Mobilon is bejelenthető a kötelező biztosítási járműkár - MNB Pénzügyi sarok

Karácsony mobiltelefon mobil telefon
Close-up image of male hands using smartphone at night on city shopping street, searching or social networks concept, hipster man typing an sms message to his friends
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: "Kocsit vettünk, szeretnék kék-sárga baleseti bejelentőt beszerezni, ha netán baleset történne. Ezt hol lehet elérni, s papíralapon kell beadni a biztosítónak? (N. Lóránt, Budakeszi)". A témában dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese válaszol.
Vágólapra másolva!

Ha egy baleset során kárt okoztak nekünk, vagy épp minket ér kár csak akkor hívjunk rendőrt (és or-vost), ha valaki megsérült, illetve, ha a balesetezők véleménye eltér, hogy ki a felelős a kárért. Az anyagi kár rendezésére a helyszínen közösen töltsük le a másik jármű sofőrjével a – baleset valamennyi körül-ményét felsoroltató – e-kárbejelentő applikációt mely megegyezik a „kék-sárga" európai baleseti kárbe-jelentő lappal és minden biztosító elfogad. A bejelentő a majdani kárrendezést szolgálja és biztosítóknál, biztosítást forgalmazó bankfiókoknál, nyomtatványboltokban, továbbá az interneten is elérhető. Célsze-rű egy példányt mindig a gépjárműben tartani.

A Magyar Biztosítók Szövetsége által fejlesztett, ingyenesen letölthető online alkalmazással okostelefonunk segítségével is bejelenthetjük kárunkat a biztosítónak a baleset helyszínén.

Illusztráció Forrás:Shutterstock

Ez az applikáció pontosan azt tudja, amire a papírformátumot is használhatjuk. Mindegyik biztosító ugyanúgy elfogadja és a bejelentés után automatikusan elkezdi a kárügyintézést.

Első lépésként le kell tölteni az ingyenes e-kárbejelentő applikációt (Android és IOS és HMS verzióban is elérhető). Már két adat megadása esetén automatikusan kitöltődnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk (kgfb) adatai a felületen. Magánszemély szerződő esetén (akinek a nevén van a biztosítás) csak a születési dátum és forgalmi rendszám, míg jogi személynél az adószám és a rendszám szükséges.

Amennyiben a balesetkor nem a szerződő vezette az autót, akkor a sofőr adatait is ki kell töltenünk (ez előzetesen is rögzíthető). Egyes biztosítók a kitöltési folyamat meggyorsítása érdekében a biztosított gépjármű adatait tartalmazó egyedi QR kódot (egy kétdimenziós vonalkódot) helyeztek el a biztosítási dokumentumokon (díjigazolás, zöldkártya), melynek applikáción keresztüli beolvasásával a KGFB biztosítási adataink gépelés nélkül, egyszerűen előtölthetők.

A kárbejelentés egy vagy két készüléken is elvégezhető, tehát akkor is, ha csak az egyik balesetező fél rendelkezik az applikációval. A folyamat hitelesítéséhez viszont mindkét fél jóváhagyása szükséges. Ha egy telefont használunk, akkor az érintett felek egymás után rögzíthetik adataikat a készüléken. Két telefon esetén mindkettőre le kell tölteni az alkalmazást.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezután, amikor az egyik telefonon elkezdjük a kárbejelentést, a két készülékes mód kiválasztása után kapunk egy kódot, melyet a másik, csatlakozó telefonon kell beírni. Így a két sofőr egyszerre töltheti ki ugyanazt az e-kárbejelentőt. Ugyanazokat az adatokat kell megadnunk itt is, mint a hagyományos, papír alapú kárbejelentésnél kellett.

A telefonnal a helyszínen készített képeket, videókat, akár hangfájlokat rögtön csatolhatjuk is a bejelen-téshez. Sőt, az esetleges tanúk adatait is azonnal tudjuk rögzíteni. Az alkalmazás segít a hibák kiszűrésében is, mert a kitöltés során eltérő színekkel jelzi a kötelezően kitöltendő és a hiányos rovatokat. A kötelező adatok pontos kitöltése nélkül a bejelentést a program nem engedi elküldeni.

Az applikáció magyarországi közlekedési baleseteknél magyar és angol nyelven használható, de akár külföldi károkozó által okozott esetben is.

A kárbejelentőben casco kárt is jelezhetünk, azonban csak a kgfb kárral egyidőben, tehát akkor, ha a károkozó autó rendelkezik casco biztosítással. Önálló casco biztosítási események rögzítése nem lehetséges. Ismeretlen járművek által okozott károk bejelentésére nincs mód, viszont a nem biztosított autó károkozása esetén használhatjuk az applikációt.

A biztosító a beküldés gomb megnyomásától számított 72 órán belül a károsultnak, vagy – ha a kárért felelős személyt nem jelölték ki – mindkét félnek küld értesítést. Amennyiben ez esetleg mégse érkez-ne meg hozzánk, úgy a kárbejelentést a jogszabályi határidőkön belül, közvetlenül szükséges megtenni az illetékes biztosító(k)hoz. A kgfb kárt a károkozónak 5 napon belül, a károsultnak 30 napon belül kell bejelenteni a jogszabály szerint.

válaszolt dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese