Propagandavideóval készítik fel a németeket az energiahiányra

Deutsche Welle, illusztráció, logó, ikon, deutsche welle logó
FEBRUARY 15, 2014 - BERLIN: the logo of the brand "DW Deutsche Welle", Berlin.
Vágólapra másolva!
Robert Habeck német zöldpárti (Die Grünen) alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter azt „tanácsolja" a hétköznapi embereknek, hogy csak 2-3 percet zuhanyozzanak, mivel szerinte ezzel sok energiát lehetne megspórolni. Ezt követően a kormányzati propagandát visszhangzó Deutsche Welle megkérdezte radikális baloldali politikus véleményéről a berlinieket, a riport alapján pedig a válaszadók közül mindenki egyetértett a miniszterrel... Nyilván teljesen hihető, hogy egy demokráciában az állampolgárok 100 százaléka támogatja a valóságtól elrugaszkodott kormányzati álláspontot, és nem csupán kormányzati propagandáról van szó... Végezetül a szerkesztők felteszik a kicsit sem költőinek szánt kérdést: „Szerinted Magyarországon az embereket lehet hasonló spórolásra ösztönözni?"
Vágólapra másolva!

A magát „közszolgálati csatornának" állító, igazából a berlini baloldali kormány propagandáját visszhangzó Deutsche Welle (DW) a szovjet Pravdát megszégyenítő módon próbál alternatív valóságot kreálni a német energia-veszélyhelyzetből.

– a DW forráskritikát mellőzve vette át Robert Habecknek, a radikális baloldali Zöldek politikusának a felszólítását.

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter Forrás: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

A riport továbbá nélkülöz mindenféle szakértői véleményt, hatástanulmányt, csupán a berlini kormány narratívát propagálja.

Ezt követően hozzáteszik: „Az orosz gáz hiányára már most elkezdtek felkészülni a német háztartások, a helyzetet pedig tovább nehezítheti, hogy Oroszország a minap karbantartási munkálatok miatt 10 napra lezárta az Északi Áramlat gázvezetéket. Sokan attól tartanak, hogy a lezárás nem csak átmeneti lehet, Moszkva talán már vissza sem kapcsolja a csővezetéket."

Ebben a részben „nincs kibontva a valóság minden eleme",

a DW ugyanis elhallgatja azt a tény, hogy a berlini baloldali kormány függesztette fel az Északi Áramlat II. gázvezeték engedélyeztetési folyamatát, azáltal pedig, hogy csupán az Északi Áramlat I-et használhatják, nyilván az eddigieknél kiszolgáltatottabbá tették magukat.

Miközben amiatt aggódnak, hogy „Moszkva talán már vissza sem kapcsolja a csővezetéket", nemes egyszerűséggel „elfelejtik" megemlíteni, hogy az Európai Tanács idén márciusban eldönttette:

öt éven belül le kell válni az orosz energiahordozókról, ehhez pedig egyértelműen hozzájárult a német baloldali kormány is.

A riportban megkérdezték a berlinieket, hogy ők mennyit zuhanyoznak. Volt, aki azt válaszolta, hogy mindennap 2-3 percet, egy másik szintén mindennap, de már 5-10 percet. Volt olyan is, aki nem méri, hogy hány percet zuhanyozik, de azt mindennap megteszi.

A videóban angolul megszólalt egy németül nem beszélő személy is, aki csak hetente háromszor zuhanyozik, átlagosan 5-10 percet. Egy személy arról beszélt, hogy ő amúgy is szokott spórolni.

Ezt követően arról kérdezték a berlinieket, hogy megfogadják-e a baloldali gazdasági miniszter azon tanácsát, hogy gyorsabban, 2-3 percig zuhanyozzanak? Az egyik interjúalany azt válaszolta, hogy „az ajánlásnak van értelme, nem mindegy, hogy 5 percig, vagy 20 percig zuhanyoznak". Egy másik személy „elképzelhetőnek tartja, hogy gyorsabban zuhanyozzon". Volt aki azt mondta, hogy más országokban is korlátozzák a vízhez való hozzáférést, például Ausztráliában, szerinte ehhez a németek is hozzá tudnak szokni.

Az egyik járókelő azt felelte, hogy „a globális felmelegedés miatt muszáj gondoskodnunk a bolygóról" és „spórolni kell az energiával". Egy másik berlini azt mondta, hogy ő hideg vízben zuhanyzik és „nem is akar többet meleg zuhanyt venni". Vélhetően télen is így fog vélekedni erről...

A Deutsche Welle riportja alapján tehát valamennyi interjúalany egyetért a zöld gazdasági miniszter álláspontjával, kritikus véleményt senki sem fogalmaz meg, „magától értetődően" az újságírók sem.

Nyilván teljesen hihető, hogy egy demokráciában az állampolgárok 100 százaléka támogatja a valóságtól elrugaszkodott kormányzati álláspontot, és nem csupán kormányzati propagandáról van szó...

Ezt követően a szerkesztők felteszik a kicsit sem költőinek szánt kérdést:

Forrás: facebook.com/dw.magyar

A magyar közvélemény számára a Deutsche Welle-nek a 2021 márciusában készített propagandaanyaga lehet ismerős, amelyben a portál újságírói a zsidóüldözéssel hozták összefüggésbe a Budai Várnegyed, illetve a Kossuth tér felújítását. A DW Magyarországot lejáratni szándékozó riportja itt tekinthető meg.