Aki nem érezte még, hogy wokkal könnyebb az élete, valamit rosszul csinál. A jó hír:
nem kell profinak lennünk ahhoz, hogy igazán finom ételeket készíthessünk a wokban, csak tudni kell, milyen hibákat vétünk sütés közben.
A neves hazai portál a következőkre hívja fel a figyelmet:
A hozzáértők szénacélból készült wok beszerzését javasolják, mert az strapabíró, nem hajlik meg könnyen, mint az alumínium, és nem olyan nehéz, mint az öntött vasból készült.
Érdemes olyat vásárolni, amelyiknek nyelén hőálló markolat van!
A zöldségek és a húsok akkor lesznek ugyanis igazán finomak a wokban, ha magas a sütési hőmérséklet.
Sőt, magának a woknak is forrónak kell lenni amikor beletesszük a húst és a zöldségeket: wok akkor áll készen a munkára, ha füstölni kezd, és ne, ne vegyük le a wokot a tűzhelyről! Ha csökkenteni szeretnénk a hőt, egy csepp vizet, húsleves alaplét vagy rizsbort használjunk, ne a főzőlap hőmérsékletét vegyük vissza.
Nagyon figyeljünk arra, hogyan vágjuk fel a húst és a zöldségeket!
Gyorsan meg szeretnénk pirítani az összetevőket, ezért vágjuk nagyon vékonyra a zöldségeket, és lehetőleg átlósan, hogy a lehető legnagyobb legyen a hőnek közvetlenül kitett felület. A húsokat igazítsuk a zöldségek méretéhez! Dolgozzunk szobahőmérsékletű hússal, mert akkor egyenletesebben sül meg.
A legjobb választás a szőlőmag- és a földimogyoró olaj, részben magas füstpontjuk miatt, részben pedig azért, mert kevés bennük a többszörösen telítetlen zsír.
Az ilyen típusú zsírban gazdag olajok ugyanis könnyen megégnek és keserű lesz a bennük sült étel.
Ha a wokot nem pakoljuk tele, akkor a folyadék gyorsan elpárolog – és pontosan ez a lényeg.
Ráadásul ha tele a wok, akkor nem szépen sülnek meg az alapanyagok. Főzzünk inkább kis adagokban, ha kell, többet egymás után.