Titokban fizet elő helyettünk prémium szolgáltatásokra az androidos kártevő

Android-sérülékenységek
Vágólapra másolva!
A Microsoft szerint egyre elterjedtebbek az olyan kártevők, amelyek a felhasználó tudta nélkül iratkoznak fel fizetős, drága szolgáltatásokra.
Vágólapra másolva!

A Microsoft 365 Defender részlegének szakemberei szerint egyre elterjedtebbek azok a kártevők, amelyek a felhasználó tudta nélkül, de az ő nevében iratkoznak fel prémium előfizetéses szolgáltatásokra.

Az effajta kártevők mind úgy működnek, hogy a normál, havi telefonszámlán keresztül fizetnek elő a prémium szolgáltatásra, amelyet aztán köteles kifizetni az áldozat.

Forrás: forbes

A kártevő a WAP protokollt használja ki a mobilhálózaton, ezért van az, hogy csak Wi-Fi-mentes területen lendül akcióba vagy pedig egyből le is tiltja a Wi-Fi-t. Ezután a háttérben iratkozik fel a szolgáltatásokra, az egyszer használatos kódot pedig a tudtunk nélkül igénylni és használja, majd elrejti az értesítéseket előlünk.

Az ilyen kártevők zömében a Google Play Áruházon kívül terjednek, a Google ugyanis korlátozza a dinamikus kódbetöltést, ami a fentiekhez szükséges – így érdemes hanyagolni a külső forrásokból történő telepítést.