Most érdemes megfigyelni, mert csak évmilliók múlva lesz ismét látható

C/2017 K2 Panstarrs
A C/2017 K2 Panstarrs asztrofotója. A felvételen jól elkülöníthető az ion és a porcsóva
Vágólapra másolva!
A 2017-ben felfedezett és a Naprendszer határain túlról érkezett C/2017 K2 Panstarrs üstökös július 14-én és 15-én fog a legmagasabban állni a keleti horizont felett, ami miatt már egy binokulár segítségével is könnyen megfigyelhető lesz. A Panstarrs miután elérte a maximális napközelségét és ismét elkezd távolodni a központi csillagunktól, nagy valószínűséggel soha többé, vagy legfeljebb csak néhány millió év múlva lesz ismét látható a pályaszámítások szerint.
Vágólapra másolva!

A csillagközi tér sötét mélységeiből érkezett a furcsa vándor

A C/2017 K2 Panstarrs üstököst 2017-ben a Hubble űrtávcső fedezte fel, miközben az a Naprendszer két gázóriása, a Szaturnusz és az Uránusz pályája között haladt át. A C/2017 K2 Panstarrs a nagy méretű üstökösök közé tartozik, mert a szilárd magjának minimum 18 és legfeljebb 40 kilométer lehet az átmérője.

A C/2017 K2 Panstarrs asztrofotója. A felvételen jól elkülöníthető az ion és a porcsóva Forrás: in-the-sky.org

Ez az üstökös azonban nem csak a mérete miatt számít különlegesnek.

A NASA pályaszámításai szerint a Panstarrs egy olyan elnyúlt hiperbola pályán kering, ami messze túlhalad a Naprendszer határán. A C/2017 K2 Panstarrs ezért a pár éve nagy szenzációt keltett szivar alakú Oumuamua aszteroidához illetve a 21/Borisov üstököshöz hasonlóan a csillagközi térből érkezhetett.

A különleges formájú, és a csillagközi térből érkezett Oumuamua aszteroida illusztrációja Forrás: Afp/Victor Habbick Visions

Ezek az elnyúlt hiperbolikus pályán keringő égitestek magányosan haladnak a csillagközi tér sötétjében, és amiknek csak a Nap gravitációs ereje zavarhatta meg a pályáját. A C/2017 K2 Panstarrs másik különlegessége, hogy a Naptól való nagy távolsága ellenére, más üstökösöktől eltérően fokozott aktivitást mutat.

A kép a művész elképzelését mutatja arról, hogyan nézhet ki a 2I/Borisov üstökös felszíne, ami szintén a Naprendszer határain túlról érkezett Forrás: ESO/M. Kormesser

Annak dacára, hogy az üstökös a Nap-Föld távolság (149,9 millió kilométer) tizenötszörösére van a központi csillagunktól, a magot már kiterjedt kóma övezi, holott ekkora távolságban az égitestet még nem éri olyan erős napsugárzás, ami miatt elindulna a szilárd magot borító jég szublimálódása.

A csillagászok éppen ezért tanácstalanok, hogy mi okozhatja ezt a furcsa jelenséget.

Ráadásul a mag igen kiterjedt, ami már kis távcsővel is jól észlelhető.

Egyelőre nincs magyarázat az üstökös erős aktivitására

Az 1997-ben feltűnt és igen látványos Hale-Bopp kométán kívül még soha egyetlen más üstökös sem mutatott ekkora távolságból ilyen erős aktivitást. (Összeségében a C/2017 K2 Panstarrs nem is jön olyan közel a Naphoz, mint amennyire azt 1997-ben a Hale-Bopp üstökös megközelítette.)

Az 1997 kora tavaszán földközelbe ért Hale-Bopp üstökös fotója Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az üstökösök főbb alkotórészei a kőzetekből és fagyott jégből álló mag, a porcsóva, az ioncsóva és a kóma.

Amikor az üstökös a Nap közelébe ér, a napenergia hatására a fagyott jég olvadni kezd, és az így kiszabaduló gázokból alakul ki az üstökös „légköre", a kiterjedt kóma. Mivel az üstökösmag gravitációja igen szerény, a kóma hatalmas kiterjedésű lehet.

A C/2017 K2 Panstarrs kómája nagyobb nagyításon Forrás: Reddit/R-Astronomy

Hasonó eredetű az úgynevezett ioncsóva is, ami apró, molekuláris részecskékből áll és ami miatt a napszél mindig a Nappal ellentétes oldalra „fújja" ezeket. A porcsóva mikroszkopikus méretű szemcsékből tevődik össze,

amelyek jóval nehezebbek az ioncsóvát felépítő gázmolekuláknál,

ezért a napszél ezeket már nem tudja elfújni. A porcsóva azért hajlott általában, amert az ezt felépítő és az üstökösmagról lehulló poranyag az üstökös pályáját rajzolja ki. A porcsóva hosza meghaladhatja a százezer kilométeres hosszúságot is.

Néhány praktikus tanács a C/2017 K2 Panstarrs megfigyeléséhez

A C/2017 K2 Panstarrs jelenleg 7 magnitudóra fényesedett fel, vagyis szabad szemmel még nem, de egy binokulár segítségével már jól látható.

Éjfél körül a déli horizont felett figyelhető meg

valamivel több mint harminc fokos magasságban, a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben. A mellékelt nagyobb felbontású térkép megkönnyíti az égitest felkeresését, amelyen be lett jelölve a C/2017 K2 Panstarrs égi pályája.

A C/2017 K2 Panstarrs helyzetét és mozgását kimutató csillagtérkép, amelynek segítségével megtalálhatjuk az üstököst Forrás: In-The -Sy.org/ StarCharter

Már egy binokulár segítségével is észrevehető az apró ködös foltnak látszó kóma, egy 10 cm-es átmérőjű távcső pedig a csóvát is megmutatja.

A C/2017 K2 Panstarrs képe egy kisebb távcsőben Forrás: Cloudy Nights

Július 14-ről 15-re virradó éjszakán fog a legmagasabban járni,

ekkor 34 fok magasan lesz a horizont felett,

és mindössze fél fokra (fél teliholdnyi) távolságra lesz az igen látványos Messier M 10-es gömbhalmaztól, ami jelentősen megkönnyíti a megtalálását.

A déli horizont felett megtalálható nyári csillagkép, az Ophiuchus, az M10-es gömbhalmaz helyzetét feltüntető csillagtérképe. Július 14-én éjszaka közvetlenül az M10-es mellet lesz az üstökös Forrás: Wikimedia Commons/Roberto Mura

Binokulárban, vagy egy kisebb teleszkópban – nagy látószögű okulárral - pompás látványt nyújt az egymás közelében lévő két égi objektum.

Az üstökös már egy kis távcsőben is gyönyörű látványt nyújthat ( a kép illusztráció) Forrás: HellóVidék

Mindenféleképpen érdemes rászánni az éjszakából egy órát az üstökös megkeresésére, hiszen könnyen lehet, hogy emberi szem soha többé nem fogja látni a csillagközi tér sötétjébe visszatartó különleges objektumot.