdag olajok ugyanis könnyen megégnek és keserű lesz a bennük sült étel.

  6. Nedves alapanyagokkal dolgozunk
    Ha csak felszeleteljük az összetevőket, majd bedobjuk a wokba, rosszul csináljuk – még akkor is, ha a wok hőmérséklete rendkívül forró. Ha ugyanis az alapanyagok nedvesek, akkor a wok hőmérséklete annyira lecsökken, hogy az étel gőzölni kezd, nem sülni. Ezért fontos a nedvességet minimalizálni.
    Az ázsiai konyha elengedhetetlen eszközét ma már a világ minden pontján használják. Forrás: 100 fok, reblog
  7. Túl sok alapanyagot teszünk bele
    Ne zsúfoljuk tele alapanyagokkal az edényt! Még ha meg fel is itatjuk a nedvességet az összetevőkről, mielőtt a wokba dobnánk őket, akkor is folyadék távozik belőlük, mikor főni kezdenek.

    Ha a wokot nem pakoljuk tele, akkor a folyadék gyorsan elpárolog – és pontosan ez a lényeg.

    Ráadásul ha tele a wok, akkor nem szépen sülnek meg az alapanyagok. Főzzünk inkább kis adagokban, ha kell, többet egymás után.

  8. Nem jól tisztítjuk
    Keményen dolgoztunk, hogy patinás legyen a wok, ne tegyük hát tönkre azzal, hogy mosószerrel súroljuk! A wok tisztításának legjobb módja ha néhány percre forró vízbe áztatjuk, majd puha szivaccsal áttöröljük, ezután hagyjuk a pulton vagy a tűzhelyen megszáradni.