Egyre súlyosabb a libanoni kenyérválság - videó

Libanon, kenyér, pékség, krízis, hiány
People line up in front of a bakery to buy bread in Lebanon's southern city of Sidon on June 22, 2022 as fuel and wheat shortage deepens. - Lebanon has been battered by triple-digit inflation, soaring poverty rates and the collapse of its currency since a 2020 debt default. (Photo by MAHMOUD ZAYYAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Libanon egyre súlyosabb kenyérválsággal néz szembe a hatalmas búzahiány miatt. A nagyobb városokban az emberek már órákat kénytelenek várni egy zacskó kenyérre. A sorban állás pedig nem mindenhol problémamentes, egyes helyeken katonák beavatkozására is szükség van.
Vágólapra másolva!

Libanon nagymértékben függ az élelmiszerimporttól, és dollárban fizeti azokért. A "zöldhasút" azonban a gazdaság 2019-es összeomlása óta egyre nehezebb megszereznie.

Az alábbi videón a pékségek előtt kígyózó sorok láthatók:

Az évek óta tartó gazdasági válság kimerítette az államkasszát

Az Origo is beszámolt róla korábban, hogy a hetvenes években még a Közel-Kelet Svájcának nevezett Libanon egyre nehezebb helyzetbe kerül. A hosszan elhúzódó véres polgárháború után a gazdasági pangás időszaka következett, és már jó ideje pénzügyi és adósságválság sújtja a Földközi-tenger partján fekvő országot, amely mostanra az államcsőd szélére sodródott.

Az évek alatt a libanoni font értékének több mint 90 százalékát veszítette el, miközben az élelmiszerárak több mint tizenegyszeresére emelkedtek a Világélelmezési Program szerint.

Az ország helyzetét tovább nehezítette a 2020 augusztusában, Bejrút kikötőjében történt óriási ipari katasztrófa: egy ammónium-nitrát raktár felrobbanásában rengetegen vesztették életüket, a detonáció a város jelentős részét elpusztította.

Most újabb nehézségekről érkeztek hírek az országból. A libanoni sütőipari szakszervezet már áprilisban figyelmeztetett a kenyérválságra, ugyanis a hiányzó gabona miatt egyre több malom kényszerült a leállásra, ez pedig hamar begyűrűzött a pékségekhez is, amelyek azóta is országszerte küzdenek a liszthiánnyal.

Az emberek várnak egy pékség előtt, hogy kenyeret vásároljanak Libanon déli részén, Sidon városában, 2022. június 22-én. Libanont három számjegyű infláció, üzemanyag- és búzahiány is sújtja. Forrás: AFP/Mahmoud Zayyat

A kormány tavasszal beleegyezett, hogy 15 millió dollárt (6 milliárd forint) folyósít az országban növekvő kenyérhiány átmeneti megoldására. Amin Salam gazdasági miniszter a Reutersnek ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy ezek a források csak néhány hétig tartanak majd.

Hosszú sorok alakultak ki 2022. július 27-én egy pékség előtt az észak-libanoni kikötővárosban, Tripoliban Forrás: AFP/Ibrahim Chalhoub

Háború és felrobbant gabonaraktárak

A kenyérhiányt súlyosbítja, hogy a libanoni búzaimportőrök képviselője szerint az ország búzájának 80 százalékát a háború sújtotta Ukrajnából importálja, valamint az, hogy Bejrút képtelen volt jelentősebb a búzatartalékok tárolására, mivel a legnagyobb silói is megsemmisültek a 2020-as bejrúti kikötői robbantásban.

A búzabehozatali problémák miatt az arab régió országaiban lecsökkent lisztkészletek sok pékséget károsítottak meg, vagy kényszerítettek a leállásra. A képen egy bejrúti pékség dolgozói láthatók, akik épp a híres libanoni laposkenyeret csomagolják. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Hussam Shbaro

Azonban nem Libanon az egyetlen ország, ahol Oroszország Ukrajna elleni inváziója nagyban hozzájárult a kenyérhiányhoz, hiszen például Egyiptom, Jemen, és Tunézia is főként az ukrán és orosz búza importjára támaszkodnak.

A libanoni kenyérválság kezelésére a helyi parlament kedden jóváhagyott egy Világbankkal kötött 150 millió dolláros (60,5 milliárd forint) kölcsönszerződést, amelynek összegét teljes mértékben a búzaimportra fordítják majd.